Myten om att sänkta skatter leder till havererad välfärd har under decennier odlats i svenska vänsterkretsar och ivrigt återberättats av media. Bland dagens riksdagspartier finns det inte ett enda parti som på allvar ifrågasätter det svenska högskattesamhället. Därför är det dags att byta ut dem och ”göra Sverige Schweiz igen”.

Idag anser fortfarande många svenskar att det svenska välfärdsystemet är främst i världen, eftersom systemet ger högst ersättning, är mest solidariskt och bäst på att motverka samhällsklyftor. Emellertid har det börjat dyka upp allt fler kritiska röster.

Hur kommer det sig att den allmänna inkomstpensionen är så låg så att alla som enbart har sådan behöver kompletterande bostadsbidrag (det så kallade bostadstillägget)? Varför får de pensionärer som aldrig jobbat och betalat skatt eller de som nyss kommit hit ungefär lika mycket i ersättning som de med inkomstpension? Varför har sjuktalen i Sverige stabiliserats på en oacceptabelt hög nivå och varför har alla försök att gå till botten med problemet misslyckats?

Trots högkonjunkturen har vi en permanent hög arbetslöshet bland utrikes födda. Vad som händer vid kommande lågkonjunktur är tankar som många vill slå ifrån sig såhär i valtider. Arbetsförmedlingen och hela arbetsmarknadspolitiken är en innehållslös ritual, där den enskilde varje dag måste underkasta sig att fylla i byråkratiska formulär eller delta i meningslösa aktiviteter, utan att någon av dessa leder till ett riktigt jobb.

Bäst-före-dagen är passerad för länge sedan

Det är dags att slå fast att det socialdemokratiska samhällsbygget nu måste ersättas, eftersom det inte skapar någon rättvisa och inte leder till stabil och långsiktig välfärd. Granskar man hur många människor i Sverige som inte har ett fast jobb rör det sig om mer än var tredje invånare i arbetsför ålder, enligt statistik från SCB. Detta utanförskap har inte heller förändrats nämnvärt under den senaste 30 åren. Även om man räknar dem som hankar sig fram på tidsbegränsade anställningar som etablerade på arbetsmarknaden, är det fortfarande cirka 20 procent av befolkningen i arbetsför ålder som inte har någon anställning. Och inte heller här har dagens riksdagspartier lyckats minska utanförskapet. Trots att man misslyckats och trots att man genom fix och tricks försökt få bort utanförskapet från statistiken har ingen ifrågasatt ”den svenska modellen”.

Det värsta är dock inte att bäst-före-dagen för den socialdemokratiska samhällslösningen är passerad sedan årtionden. Det värsta är att den förment borgerliga oppositionen inte har ett alternativ till denna, utan är lika desperat som socialdemokraterna och lappar och lagar på den sjunkande skutan. Detta blev särskilt uppenbart när moderaterna inte ens klarade av att ifrågasätta marginalskatten i sin egen skuggbudget. Numera vill alla riksdagspartierna på ett eller annat sätt höja skatter och avgifter för att, som det heter, ”rädda välfärden”. Det är faktiskt svårt att förstå hur något av allianspartierna kan kalla sig borgerligt. Alla partierna är ju bara olika nyanser av socialdemokrati. Så djupt rotad är myten om att sänkta skatter leder till havererad välfärd.

Om vi ändå vore förväxlande lika…

Vi har roligt åt att icke-européer ofta förväxlar Sverige och Schweiz, för vi är verkligen inte lika varandra. I Sverige har vi nämligen en offentlig sektor som kräver ett skattetryck på 44 procent av BNP. Schweizarna klara dock av att upprätthålla sin välfärdsstat och – inte minst – sitt välfärdssamhälle med ett skattetryck på 28 procent.

Detta betyder enligt den svenska myten att schweizarna bara har 60 procent av den svenska välfärden – d v s att deras barn har hål i tänderna, att skolböckerna är från 1980-talet, att det bor tiggare på gatorna samt att pensionärerna svälter. Så är det emellertid inte. Schweiz har lyckats bygga ett mycket väl fungerande välfärdssamhälle med låga skatter, dit både företag och välutbildade framgångsrika människor vill flytta. Tillväxten och schweizarnas höga BNP per capita innebär att Schweiz är rikare och robustare än Sverige, och varje procent i skatt blir ju därmed mer värd än i ett fattigare land. Med ungefär 60 procent av det svenska skattetrycket kan schweizarna likväl leverera en välfärd per capita som är ungefär 60 procent högre än den svenska! Det är nämligen vi som har barn med hål i tänderna, tiggare på gatorna samt en stor mängd pensionärer som lever på existensminimum.

Medborgerlig Samlings trestegsraket för ett rikare Sverige

Som det enda verkligt borgerliga partiet i Sverige vill Medborgerlig Samling förändra den svenska välfärdsstaten så att den vilar på en sund, borgerlig grund. Vårt övergripande mål är att skapa ett civilsamhälle där medborgarna har makten över och ansvaret för sina egna liv och sin egen välfärd i största möjliga mån, samtidigt som det finns ett starkt skydd för de svagaste i samhället. Detta åstadkommer vi genom en kombination av låg arbetslöshet, låga skatter och hög tillväxt.

Vår budget- och skattepolitik (som återfinns här) syftar till att sänka skattetrycket till 30 procent inom 3-4 mandatperioder. Våra åtgärder under mandatperioden 2018-2022 kan sammanfattas i tre punkter:

  • I vår skuggbudget vill vi minska statens utgifter med ca 23 procent genom att stoppa slöseriet i form av dels ett 80-tal bidrag till verksamheter utanför statens kärnverksamhet, dels ett sextiotal statliga myndigheter som avvecklas eller går upp i andra myndigheter.
  • Vi använder de frigjorda medlen till att återställa en fungerande polis och rättsstat, återupprätta ett fungerande försvar samt skapa en skola i toppklass. Statens kärnverksamhet går först!
  • De kvarvarande utrymmet efter besparingarna går till ordentliga skattesänkningar på framförallt inkomster av tjänst och näring. Med vårt skattepolitiska program kommer arbetsgivaravgiften att sänkas till 27 procent och skatten på arbete sänkas till i genomsnitt 30 procent och grundavdragen höjas. Självfallet kommer alla former av marginalskatter på arbete att tas bort liksom en rad destruktiva punktskatter.

Efter fyra år med vår politik kommer det svenska skattetrycket att hamna under 40 procent, samtidigt som en betydande del av den tredjedel av invånarna i Sverige som idag saknar ett fast jobb kommer att ha ett sådant. Därmed har vi gjort alla som bor i Sverige rikare. Gör Sverige Schweiz igen!

 

Ilan Sadé,

partiledare Medborgerlig Samling

 

 

Erik Kärnekull,

ekonomiskpolitisk talesperson Medborgerlig Samling

 

 

Ett i det närmaste konstant utanförskap:

 

8 reaktioner till “Kraftigt sänkta skatter ökar välfärden

  1. Hoppingivande ledare. Låt oss MED gemensamma krafter ta oss an framtidens utmaningar.

    Min bok: ”Läkekonstens lönsamhet” visar vägen till en kostnadseffektiv medicinsk service. Men vägen är lång och kräver nytänkande av oss alla. Boken har av tekniska skäl blivit försenad och jag har beslutat att inte släppa den fysiska bokversionen förrän några veckor efter valet. Jag arbetar dock med en e-bok som om jag lyckas lösa tekniken (jag gör allt själv) kommer bli tillgänglig om några veckor.

    Jag återkommer personligen till alla inom MED som jag vet är intresserade så fort e-boken är tillgänglig.

    Gilla

  2. Håller absolut MED. Men det är ett budskap som är mycket svårt att få gehör för. Ingen tror mig när jag försöker förklara.

    Gilla

  3. Bra!
    Idealet på lång sikt borde faktiskt vara ett samhälle där ”ge ditt tionde”-principen råder. Det vill säga, man förväntas ge en del av sin inkomst till det allmänna, men det är frivilligt.

    Gilla

  4. Det låter ju väldigt bra, men vad är kärnverksamhet och var är listan på allt det andra som skall slopas. Jag håller med om att onödiga bidrag skall bort.
    Då tänker jag själv framför allt på miljardrullningen som går utomlands till alla möjliga ”socialistiska” projekt och extrapengar till olika saker inom FN samt en del nationellt också som föreningsbidrag till alla möjliga mer eller mindre fejkade föreningar och framför allt till politiska och religiösa föreningar! Det finns förvisso mycket att göra och det blir en grannlaga uppgift att spara mycket pengar utan att försämra välfärden.
    Hur skall man t ex dra ner på kostnaden för att anställa folk samtidigt som de skall få en hyfsad sjukförsäkring och en anständig pension? Där fordras en delikat konstruktion!

    Gilla

  5. ”Gör Sverige Schweiz igen!”

    Visst är Schweiz ett på alla sätt bättre fungerande land än Sverige. Jag vet, eftersom jag bor där sen 15 år. Men jag misstänker att författarna till detta inlägg dessvärre inte har en susning om varför Schweiz är som det är.

    Jag har på andra bloggar skrivit mycket om detta, men jag avstår här. Det blir sannolikt bara upprörda känslor om jag försöker………

    Gilla

    1. Klarhet är bättre än ”misstanke”! Så det kanske går att få be om en antydan (eller möjligen hänvisning) till nämnda ”susning”?

      Jag har en aning om att du brukar skriva tänkvärda inlägg och förväntar därför inga upprörda känslor. Oavsett om åsikterna delas av fler här eller inte!

      Gilla

    2. Och i tillägg till vad Gunnar säger så vet du väl att det finns flera (t.ex. jag och Uffe) som uppskattar dina inlägg.

      Gilla

  6. @ Gunnar Karlén & Dolf,

    Tack för vänliga ord.

    Som Dolf redan vet, anser jag att den mest troliga orsaken till den relativa framgången för Schweiz är att kvinnor fick rösträtt här mycket senare. Jag har utvecklat detta en hel del på t.ex den blogg som Dolf drev tidigare. Men jag är tveksam till att det är lämpligt att skriva om det här. Det är ingen kritik. MED ska ha ett stort erkännande för att ni vågar ha en öppen blogg. Men mina åsikter i denna fråga är ganska långt ifrån rumsrena i Sverige.

    Gilla

Lämna en kommentar