Moderaterna vill införa ett pristak på el. Samtidigt varnar Svenska Kraftnät för akut effektbrist kommande vinter, vilket kan leda till att elen helt enkelt stängs av.

Att i dagens svåra läge införa den typen av statliga prisregleringar som Moderaterna föreslår riskerar att ytterligare förvärra obalanserna och öka risken för akut effektbrist. Det är välkänt att prisregleringar ofta leder till brist, och det finns ingen anledning att tro att det blir annorlunda den här gången. Höga elpriser ger incitament att spara på el, vilket är nödvändigt i en bristsituation. Det är lite märkligt att Moderaterna inte förstår grundläggande marknadsekonomi.

Få tycker att höga elräkningar är roligt, men de allra flesta föredrar trots allt en hög elräkning framför att inte få någon el alls. Bättre att spara el själv, efter egna förutsättningar, framför att tvingas på en ransonering som man inte har någon kontroll över.

Däremot är det rimligt att se över beskattningen av el. Medborgerlig Samling föreslår att elskatten avskaffas helt, vilket innebär att elen skulle bli 45 öre billigare per kWh. Detta bör inte ses som en tillfällig krisåtgärd, utan göras permanent. Vi behöver en långsiktigt hållbar politik, inte panikartade krisåtgärder.

Om Sverige hade fört en rimlig energipolitik de senaste decennierna så hade vi kunna ha både låga elpriser och stabil elförsörjning. Istället har vi fått förtida avveckling av planerbar kärnkraft och forcerad utbyggnad av väderberoende vindkraft, vilket lett till stora obalanser med höga och volatila elpriser. Moderaterna är medansvariga till detta eftersom de (liksom Kristdemokraterna) ingick i Energiöverenskommelsen 2016 som banade vägen för den förtida stängningen av Ringhals 1 och 2, och hoppade inte av förrän december 2019, när det var för sent att rädda Ringhals.

För att ta oss ur detta behöver vi mer planerbar elproduktion, särskilt i södra Sverige. Vi måste ge bättre förutsättningar för kraftvärme från biobränsle och avfallsförbränning, det finns outnyttjad kapacitet som relativt snabbt kan tas i anspråk om regelverk och skatter görs mer förmånliga. Kraftvärmeverk bör inte känna någon “klimatångest” eller straffbeskattas för att de eldar avfall som innehåller plast från fossila råvaror. I dagsläget är alternativet att  lägga avfallet på soptipp och elda fossil olja i Karlshamn eller importera el producerad av kolkraft eller rysk gas. Att tillverka plast från fossila råvaror och sedan elda upp den är inte långsiktigt hållbart, men vi har mer akuta problem att fokusera på just nu.

Vi måste bevara och effektivisera vattenkraften som nu hotas i och med omprövning av tillstånd. Många vattenkraftverk har funnits i över hundra år, och det kan inte vara högsta prioritet att åtgärda dessa just nu. När vi fått ordning på elförsörjningen kan vi börja kolla på vattenkraftens miljökonsekvenser.

Framförallt behöver vi öppna upp för att bygga ny kärnkraft, då gärna i form av s.k. små modulära reaktorer (SMR). Dessa möjliggör typgodkännande, så att man i snabb takt kan bygga flera av samma modell, utan ny lång tillståndsprocess för varje enhet. Idag finns det märkliga regler som säger att maximalt tio reaktorer får vara i drift samtidigt och då bara vid Ringhals, Forsmark och Oskarshamn. Dessa regler måste avskaffas för att på allvar möjliggöra Små Modulära Reaktorer, som kan bli många och bör placeras där elbehovet är störst.

Mikael Ståldal
Energipolitisk talesperson
Medborgerlig Samling

13 reaktioner till “Oansvarig elprispopulism

  1. Elpriset idag den på spotmarknaden är i snitt 5,69 kr/kWh vilket betyder att du har elen hemma för ca 8,50 kr/kWh. Elpriset måste vara det samma i Sverige som till det land det exporteras. Exporten kan inte heller stängas av när vi har brist enligt EU-regler. Men av någon anledning klarar Frankrike av detta. Där har regeringen satt ett pris på 21 Eurocent/kWh ca 2,30 kr för el till hushållen och levererar sedan el till grannländerna efter spotpris. Det som gör mig riktigt f-d är att ointresset från svenska politiker från de flesta håll är kompakt. Varför vill inte svenska politiker förse svenska folket i mellersta och södra Sverige med el som vi har råd att betala? Varför kan inte svenska politiker göra som i Frankrike? Det är inte eltillgången i första hand det är fel på utan på att vi måste exportera även om vi själva har brist. Men sedan ska samma politiker rätta till det som man har förstört – tillgången på planerbar el. Planerbar kraft kommer från kommunala värmeverk där många stängt ner sin produktion pga av en straffskatt, vattenkraft där många nu tvingas stänga ned av miljöskäl och kärnkraft som lagts ner av politiska ideologiska skäl. Den politiker som säger att kärnkraften lagt ner sig själv därför att den inte var lönsam ljuger.Tänkt på att priset på elen är en dag mitt i sommaren och hur kommer det att vara under smällkalla vintern? Politiker kom med ett riktigt bra förslag som gör skillnad och inte en massa floskler! Om inte kommer det snart massor av svenskar protestera på Stockholms gator!

   Gillad av 1 person

   1. Ställer gärna upp på borgerliga demonstrationer! (Även om det i det här fallet inte händer mycket på den borgerliga sidan heller.) Demonstrationer är inte förbehållna vänstern, vilket man skulle kunna tro. Minns 4 oktober-demonstrationerna!

    Gilla

 1. Exakt! Jag blev chockad över M:s recept häromdagen, vilket jag inte borde ha blivit. Jag vet ju att moderaterna numera är goda socialdemokrater. Säljer sin själ bara för att få röster, istället för att gå till botten med problemet och förklara hur på ett pedagogiskt sätt. Man kommer inte att hoppa högt av glädje om det blir borgerlig seger i september. Svenskarna är tyvärr alldeles för vana vid att ”någon annan” betalar. MED behövs verkligen.

  Gillad av 1 person

 2. Hade personligen gärna sett att man på sikt avvecklar vindkraften iom att den rimligtvis inte spelar en viktig roll i energikedjan. Den är oberäknelig, ger stor inverkan i natur och för djur, tillför få jobb, är ytterligare ett sätt för tex Kina att köpa in sig i Sverige, och negativt påverkar folk marknadsvärde på hus och tomt. Hade jublat om MED kliver fram och vågar säga att man verkar för successiv nedläggning av vindkraften.

  Gilla

 3. Poängen med MED är att de inte ska ha någon åsikt överhuvudtaget vad gäller elproduktion. MED ska tillse att det finns mekanismer som gör att marknaden fungerar som den ska. Dessa mekanismer består i huvudsak i att regleringar avskaffas. Inget annat. De ska inte verka för något annat.

  Gilla

 4. MED är ett parti som borde ha representation i Sveriges riksdag!

  Eftersom ledningen för MED inte förstår att partiet MÅSTE ingå i ett valtekniskt samarbete så kommer en röst nu på MED att bli bortkastad röst och som en konsekvens därmed istället att bli ett indirekt stöd till den ”Röd-Gröna-Sörjan”, som haveriregerat vårt fosterland under 8 år.
  Varför har MED nominerade riksdagskandidater, när Ni ALDRIG helt på egen hand kommer att kunna få 300.000 röster?
  Minns att dåvarande KDS fick in en kandidat i riksdagen genom valteknisk samverkan med Centerpartiet – för att i senare val, själva klara sin riksdagsrepresentation.
  Valtekniskt samarbete betyder INTE att man måste kompromissa bort sin egen förda politik!

  Gilla

 5. Politiker, press t.om. forskare talar mycket om hur vi ska producera vår energi, men inget om hur den ska distribueras effektivt. Dvs mycket ”byta kärnkraft mot vind”, men lite om de eftersatta investeringarna i kraftnätet som är en avgörande förklaring till de stötande regionala skillnaderna:
  Baserat på medelpriserna 1-20 augusti kan du se hur extremt läget har blivit. I Norrland kostade en kWh i konsumentledet i snitt 25 öre och i södra Sverige 308 öre! För genomsnittsvillan motsvarar detta en elfaktura på 517 kr i Norrland mot 6 389 kr per månad i Skåne.
  De Investeringar i kraftnätet som behövs sker inte (förmodligen är det roligare att ”prata vind”) trots att världens tekniskt ledade företag finns i Sverige. De utvecklade ”50-tals tekniken” HVDC som vi fortfarande använder, som de nu utvecklat till UltraHVDC som ger avsevärt större distributionskapacitet och lägre effektförluster – t ex via Harsprångsledningen från Norrland ner till mellansverige. Företaget hette förr Asea, senare ABB, numera Hitachi Energy. UHVDC säljs till och byggs i Kina, men inte på hemmaplan.
  Nu är uteblivna beställningar från Svenska Kraftnät inget problem för Hitachi Energy, de går som tåget och behöver nyanställa 1000 medarbetare (var de nu ska hitta dem!). MEN det bidrar starkt till nuvarande flaskhalsar och nuvarande elpriser…

  Gilla

 6. Subventionera elen löser förstås inga av de problem våra politiker försatt oss i. Nu måste krafttag tas för att stoppa den vansinniga vindkraftsutbyggnaden och ta tag i att återskapa kärnkraftskapaciteten. Det blir verkligen intressant att se om det blir så kallade blackouts på nätet som i många Afrikanska länder och en del byar i Asien. Då gäller det att ha tillgång till vedeldat eller en generator för att hålla bostaden beboelig.

  Gilla

  1. Helt rätt! När Svenska Kraftnät (på motsvarande sätt som i Karlifornien) ev. stänger av elleveranserna till mig, så kommer jag att använda som ”tändvirke” all den politiska ”Dret-propaganda”, som jag fått från ”Miljöpartiklarna dom Galna”, för att fyra på vedklamparna i öppen-spisen nu till vintern.

   Gilla

 7. Maximal frihet för individen eller företaget är att vara självförsörjande på energi och det ligger även i samhällets intresse. Prio 1 borde därför vara att ta bort ALLA skatter och onödiga tillstånd på solcell, vindkraft och vattenkraft. I tillägg till att det ger frihet går det snabbt med utbyggnad vilket leder ökad produktion och lägre marknadspriser för de som sitter fast i beroende

  Gilla

  1. Enligt professorn i tillämpad kärnenergi: Jan Blomgren, så krävs i leningsnäten rejäla balanskrafter, som bara kan åstadkommas från oerhört tunga generatorer och deras svängmassa och detta för att kunna få ”tryck i ledningsnäten”. Denna effekt kan man bara få hos: Vattenkraftverk, Kolkraftverk, Gasturbinkraftverk och Kärnkraftverk. Att ha en snårskog av Vindkraftverk stör bara högst menligt kraftleveranserna i ledningsnäten. Det borde m.a.o. inte alls få byggas fler Vindkraftverk. Dessa vindkraftverk borde snarare avvecklas så snart som möjligt till förmån för mera Vatten- och Kärnkratverk!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s