Ett inslag i Rapportsändningen den 30/12, med rubriken ”Tufft år väntar hushållen”, berättar att Sverige står inför sämre tider nästa år. ”Sannolikt får hushållen betala det högsta priset sedan 90-talskrisen”. Att det blir värre nästa år beror på att ”notan för de senaste kriserna till stor del betalats med statskassan”. 

I en intervju med Mats Kinnwall, chefekonom på Teknikföretagen, lägger reportern Ulf Hambraeus Bonnevier själv ut texten för att förklara hur det hänger ihop:

– På en punkt är den här krisen annorlunda, jämfört med de senaste ekonomiska kriserna vi har haft under det här seklet. Det är att hushållen den här gången får betala ett särskilt högt pris. Både under finanskrisen och pandemin kunde penningpolitiken och finanspolitiken agera kraftfullt för att stimulera ekonomin och hushållen klarade sig relativt helskinnade. Nu verkar det vara nästan tvärtom. Trots goda statsfinanser kan regeringen inte hjälpa hushållen.

Dystra nyheter. Men för ”oberoende” public service är det på sitt sätt en god nyhet. Den demonstrerar tydligt hur mycket sämre vi kommer att få det under den nya regeringen, jämfört med hur den föregående regeringen hanterade de ekonomiska påfrestningarna.

”Hushållen” som drabbas är vi alla. Men vem är ”statskassan och finanspolitiken” som så generöst såg till att vi tidigare inte behövde lida av de ekonomiska kriserna? Inte är det ”pennies from heaven”. Och inte en gåva från den socialdemokratiska partikassan. Nej, det är naturligtvis alla vi skattebetalare, som fyller på statskassan med pengar som vi har tjänat i vårt anletes svett. Pengar som sedan frikostigt spenderas genom den av regeringen förda finanspolitiken. På ena eller andra sättet drabbas vi medborgare av de ekonomiska problemen – antingen i vår egenskap av hushåll eller som skattebetalare.

Att Rapportinslaget fokuserar på hushållen, och helt glömmer skattebetalarna, är naturligtvis inte en tillfällighet. En institution som under så lång tid impregnerats med lojalitet mot den tidigare regeringen svänger naturligtvis inte över en natt till lojalitet mot en regering stödd av partier som nyss var varg i veum.

Det grundläggande problemet är inte vilken politisk riktning public service är lojal mot. En nyhetsförmedling som förtjänar epitetet ”tredje statsmakten” (eller ”fjärde statsmakten” i länder med en tydligare rättsstatstradition) ska över huvud taget inte vara lojal. Den ska granska makten, var den än finns, rapportera vad som händer, analysera orsaker och sammanhang, förklara så att vi bättre förstår vår tid och vår värld.

Att vår nuvarande public service skulle kunna reformeras så radikalt att de kraven uppfylls är inte sannolikt. Därför bör nuvarande public service avvecklas.

Lennart Göranson
Marknadspolitisk talesperson

3 reaktioner till “De gamla gudar leva än…

  1. Så sant som det är sagt. Under innevarande mandatperiod måste MED utvecklas till ett slagkraftigt alternativ till den nu sittande regeringen. Sverige både förtjänar det och måste få det.

    Gilla

  2. Ja, det är också min uppfattning, dvs. att Public Service i sin nuvarande form måste avvecklas (eller åtminstone radikalt reduceras). För min del anser jag att SVT inte alls uppfyller avtalet med staten, dvs. den att vara partipolitiskt oberoende och saklig. Enligt min uppfattning framgår detta tydligast i SVT:s klimat-rapportering. ALDRIG att Klimat-Realister får komma till tals eller medverka i debatter och ALDRIG att SVT på ett objektivt sätt redovisar och granskar faktiska bakgrunder till viss förd eller tilltänkt politik. Det blev nästan en sensation när en redaktion konstaterade att den förre social-demokratiske Energiministern i sin vindkrafts-argumentation, hänvisade till en fysiskt icke existerande rapport. Det lär f.ö. ha konstaterats att SVT:s journalister och redaktioner till bort emot 80% har sympatier för MP (och S), vilket torde vara svaret på hur politiskt sned-vinklad Public Service är.
    Public Service skulle – om de klarar av att vara objektiva – endast få ägna sig åt nyhets- och samhällsinformation. Kostnader för underhållning etc. borde SVT m.m. finansiera på annat sätt än via den påtvingad beskattningen av medborgarna, alternativt att SVT helt överlåter sändning med underhållning till kommersiella kanaler, så att skattebetalarnas kostnad radikalt kunde sänkas från nuvarande 9 Miljarder/år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s