Lättare släppa brottsstatistiken än Agenda tror

statistikbanken

Var det bara jag som kände mig snuvad av SVT:s Agenda 15/1 2017 om vilka data som publiceras om brott och ursprungsland?

Jag vill ha basdata, men det Jerzy Sarnecki och Mattias Karlsson diskuterade var om man borde skriva en ny rapport – alltså en som liknar den om invandring och kriminalitet som gjordes av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) 2005, och då framstår frågan som mycket mer komplicerad än den är.

Hade det handlat om en rapport skulle man med rätta kunna hävda att statliga myndigheter inte kan hålla på och skriva rapporter om allt varje år. Basdata är mycket enklare: tabeller som per år, brottstyp och ursprungsland ger antalet dömda för olika brott. Det finns inget skäl till att detta inte skulle gå att göra. Om BRÅ undrar så är det bara att bara att kika över Öresund.

Danmarks Statistik har knutet till sin hemsida något som kallas Statistikbanken, där man kan få ut massor med tabeller, som ekonomiska grunddata, jordbruksproduktion och utbildning. Detta inkluderar brottsstatistik med möjlighet att tabellera efter ursprungsland. Till exempel kan man se att inga personer med ursprung i Sverige eller Finland dömts för våldtäkt 2010-2015 medan en person från Vietnam och 12 personer från Irak dömts för samma brott under samma tid. Motsvarande siffra för personer med danskt ursprung är 179. (här) Att ge det danska folket dessa fakta är inte krångligare än att det tar varje datahanterare med självaktning högst några timmar att exportera data till systemet. Man kan spara körningen och lätt göra om den en gång om året så att allmänheten får färska data, eller göra det helautomatiskt med tidsinställning.

Brottsförebyggande rådet erbjuder liknande möjligheter att få ut data, men där saknas möjlighet att se på ursprungsland. Den viktiga frågan är alltså varför BRÅ avstår från det. Det är inte tekniskt svårt eller arbetskrävande. Alla svenska register baserar sig på personnummer, och födelsesland finns i befolkningsregistret. Inte heller är det olagligt.

Låt oss för övrigt slippa diskussionen om varför dessa data egentligen behövs. Svenska myndigheter tillhandahåller data på årsprenumerationer i kommunala folkbibliotek efter region. Om detta anses ha allmänintresse, så bör frågan om invandring och brottslighet, som diskuteras dagligen i media, ha det.

Om medborgarna inte kan avstå att misstolka data om de kom ut, vem har sagt att de inte drar än märkligare slutsatser när de inte kommer ut? Visst är det bestickande många irakier som dömts för våldtäkt, men låt oss då inleda en diskussion om vad detta beror på! Frågan är intressant även för oss som inte är rasister.

Ta alltså bort fokus från 2005-rapporten. Det enda vi begär just nu att Sverige gör som danskarna och offentliggör basdata över invandring och brottslighet på ursprungslandsnivå. Det fordras nästan inget arbete alls, och det är något vi bör kunna kräva för våra skattepengar. Gärna rapport, men först detta, som vore så lätt gjort.

oskar-hagberg-3x4

Oskar Hagberg, statistiker,

styrelseledamot Medborgerlig Samling

 

9 reaktioner till “Lättare släppa brottsstatistiken än Agenda tror

 1. Diskussionen kring det här är helt absurd och det känns otroligt läskigt att en myndighet får bestämma vilka statistik medborgare få ha tillgång till. Jag tror precis som Staffan Danielsson säger i Agenda att det är kontraproduktiv. Diskussion med fakta är det bästa och enda sätt att agera i en demokrati.

  Gilla

 2. En akademisk lärare svarade på min fråga att det inte var önskvärt med publicering av relevant statistik och rapporter för att det skulle kunna stigmatisera en viss grupp.

  Gilla

 3. Enligt BRÅ själva redovisas inte födelseland/medborgarskap för att informationen från polis och rättsväsende kommer in på ett ostrukturerat sätt…

  Jag uppmanar alla att ringa BRÅ inte för att ni kommer att få några vettiga svar utan för att sätta press. Att undanhålla statistik är olagligt, det sänker förtroendet för demokratin och det får myter och konspirationer att bubbla vilt.

  Gilla

 4. Hej.

  Enligt Brå:s chefsjurist är det i strid med PUL att registrera eller redovisa gärningshens ursprung eller folkgruppstillhörighet.

  Det var det svar jag fick för ett par år sedan då jag skrev och frågade varför man inte längre redovisade statistiken fullt ut.

  Som Cecilia Carlsson skriver ovan: kontakta Brå och fråga varför. Om ni finner svaret vagt så fortsätt fråga tills man svara med hänvisning till specifik lagparagraf eller instruktion från riksdag/regering – av erfarenhet kan jag säga att man får bättre svar och dessutom snabbare om man bemödar sig om ett gott språk, och inte skriver med samma stil som en journalist på twitter.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror vi ska göra just det. Det stämmer att man inte får föra register baserade på etnicitet, men det är något annat än födelseland, som ju faktiskt står i passet. Vore det sant som chefsjuristen sa skulle rapporten 2005 ha varit omöjlig att göra.

   Gilla

 5. Skrev lite om detta på egen blog, i korthet så missar man ju en gigantisk bit i allt detta prat om siffrors vara eller icke vara. Uppföljning av åtgärder!

  Om man har gamla siffror så vet man hur det såg ut, sen gör man saker för att förbättra, då måste man ha nya siffror för att se om man gjorde rätt eller fel… Det är helt enkelt så enkelt 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s