Expressen skrev nyligen om de lantbrukare som utsätts för omfattande och organiserade stölder i främst södra Sverige. Bara i juni utsattes 44 lantbrukare i Halland för stölder.

I det lilla samhället Oskarström utanför Halmstad avvecklades den lokala polisstationen för många år sedan och just där ska sju gårdar nu fått en oönskad påhälsning samma natt.

Enligt LRF är problemet nationellt – fyra av tio lantbrukare har varit utsatta för någon form av stöld under det senaste året.

Den rådande polisbristen och det eskalerande våldet med skjutvapen i storstäderna kommer sannolikt att innebära att prioriteringen av egendomsbrott i glesbygd förblir fortsatt låg.

Tveklöst måste staten återuppta sin närvaro och våldsmonopolet genom en återetablering av polismyndigheten både i stad och land.

Medborgerlig Samlings förslag för hur den polisiära närvaron kan lösas är enkel.

Polismyndigheten ges uppdrag och finansiering för att rekrytera, utbilda och anställa egen bevakningspersonal med primärt fokus på ordningsvakter. Dessa utbildas under ca ett halvår i polisiära färdigheter med fokus på att upprätthålla ordning och att göra första insats på plats. De ska kunna genomföra ordningshållning med mandat att gripa och omhänderta misstänkta förövare samt vidta initiala utredningsåtgärder efter beslut av en polisiär förundersökningsledare. Ordningsvakter är redan underställda polismans befäl och nödvändig lagstiftning finns redan på plats. Vapenlagen ger även Polisen befogenhet att beväpna sin personal efter godkänd utbildning om behov föreligger. En liknande lösning har redan sjösatts i Danmark.

Den som invänder mot att ett halvt års utbildning är otillräcklig bör vara medveten om att idag genomgår polisens civila utredare en utbildning på tio veckor, ordningsvakter endast två.

Som en del av sitt nödvändiga förnyelsearbete måste Polisen vara mottaglig för tanken att fler yrkesgrupper kan samsas inom samma myndighet. Precis som Försvarsmakten har soldater, specialister och officerare med olika utbildning, mandat och uppgifter är det hög tid att denna nödvändiga reform genomförs. Ordningsvakter kan dock aldrig ersätta en poliskår och Medborgerlig Samling kommer inte att tumma på sitt mål att Sverige måste få 10 000 fler poliser och att Beredskapspolisen återupprättas som förstärkningsresurs.

Åratal av försummelse och skrämmande avsaknad av konsekvensanalys har resulterat i en situation där polisen inte längre kan upprätthålla lag och ordning. De politiker som har försatt oss i denna situationen kommer inte att ta oss ur den. Sverige behöver nya politiker och nya partier för att hantera det som riksdagspartierna har skapat eller varit oförmögna att förutse.

Edward Nordén

Säkerhetspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s