Vi fortsätter med vår granskning av olika myndigheter och redovisar vad de gör och vad de kostar oss skattebetalare. 

Denna veckas myndighet:

Myndigheten för stöd till trossamfund

Ramanslag: 14 miljoner (2021)

Transfereringar från staten: 112,3 miljoner (2021)

Antal anställda: 12 (2021)

Personalkostnader: 10,3  miljoner (2021)

Generaldirektör: Isak Reichel, tidigare revisionsdirektör Riksrevisionen och kommittésekreterare Litteraturutredningen. Generalsekreterare för Judiska församlingen  i Stockholm och för Judiska Centralrådet mellan december 2015 och januari 2021.

Uppdrag: Från regeringens hemsida: “Myndigheten för stöd till trossamfund ger stöd till trossamfund verksamma i Sverige. En central uppgift är att fördela statens ekonomiska bidrag till de statsbidragsberättigade trossamfunden.”

Under 2021 delade myndigheten ut 112 miljoner i bidrag till olika religiösa församlingar och föreningar som organisationsbidrag, verksamhetsbidrag inklusive andlig vård i sjukvården och projektbidrag; varav 8,5 miljoner i skadestånd till Jehovas vittnen för att den rättsliga process där Jehovas vittnen överklagade att deras ansökan om statsbidrag avslagits, dragit ut på tiden.

Därför ska myndigheten avvecklas: 

I Sverige har vi religions- och trosfrihet. Alla har rätt att tro på vad man vill samt även utöva sin religion. Friheten inkluderar även rätten att inte ha en religiös övertygelse. 

Trots att vi är fria att tillhöra det samfund eller den tradition som vi önskar, eller att inte ha någon religiös övertygelse, är vi inte fria från att finansiera andras religiösa övertygelser. 126 miljoner av våra gemensamma skattemedel slösades 2021 bort på det. 

Religion är en privatsak och ska finansieras av den enskilde. Myndigheten för stöd till trossamfund bör avvecklas och alla bidrag till religiösa församlingar slopas.

Även rätten att slippa finansiera religion bör inkluderas i religionsfriheten.

2 reaktioner till “Myndigheten för stöd till trossamfund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s