Den här veckan frångår vi vår linje att syna förvaltningsmyndigheter. I skenet av händelserna kring arbetarrörelsen i Botkyrka tyckte vi det var på sin plats att göra ett nedstick i hur mycket av våra skattepengar som studieförbund och andra likartade organisationer får till förfogande. 

Folkbildningsrådet

Först och främst är vi naturligtvis medvetna om att Folkbildningsrådet inte är en myndighet, men vi tillåter oss att inkludera dem i Myndighetskampanjen ändå då de förmedlar enorma belopp till olika studieförbund, bland annat det högaktuella ABF.

Ramanslag: 4 389,8 miljoner (2021)

Uppdrag: Från regeringens regleringsbrev:  Folkbildningsrådet beslutar om bidrag till folkhögskolor, studieförbund och studerandeorganisationer inom folkhögskolan enligt 

förordningen (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen.

De ungefär 155 folkhögskolorna erbjuder kurser i allt möjligt; kurser i svenska och andra ämnen för att få grundskole- eller gymnasiebehörighet, naturvetenskapligt basår, men även intressebaserade kurser som inte överhuvudtaget syftar till att göra en person anställningsbar. Några exempel på det senare:

 • Allmän kurs – Att förstå världen genom fotboll
 • Bridge – Grundkurs B 
 • Folktro och levande örtkunskap
 • English for the Golden Years
 • Höstfåglar
 • Innebandy i Tyskland – nybörjare
 • Leva med skogen
 • Poddkurs
 • Spanska 40+ Visingsö
 • Argentinsk tango

Studieförbunden i sin tur erbjuder även de kurser som spänner över ett enormt område. Skandalomsusade ABF har bland annat kurser i:
– Datorverkstaden – Följ nyheter och experter på Twitter

– Jaktskolan

– Matlagning med ditt barn/barnbarn

– Medlem i facket

– Mötesteknik

– Språkkurser i över 25 olika språk

– Valberedningskurs

En stor del av de 4 miljarder kronor i skattepengar som går till folkbildning finansierar alltså vuxna människors intressen. Dessutom har riksrevisionens granskning visat att för de närmare 2 miljarder kronor som går till studieförbunden så brister kontroll och uppföljning i alla led och att det finns tydliga indikationer på att statsbidraget går till annat än folkbildning.

Därför ska verksamheten reformeras i grunden och Folkbildningsrådet läggas ned:

Visst är folkbildning bra och visst har intentionerna varit goda men när en verksamhet läcker pengar genom bedrägerier och allmänt fusk – till en sådan grad som Folkbildningsrådet gjort –  måste man ompröva verksamheten. Den kontrollapparat som skulle behövas för att styra upp verksamheten skulle kosta mer än den smakade.

Medborgerlig Samling föreslår att alla statliga bidrag till studieförbund dras in samtidigt som grundavdraget i inkomstbeskattningen höjs så att resultatet blir neutralt för statskassan. Reformen genomförs stegvis under fyra år för att studieförbunden ska ha tid att anpassa sig. 

Samtidigt genomförs en översyn över vilka av folkhögskolornas verksamheter som fortsättningsvis ska vara berättigade till statsbidrag. De generella organisations- och verksamhetsbidragen avskaffas och någon av de statliga utbildningsmyndigheterna ges i uppdrag att förmedla medel för de kurser som anses ha ett värde ur ett arbetsmarknadspolitiskt perspektiv. Statsbidrag ska även kunna lämnas genom Försäkringskassan för kurser inom rehabiliteringsområdet.

4 reaktioner till “Folkbildningsrådet

 1. Vilka sitter i Utbildningsrådet och beslutar om bidragen? Gör gärna en utläggning är det politiker o representanter för olika förbund etc?

  Gilla

 2. Här hittar du styrelsens sammansättning:
  https://www.folkbildningsradet.se/om-folkbildningsradet/hur-styrs-folkbildningsradet/styrelse-och-revisorer/

  Styrelsen består av 9 personer, varav 6 kvinnor. Som en parentes kan nämnas att när ledmöterna är fler kvinnor än män förefaller jämställdetssträvanden, dvs strävandet efter lika utfall, avta.

  Folkbildningens mål uttrycks på följande vis:
  – stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin,
  – bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation, och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen,
  – bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället, och
  – bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

  Folkbildningsrådet är en ideell organisation med tre medlemsorganisationer: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Rörelsefolkhögskolornas Intresseorganisation (RIO) samt Studieförbunden i samverkan. Utgångspunkten för den nuvarande styrningen av Folkbildningsrådet är att den är tillitsbaserad och regeringen styr inte verksamheten i detalj och tillsätter inte direkt styrelsen. Istället tillsätter folkbildningsförbunden sitt eget styre. Det är en konstruktion som uppenbart uppmuntrar korruption och bristande kontroll.

  Folkbildningsrådets dubbla roller att dels fullgöra överlämnade statliga förvaltningsuppgifter som innefattar myndighetsutövning i förhållande till sina medlemmar, dels som ideell förening företräda sina medlemmars intressen är ett problem som lyfts i flera statliga utredningar. Men eftersom det rör sig om mycket pengar är det inte politikerna rör i första stund.

  Gilla

 3. Alla studier är inte menade att ge arbete!
  Du glömmer aspekten hälsa o social interaktion för äldre och isolerade. Kurser med rörelse, musik, sång, språk osv räddar liv på långsikt- vilket oxå finns forsknings belägg för. Däremot saknas transparens för många flum o PK- aktiviteter. Så det behövs verkligen redovisning, viten samt begränsningar inom denna sektor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s