Regeringen förbereder lagförslag om att riksdagen ska ge regeringen befogenheter som egentligen, enligt regeringsformen, endast tillfaller den folkvalda riksdagen.

Min kommentar till detta blir: Om detta är lösningen, vad är då problemet? Har vi problem med en trög riksdag och att det inte är möjligt att snabbt stifta lag i Sverige? Nej, det har vi inte. Faktum är att en ny lag i Sverige i stort sett kan föreslås, stiftas och träda i kraft på en och samma dag utan att regeringsformen kränks.

Att det i extrema kriser kan finnas skäl att tillfälligt ge regeringen ett större handlingsutrymme än vad grundlagen normalt medger är sin sak. Om riket skulle hamna i krig finns det exempelvis undantagsbestämmelser i regeringsformen. Men riket befinner sig inte i krig. Att nu hasta fram en undantagslagstiftning som ger en historiskt svag regering en enorm makt, när riksdagen redan i dag kan vara med i lagberedningen och genast stifta lag efter behov, är inte en lösning på något akut problem.

Det är snarare att ha krisen som förevändning för att ta till sig makt i strid mot grundlagen. Den så kallade oppositionen visar nu sin svaghet. I stället för att motsätta sig en farlig lag som inte löser några problem ger man i stort sett vika. En rimligare reaktion vore att föreslå ett närmare samarbete om krisåtgärderna mellan samtliga riksdagspartier och regeringen, eller att rentav bilda en tillfällig samlingsregering.

Det vore sin sak om Sverige hade en färdig, grundlagsfäst lagstiftning om införande av undantagstillstånd i kriser av det här slaget. Nu ska någonting helt oförberett hastas fram, och det borde inte den så kallade oppositionen godta. Ta hellre ett större ansvar genom att tillfälligt ingå i regeringsunderlaget än att ge en minoritetsregering bestående av två partier fria händer!

Ilan Sadé

partiledare Medborgerlig Samling

3 reaktioner till “En farlig lag i strid mot grundlagen

 1. Detta lagförslag som var tänkt var helt förkastligt. Den ändring om att en tredjedel av Riksdagen skulle kunna pröva ett beslut i efterhand är ju inte meningsfullt i väldigt många fall när beslutet redan genomförts.

  Dessutom är det mycket riskabelt att ge en regering som fullständigt nonchalerar allt vad de befintliga kontroller och spärrar heter, såsom t ex lagråd med mera.

  Vad skulle en sådan regering bry sig om en tredjedel av riksdagen tar upp ett beslut till prövning och kanske inte ens får majoritet i en omröstning i Riksdagen med den konstruktion som regeringen har nu med ovillkorligt stöd av C och L?

  Gilla

 2. Jag förstår inte hur regeringen, i coronafrågan skulle kunna prestera mer än de kan med den besättning de har?
  De blir ju inte kunnigare om de får fria händer?
  Fria händer vill man ha för att kunna göra något som man inte kan i dag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s