Den här veckan presenterar vi ännu en myndighet som inte behövs.

Myndigheten för delaktighet

Ramanslag: 63,2 miljoner (2021)

Transfereringar från staten: 26,8 miljoner (2021)

Antal anställda: 43 (2021)

Personalkostnader: 37,3 miljoner (2021)

Generaldirektör: Malin Ekman Aldén, som tidigare var kansliråd på Socialdepartementet

Uppdrag, från regeringens hemsida: Myndigheten för delaktighet arbetar för att alla ska ha samma möjligheter att vara delaktiga i samhället och kunna ta del av mänskliga rättigheter.

Myndigheten för delaktighet bildades 2014 genom en sammanslagning av Myndigheten för handikappolitisk samordning och Hjälpmedelsinstitutet.  

Myndigheten ska bland annat följa upp och analysera hur staten och kommunerna genomför regeringens funktions­hinderspolitik. Den upphandlar även en stödfunktion för assistanshundar för att säkerställa att det finns en aktör som utbildar och godkänner assistanshundar över hela landet. De ger även bidrag för ledarhundar till Synskadades riksförbund.

Därför ska myndigheten avvecklas:

Statskontoret gjorde en översyn av myndigheten 2016 och föreslog att regeringen prövar “om vissa uppgifter som Myndigheten för delaktighet har kan överföras till Socialstyrelsen. Det gäller de uppgifter som myndigheten har inom välfärdsteknologi, upphandling av ledarhundar och en stödfunktion om assistanshundar”.

De konstaterade även att “myndighetens uppdrag överlappar med andra myndigheter” och “ansvaret för att genomföra funktionshinderspolitiken vilar dock på andra myndigheter och på kommuner och landsting med flera”. Vi kan inte se att det behövs en särskild myndighet inom området. Koordinering kan vid behov skötas av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

3 reaktioner till “Myndigheten för delaktighet

  1. Tack MED! Jag slutar aldrig förvånas över hur många pengakistor som läcker i Swe eller pengar som fylls i fel fickor!!

    Gilla

  2. Bra förslag – omedelbar avveckling förordas! Detta är återigen en myndighet som politikerna skapat enl. principen: ”Bra-att-ha”, men – som sagt – inte behövlig. De arbetar inte med kärnverksamheter.

    Annan skapat myndighet:, som är ”Klar för rakning”, är Klimatpolitiska rådet. Det bara politiska tyckare utan vetenskapliga kompetenser. Klimatmålet är f.ö. en korkad konstruktion som socialistregeringen beslutade om.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s