Den här veckans myndighet är:

Myndigheten för press, radio och tv

Ramanslag: 43,3 miljoner (2021)

Transfereringar från staten: 994,5 miljoner (2021)

Antal anställda: ca 40 (2021)

Personalkostnader: 30,5 miljoner (2021)

Generaldirektör: Charlotte Ingvar-Nilsson, tidigare rättschef på Post- och telestyrelsen.

Uppdrag: Från regeringens hemsida: “Myndigheten för press, radio och tv beslutar om tillstånd, avgifter och registrering, utövar tillsyn över tv-sändningar, beställ-tv, sökbar text-tv och ljudradiosändningar samt beslutar i frågor om utgivningsbevis. Inom myndigheten finns också presstödsnämnden. Presstödsnämnden ska bland annat pröva ansökningar om statligt stöd till dagstidningar. Presstödet består av driftsstöd och distributionsstöd.”

Myndigheten fördelar nästan en miljard i stöd till olika tidningar och tidskrifter. Stödet är delvis en kompensation för den illojala konkurrens public service utgör med sina 9 miljarder i årlig obligatorisk avgiftsfinansiering via skattsedeln.

Därför ska myndigheten avvecklas: Att skattebetalare tvingas finansiera medier de inte frivilligt vill betala för är djupt problematiskt och snedvrider konkurrensen på marknaden. Upplägget där politiken via en myndighet avgör vilka medier som ska få bidrag är ovärdigt ett land som säger sig värna om pressfrihet och mediers oberoende. Medier som är beroende av offentliga bidrag som villkoras från politiskt håll är per definition inte fria. 

För att inte snedvrida konkurrensen mot SVT/SR/UR bör avvecklingen av mediestödet samordnas med kraftig bantning av public service innan det slutligen i sista steget läggs ner.

Utfärdandet av tillstånd att sända radio och teve, samt utgivarbevis flyttas över till Post- och telestyrelsen. Granskningsnämnden kan i sin tur läggas ned när public service lagts ned.

Dra loss statens tentakler från medierna och släpp dem fria!

2 reaktioner till “Myndigheten för press, radio och tv

  1. Utmärkt förslag! Skattebetalarkollektivet skall inte ekonomiskt finansiera publikationer, som inte kan finansiera sig själv. Dessutom är det ett bra förslag att lägga ned Granskningsnämnden då den inte uppfyller den verksamhet som namnet ger sken av. Juryn består ju av journalister …

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s