Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) skrev igår i lokaltidningen Mitt i Stockholm att ”M är en garant mot höjda skatter i Stockholm”. Hon påstod vidare att Moderaterna i stadshuset har lyckats ”vända utvecklingen av stadens växande skulder”.

Jag får ge König Jerlmyr rätt på en enda punkt. Stadens långsiktiga skulder var vid utgången av 2021 något lägre än vid utgången av 2020. De har gått ned från 56 till 54 miljarder.

Anna König Jerlmyr beaktar endast en del av stadens låneskuld

Den uppmärksamme medborgaren vill antagligen zooma ut lite mer än så. Betrakta diagrammet nedan som visar skuldutvecklingen för Stockholms stad 2014-2021. Röda staplar visar år med S-styre, blå staplar visar år med M-styre. Mörk färg anger långsiktiga skulder, ljus färg visar kortsiktiga skulder. För att få den totala skuldsättningen behöver man se till hela stapeln (både långsiktiga och kortsiktiga skulder).

Källa: Årsredovisningar för Stockholms stad

Vad jag kan se har Stockholms totala skuld fortsatt att öka under Anna König Jerlmyrs styre, i ungefär samma takt som under det tidigare S-styret. Sedan Moderaterna tog över makten i Stockholms stadshus 2018 har skulden stigit med över 20 miljarder till totalt 86 miljarder vid utgången av 2021.

Stadens budget bygger på orimliga antaganden

Vad värre är, de blågröna styrets budget för 2022 baseras på antaganden som skulle få den mest skrupelfrie dammsugarförsäljare att rodna: ”En tydlig förstärkning av konjunkturen i år och nästa år bedöms ge en stark uppgång för de beskattningsbara inkomsterna.” När budgeten klubbades i december var inflationen (KPIF) 4,1% och genomsnittsräntan hos långivaren Kommuninvest var 0,36%. Idag är inflationen ca 8%. Alla med stora lån kan med bävan följa Riksbankens prognos för reporäntan, som beräknas fortsätta stiga till ca 2% år 2024.

Medborgerlig Samling har i flera år protesterat mot den galopperande skuldutvecklingen i Stockholms stad. Det grönblå styret har insisterat på att ”staden ska växa” till varje pris. Nödvändig infrastruktur som bostäder och vägar har inte hängt med när befolkningen i staden har ökat. Det har skett en nettoutflyttning av skattebetalande medelklass, samtidigt som stadens utgifter för bidrag och försörjningsstöd har ökat kraftigt. Vi menar att det är viktigare med en god livskvalitet än att växa för växandets egen skull.

Moderaterna slänger bekymmerslöst pengar på allt möjligt

Samtidigt som skulden har ökat har Moderaterna bekymmerslöst slängt ut pengar på verksamheter som knappast kan utgöra kärnverksamhet: Luftballongcirkus, stöd till religiösa och etniska föreningar, operabuss, Agenda 2030-konferenser och diverse kommunikationsinsatser för att uppfostra invånarna.

Nej, Anna König Jerlmyr, ni har inte vänt utvecklingen av stadens växande skulder. Och Moderaterna är ingen garant mot höjda skatter i Stockholm. När skuldfällan stängs och lågkonjunkturen slår till, då kommer staden antingen att behöva dra åt svångremmen eller höja skatten. Det är hög tid att Stockholms stad stoppar skatteslöseriet och fokuserar på kärnverksamheten. Det enda partiet som är en garant mot höjda skatter heter Medborgerlig Samling.


Mikael Flink
1:a kandidat för Medborgerlig Samling, kommunvalet i Stockholms stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s