Det blåser en stark MEDvind just nu. Många väljare vill se nya krafter i våra beslutande församlingar – krafter som inte har vuxit ihop med systemet och befolkas av politiska karriärister. De gamla partierna kan inte lösa de problem som de själva har skapat.

Enligt Sifo är Medborgerlig Samling det största partiet i den icke specificerade gruppen ”övriga”. Enligt en mätning bland primärt högerorienterade väljare som har fyllt i en enkät på Bulletins hemsida skulle var fjärde moderatväljare och var femte sverigedemokrat och kristdemokrat rösta på MED om bara riksdagsinträdet vore säkrat. MED:s potential är enorm.

Vi känner också av stödet genom beställningarna av valsedlar. Våra frivilligarbetare som jobbar med att skicka ut valsedlar till alla som har lagt beställningar har gjort jätteinsatser, men på grund av överbelastning är det i skrivande stund tveksamt om vi kan tillhandahålla denna tjänst under de sista veckorna.

Samtidigt pågår någonting som nästan börjar likna en kampanj från vissa etablerade partiers sida, som handlar om att en röst på MED skulle vara bortkastad ifall vi inte skulle komma in i riksdagen i just det här valet. Ingenting kan vara mer felaktigt och här kommer argumenten varför.

Till att börja med är Medborgerlig Samling en växande medborgarrörelse som siktar på att förändra Sverige till det bättre på djupet och på lång sikt. Vi tänker inte bara fram till nästa val eller på vilka maktkonstellationer som råkar finnas i riksdagen i dag och som måhända finns där om en månad eller två. Sådant är flyktigt. 

Minnet är ofta kort. Hur agerade de etablerade partierna 2014, när de ingick Decemberöverenskommelsen? Energiöverenskommelsen 2016, som vi nu lider sviterna av? EU:s skuldpaket 2021? I den hetsiga frågan om vaccinpass? Medborgerlig Samling är en frihetlig rörelse som tänker årtionden framåt, när politiken i Sverige tycks vara fokuserad på vem som ska sitta i regering med vem. D v s typiskt sett sådant som förändras från en dag till nästa.

Långsiktig förändring av Sverige är någonting som kräver hårt arbete underifrån med att bygga folkrörelse, med opinionsbildning och påverkan på samhällsdebatten. De vanliga partierna är som vindflöjlar som snabbt byter riktning när vinden vänder. Men för varje ny röst som går till MED växer vi i styrka och inflytande. Det är vad som räknas på sikt och det gäller oavsett på vilken sida om fyraprocentsspärren som vi hamnar på i årets riksdagsval. Din röst är en investering i framtiden!

Bestående förändring görs genom stegvis tillväxt. Vi kan jämföra med det parti som senast har kommit in i riksdagen, nämligen Sverigedemokraterna. I valet 2002 fick partiet 1,44 %. I valet 2006 fick de 2,93 %. Var dessa röster ur deras perspektiv bortkastade, eller utgjorde de i själva verket en grund för att partiet skulle komma in i riksdagen 2010? De SD-företrädare som nu tycker att röster på ett parti utanför riksdagen är bortkastande blir svaret skyldiga.

Jag ser gärna ett maktskifte efter höstens val. Jag ser å andra sidan varken himmelrike eller undergång efter den 11 september. Dagsaktuell politik och maktspel kan man förstås spekulera hårt i, men det är inte så Medborgerlig Samling jobbar och det är inte så våra väljare förväntar sig att vi från partiets ledning agerar. Vi ser inte på våra väljare som valboskap, som man kan skicka än hit och än dit, vars röster går att ”låna ut”. Vi erbjuder väljarna ett alternativ, varpå valet är deras. 

Och en sak kan jag lova: Ett stärkt MED på alla nivåer – och då inte minst i kommunal- och regionvalen – borgar för att nästa stora kliv kan tas vid nästkommande val. Och därefter ytterligare steg. Sverige behöver bli friare och starkare. Sverige behöver präglas av en stark medborgaranda. Vi bygger långsiktigt och vi behöver ditt bidrag!

Ilan SadéIlan Sadé
Partiledare
Medborgerlig Samling

21 reaktioner till “Din röst är en investering i framtiden

 1. Hej MED. Gillar er politik; dock en oprövad skara. Jag kan tänka mig rösta på MED när ni nått ca 4%. Bästa hälsningar. Goran Lundquist

  Gilla

  1. Hej Göran,
   Håller med dig – inledningsvis.
   Omvänt så känner jag följande,
   Den som sitter nu och även de som satt innan har ju visat vad de går för – m a o en väl beprövad skara!
   Detta gör att jag för första gången kommer att rösta på MED Fr o m i år.
   Tommy Strömbäck

   Gilla

  2. Trevligt att du gillar agendan! Men fundera gärna ett extra varv på logiken (?) i det du skrev. Hoppas du därefter når en annan slutsats ;).

   Gilla

 2. Detta är nog jättebra! MED har sannolikt möjligheter att på egen hand göra sig inträden kommunalt och regionalt, men sedan blir det TVÄRSTOPP, försåvitt MED inte ändrar uppfattning och börjar söka efter möjligheter för VALTEKNISKA SAMARBETEN, ty till riksdagen klarar MED tyvärr inte att att få 300.000 röster på eget bevåg!

  Gilla

 3. Mycket bra skrivet. Och helt klart är det värt att rösta även om partiet inte skulle nå upp till 4%. Och vad är alternativet? Vare sig regering eller opposition har imponerat de gångna 8 åren.

  Gilla

   1. Ursäkta, men det är krasst sett inte helt korrekt. På kort sikt blir det så, men inte på längre. Och Rom byggdes som bekant inte på 1 dag. Även partier över en viss gräns under 4% får vissa förmåner som kan gagna dem nästa gång – och 4 år kan gå ganska fort ;). Är man inte helt 100 på ett av de etablerade trampa-vatten-partierna, bör man absolut tänka framåt. Trägen vinner.

    Gilla

   2. Två saker! I detta ödesval gäller prio 1 att få bort den nuvarande Haveri-regering (denna ”Röd-Gröna-Sörja”) från makten, Sedan måste man hålla i minnet att det tog 20 år! för dåvarande KDS att komma in i riksdagen och då först genom teknisk valsamverkan med det dåvarande Centerpartiet (man fick då ett mandat i riksdagen), samt att KDS då hade mycket stark”Back-Up” av den kristna rörelsen (frikyrkorörelsen?).

    Gilla

   3. Klart de tomtarna måste bort, kruxet är att det är pest eller kolera nu. Vad får du istället? Något som är marginellt bättre… Varken UK eller EB är mycket att hänga i granen.
    SD hade 1,44% 2002, de kom in med marginal 2010.
    När KDS kom in var läget inte lika akut i avdelningen ”politisk inkompetens över hela spektrumet”. Och det var som bekant snart 40 år sedan. En annan tid.

    Gilla

   4. Ja, Du gör en helt korrekt bedömning – Jag håller med Dig fullt ut. Valet nu i september blir svårt, då alla de politiska alternativen är dåliga. Man får väl sikta in sig på det som är minst dåligt. Jag hade hoppats på MED i valtekniska samarbeten, men företrädare för MED har tyvärr avvisat denna idé

    Gilla

   5. Mig veterligen har partiet inte avvisat valtekniska samarbeten. Däremot har MED inte erhållit några förslag på valtekniska samarbeten som varit tillräckligt attraktiva

    Gilla

 4. Hej Ställde fråga till er representant Jonathan Backlund i Norrtälje med fråga om det fanns röstsedlar för MED för förtidsröstning på biblioteket i Norrtälje. Inget svar från honom och i Norrtälje fanns inga röstsedlar för MED. Hur ska ni få röster när ombud inte svarar och röstsedlar saknas? Med vänlig hälsning, Eva Sigurjonsson Edman

  Skickat från min iPad

  Gilla

  1. Hej Eva! Mycket märkligt, jag har inte sett något meddelande.. Jag var inne och kontrollerade Biblioteket i onsdags och kunde se våra valsedlar där. Valsedlar ska finnas i hela kommunen. Jag har personligen lämnat in tiotusentals av dem. Jag åker till biblioteket så fort jag kan imorgon och kontrollerar igen. Tack för att du uppmärksammade problemet!

   Allt gott!

   Gilla

 5. Ni har min röst efter att ha läst och lyssnat på alla partiledare. Ilan var mycket bra i podden Sista Måltiden, fullständigt utskåpade de alternativa kandidater jag övervägde.

  Gillad av 1 person

 6. Jag vill investera i framtiden och på MED som investerar i mig. Att komma tillbaka till Swe efter 8år blev en chock. Känner inte igen mitt land, min h-stad, min ö! Men känner att äntligen finns likasinnade tankar i min närhet. Därför kanske min tidigare erfarenhet av samhällsförändring kan komma till nytta. Sakta men säkert är oxå min melodi! Jag tror på MED!

  Gillad av 1 person

 7. Har i dag kikat på vad ni skrivit och mycket låter klokt och bra. Jag har dock en fråga, hör ni också till dem som utesluter SD.
  Personligen anser jag att det finns s.k. rötägg inom alla partier och vad S.D beträffar har de faktiskt beskrivit läget inom landet helt korrekt. Jag anser att de har ett berättigande att vara en del av riksdagen.

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillade MEDs program omedelbart. Men diskussionerna i Swe fördes/förs om SD. Många förvånades nu över att ingen SD fick ministerpost. Jag ser det som politisk taktik-utan ng personlig värdering.
   Har Åkesson ”legat lågt, låtit skriva vitbok eller rensat ut rötäggen” under de senaste åren- då lär han nog fått löfte om att kunna påverka med sina id’eer om SD röstade för Kristersson som partiledare. När Swe lugnat sig o inte räds förändringar och tuffare tag- DÅ kan ju SD lätt kliva in i nästa mandatperiod o få ministerpost…eller? En viktig fråga är ju hur 27% sossar nu bytt till SD-röster..?!//G

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s