Det är dags att göra civilsamhället civilt igen och myndiga människor myndiga igen. Den här veckan presenterar vi ännu en myndighet som strösslar med våra skattepengar.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF

Ramanslag: 82,5 miljoner (2021)

Transfereringar från staten: 513,8 miljoner (2021)

Antal anställda: 105 (2021)

Personalkostnader: 72,1 miljoner (2021)

Generaldirektör: Lena Nyberg, tidigare socialdemokratiskt borgarråd i Stockholms stad.

Uppdrag: Från regeringens hemsida: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är en statlig myndighet som tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. De ger bidrag till föreningsliv, kommuner och internationellt samarbete.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fördelar en halv miljard årligen till föreningar. 

Vilka får då bidrag av MUCF? Det är en palett av politiska-, religiösa-, etniska- och andra intresseorganisationer. Alla riksdagspartiers ungdomsförbund får bidrag, men även följande betydligt mer kontroversiella föreningar: 

 -Förenade Islamiska Föreningar (i Sverige), som doktor Sameh Egyptson beskrivit som närstående Muslimska brödraskapet, fick 3 miljoner vardera år 2020, 2021 och 2022. 

– Skandalomsusade ABF Botkyrka Salem – känt för sin koppling till det kriminella Vårbynätverket – fick 140 000 år 2019 och 135 000 år 2020. 

– Eritreanska Riksförbundet som står den eritreanska regimen nära, har fått mellan 300 000 och 400 000 kronor årligen i många år 

– Islamiska Shiasamfunden i Sverige som står den iranska regimen nära, fick 3 950 000 kronor år 2021 och 2 175 000 år 2022.

Vi betalar alltså bidrag till organisationer som inte vill oss väl; till organisationer som är motståndare till vårt sekulära samhälle; till organisationer som driver på segregation snarare än integration och till organisationer med koppling till kriminalitet.

Därför ska myndigheten avvecklas: 

Förutom de anledningar som nämnts ovan, så ligger det i ett civilsamhälles natur att det inte ska vara beroende av staten och offentliga medel. Det är då per definition inte längre ett civilsamhälle.

Skattepengar ska heller inte gå till föreningar och organisationer som skapar segregation eller undergräver förtroendet för samhället. Den kontrollapparat som skulle behöva införas för att förhindra detta gör det kontraproduktivt att ens överväga det alternativet. 

Vi föreslår därför ett totalt avskaffande av dessa bidrag och som kompensation höjt grundavdrag på skatten så att alla medborgare kan sponsra de organisationer de själva vill. Myndigheten kan därmed läggas ned och uppdraget att förmedla EU-medel för demokratiprojekt mot unga förs över till därtill lämplig myndighet.

Det är dags att stärka civilsamhället genom att göra det civilt igen och myndiga människor myndiga igen. Vuxna människor klarar av att själva besluta vilka föreningar och organisationer deras pengar ska finansiera.

2 reaktioner till “Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s