Veckans myndighet:

Kulturrådet

Ramanslag: 185,6 miljoner (2021)

Transfereringar från staten: 5095,8 miljoner (2021)

Antal anställda: 118 (2021)

Personalkostnader: 102,7 miljoner (2021)

Generaldirektör: Kajsa Ravin, tidigare kulturdirektör i Region Uppsala.

Uppdrag, från regeringens hemsida: Statens kulturråd (Kulturrådet) är en central förvaltningsmyndighet inom kulturområdet. Kulturrådet ansvarar för frågor som rör teater, dans, musik, litteratur, kulturtidskrifter, folkbibliotek, konst, museer, utställningsverksamhet, kulturforskning med mera. Kulturrådet fördelar statligt stöd inom kulturområdet, ger regeringen underlag för kulturpolitiska beslut och informerar om kultur och kulturpolitik.

Kulturrådet fördelar drygt 5 miljarder kronor i stöd till kultursektorn; t.ex dans, musik, teater, bibliotek och litteratur. Pengarna går till både offentliga verksamheter (statliga, regionala och kommunala) och företag och organisationer.

Därför ska myndigheten avvecklas: Statligt finansierad kultur kan aldrig bli fri och oberoende, hur mycket man än talar sig varm för konceptet “en armlängds avstånd”. Man biter inte den hand som föder en är en välkänd doktrin.

Folkbibliotek ska finnas kvar, men finansieringen behöver inte ta en omväg via Kulturrådet. Det finns vissa stöd till svensk litteratur som är rimliga, men större delen av kulturstöden ska på sikt avvecklas – samtidigt som skatten sänks så att folk både väljer och betalar för den kultur de vill konsumera själva. Avvecklingen ska ske på ett ordnat sätt över tid där målet ska vara en friare kultursektor, inte mindre kultur.

4 reaktioner till “Kulturrådet

  1. Instämmer i redovisat mål för kulturen; fri- oberoende. Det för vårt samhälle tydligaste uttrycket näst språket är arkitekturen, som måste ges möjlighet att utvecklas genom att befrias från facklig styrning och stela förordningar.

    Gilla

  2. Biblioteken bör absolut vara kvar, men styrningen bör bytas ut. Dagens aktivistiska vänster-/feministstyre gör allt för stor propagandistisk skada. Nämn ett enda bibliotek som inte är rena propagandacentralen?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s