Veckans myndighet vecka 13 är:

DO

Diskrimineringsombudsmannen

Ramanslag: 124,7 miljoner (2021)

Transfereringar från staten: 0 miljoner (2021)

Antal anställda: 106 (2021)

Personalkostnader: 89,5 miljoner (2021)

Generaldirektör: Lars Arrhenius, tidigare Barn- och elevombud (BEO) inom Skolinspektionen.

Uppdrag, från regeringens hemsida: “Diskrimineringsombudsmannen (DO) arbetar mot diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. DO utreder anmälningar om diskriminering och trakasserier samt granskar hur arbetsgivare, högskolor och skolor arbetar för att förebygga diskriminering.”

DO gör tillsynsutredningar och driver processer i domstol.

Några av de tillsynsutredningar och mål DO drivit de senaste åren är följande:

 • DO beslöt att Umeå kommun. som infört kravet att lärare skulle ha det språk som modersmålsundervisningen bedrevs i som sitt modersmål, utsatt en lärare för etnisk diskriminering.
 • Karolinska institutet stämdes för att deras hygienkrav krävde kortärmad bussarong vilket ansågs diskriminera muslimska kvinnor.
 • DO beslöt att en arbetsgivaren som infört kravet på EU-medborgarskap för att undvika extra administration och därmed riskera att göra fel, utsatt arbetssökande för etnisk diskriminering.
 • Svealandstrafiken stämdes för att förare vid fyra tillfällen missbedömt vikten på en mans elrullstol och därför nekat honom att resa med kollektivtrafiken av säkerhetsskäl och anförde att Svealandstrafiken borde ha listor över rullstolsmodeller jämte vikter i deras bussar.
 • Försäkringskassan stämdes för att en synskadad kvinna inte kunde ansöka om föräldrapenning digitalt och att en anställd på Försäkringskassan felaktigt meddelat henne att det inte fanns möjlighet att göra det via punktskrift utan hänvisat till ett servicekontor.
 • Södertörns högskola stämdes för att de nekade en döv arbetssökande anställning som lektor för att kostnaderna för tolktjänster, beräknat till 740 000 kronor om året, skulle bli för höga.
 • En skola där två lärare sagt till en kvinnlig elev att hon inte behövde klä sig utmanande eller sminka sig för att må bra krävdes på 50 000 i diskrimineringsavgift.
 • DO kräver i ett pågående ärende ersättning för att en 14-årig flicka med ADHD som behövde ett läkarintyg för körkortstillstånd för moped, av läkare ordinerats ett övervakat urinprov för att kontrollera förekomsten av narkotika.

DO driver även opinionsbildning. Under 2021 tog DO fram en plan för en kontinuerlig dialog med civilsamhället och de vill uppfattas som en synlig, aktiv och pådrivande aktör i samhällsdebatten.

Därför ska myndigheten avvecklas:

I en tid när det är modernt att utmåla sig som ett offer har det gått inflation i hur ofta folk upplever sig kränkta. Men man bör begrunda de fall som tas upp av DO och fråga sig – är det verkligen det här våra skattemedel ska gå till? 

En person som nekats att åka buss med sin elrullstol borde kunna inse att ett papper som visar rullstolens vikt kan vara bra att ha med sig i framtiden. Lärare, som i all välmening inför framtiden förklarar hur en flickas klädstil kan uppfattas borde inte krävas på diskrimineringsersättning och det borde vara helt rimligt att få kräva att modersmålslärare har det aktuella språket som modersmål utan att disciplineras av DO.

Dessutom ägnas avsevärda resurser åt politisk opinionsbildning för skattebetalarnas pengar. Det är inte statens uppgift att uppfostra medborgarna.

Diskriminerande beteenden som är straffbelagda i brottsbalken hanteras självklart som vilket brott som helst av polisen. Diskrimineringslagen bör skrivas om så att övriga fall i framtiden hanteras som civilmål; där civilsamhället – med organisationer som Centrum för rättvisa – kan fylla en funktion genom att hjälpa enskilda med rättshjälp.

Diskriminering kan bekämpas utan en särskild myndighet.

3 reaktioner till “Diskrimineringsombudsmannen

 1. Denna vänsterkorrupta kulissmyndighets funktion är att vara ett (af många) maktorgan för de vänsterreligiösas heliga grupper (i tilltagande), hvad gäller ras, sexualitet, kön, religion (=muhammedanismen och kanske litet judendom) och hvadhelst vänstern hittar på som helig, ”utsatt” offergrupp. Det citerade uppdraget (Diskrimineringsombudsmannen […]diskriminering.) är lögn; man kan icke blifva diskriminerad för sitt kön, om man är man, sin religion, om man är khristen eller athetist, för sin läggning, om man är heterosexuell och allra minst för sin ras, om man är hvit. Tvärtom, allt detta är påbjudet och fullt lagligt, om än icke i skrifven lag. Om man väljer efter ras, väljer man äfven bort efter ras. Om man väljer efter kön, väljer man äfven bort efter kön. Detta kallas ”positiv särbehandling”, ”integration”, ”mångfald”, ”ta’ ansvar”, icke för diskriminering. Endast de utvalda, ”utsatta”, grupperna är DO till för.

  Denna kulissmyndighet är totalt vänster.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s