Myndighet nummer 4 i vår granskning av Sveriges myndigheter: 

Svenska institutet

Ramanslag: 170 miljoner (2021)

Transfereringar från staten: 296 miljoner (2021)

Antal anställda: 140 (2021)

Personalkostnader: 108 miljoner (2021)

Generaldirektör: Madeleine Sjöstedt, tidigare folkpartistisk politiker och borgarråd i Stockholms stad (2006–2014).

Uppdrag: Från regeringens hemsida: “Svenska institutet ska sprida kunskap om Sverige i utlandet och svara för utbyte med andra länder inom kultur, utbildning, forskning och samhällsliv i övrigt”.

Svenska institutet har som uppdrag från regeringen att främja Sverigebilden internationellt genom att berätta om Sverige i sociala kanaler, organisera evenemang och kampanjer, ge stöd till svenskundervisning i utlandet, marknadsföra Sverige som studiedestination och driva ett kulturhus i Paris. 

Svenska institutet förmedlar bidrag till den övriga statliga sektorn om 138,7 miljoner kronor, till regioner och kommuner 2,7 miljoner, till övriga organisationer i Sverige 46,8 miljoner, till organisationer inom EU och övriga världen 21,7 miljoner och till stipendiater 86,4 miljoner. Totalt 296 miljoner.

Sverigefrämjande:

 • SI tar fram kommunikationsmaterial, berättar om Sverige i sociala kanaler samt organiserar evenemang och kampanjer. 
 • SI analyserar Sverigebilden utomlands, gör egna studier, följer internationella index samt vad som skrivs om Sverige i internationella nyhetsmedier och på digitala plattformar.
 • SI ger stöd till svenskundervisning i utlandet.
 • SI marknadsför Sverige som studiedestination.
 • SI driver Sveriges enda kulturhus utomlands, SI Paris.

Global utveckling:

 • SI bygger relationer med världens unga talanger och framtida ledare genom att utlysa/bekosta stipendier för studier i Sverige samt organisera ledarskapsprogram och alumnverksamhet.
 • SI finansierar internationella kulturprojekt för att stärka yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Samarbete i Östersjöregionen:

 • SI finansierar utbyten och gemensamma projekt för individer, organisationer och företag i Sverige och Östersjöregionen. 

Därför ska myndighetens budget skäras ned kraftigt och verksamheten åter underställas UD: 

Svenska institutet utövar vad som kallas för offentlig diplomati. Det innebär en mer direkt kommunikation med människor i andra länder för att bygga relationer, skapa inflytande och påverka åsikter om Sverige. Detta sker genom bland annat sociala medier. 

2017 uppdagades det att Sveriges officiella twitterkonto, @sweden, blockerat runt 12 000 användarkonton. Förklaringen som gavs var att dessa konton ofta har ”högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld”. Bland dessa blockerade konton återfanns Israels dåvarande Sverigeambassadör, Isaac Bachmann.

På myndighetens hemsida kan man läsa: “Svenska institutet är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands.” Intresse skapade de definitivt där 2017. Förtroendet för Sverige lär dock snarare ha sjunkit. Det är tyvärr inte den enda fadäsen i närtid.

Det har länge varit ett för stort politiskt fokus på den så kallade Sverigebilden. Det är självklart bra att långsiktigt bygga upp Sveriges anseende utomlands, men det får inte leda till ängsligt navelskådande och vikten för exportindustrin ska inte överskattas. Näringslivet slutade redan på sextiotalet att samfinansiera Svenska Institutet, troligen för att värdet var minimalt.

Vissa av Svenska institutets uppgifter är sådana som i stort sett alla jämförbara länder har ett nationellt kulturinstitut för, som kulturutbyte med andra länder. Medborgerlig Samling föreslår att Svenska Institutets verksamhet skärs ned kraftigt och att institutet återgår till att vara en stiftelse underställd UD där våra utrikespolitiska mål styr verksamheten.

3 reaktioner till “Svenska institutet

 1. Svenska Institutet verkar ha uppstått som ytterligare en ”Bra-Att-Ha”-myndighet och då som en avknoppning från UD och deras ansvarsområde.
  Jättebra förslag att helt radera bort SI som kostnadspost för skattebetalarna! De arbetsuppgifter, som ev. upplevs oumbärliga hos nuv. SI, må hanteras av UD i någon väl vald och kostnadseffektiv form.
  SI nuvarande arbetsuppgifter torde därefter kraftigt kunna reduceras.
  Slutsats: SI är ytterligare en onödig myndighet bland många andra, som ex. vis Presstödsnämnden och Partibidragsnämnden!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s