Medborgerlig Samling fördömer alla former av territoriell erövring av stater i Europa genom våld eller tvång. Ryssland har passerat alla gränser för den säkerhetsordning och den folkrätt som har gällt i Europa sedan andra världskrigets slut. Följderna måste bli kännbara för den ryska regeringen.

Medborgerlig Samling anser att Putin och hans medhjälpare måste sanktioneras maximalt för att markera mot Rysslands illegala krig i Ukraina.

Utöver detta anser Medborgerlig Samling att försvarssatsningar i Sverige och Europa måste ökas kraftigt för att kunna möta hotet från Putins Ryssland.

Den ryska medborgaren är också ett offer för Putins regim. Vi önskar att de ryska medborgarna får en möjlighet att få en fungerande demokrati och rättsstat.

Uttalande av Medborgerlig Samlings partistyrelse genom

Ilan SadéIlan Sadé
Partiledare

23 reaktioner till “Uttalande om Rysslands aggression mot Ukraina

 1. Reagerade på denna del ”Den ryska medborgaren är också ett offer för Putins regim. Vi önskar att de ryska medborgarna får en möjlighet att få en fungerande demokrati och rättsstat.”.

  Vad anser du / MED om det som händer i Australien, Nya Zeeland och Kanada? Har deras medborgare rätt till en fungerande rättstat? Eller är det bara Ryssland och Vitryssland som bör kritiseras när de ger sig på ssitt egna folk?

  Och gällande samarbetet i Europa. Tyskland gör allt för att få till Nordstream2, vilket är det största hotet mot Ukraina. Medan EU samtidigt blir upprörda på Ungern som vill ha bilaterala relationer med Ryssland.

  Och nej jag är inte ryss trots namnet. 🙂

  Gilla

 2. Jag tycker den globala media-apparaten är okritiskt ensidig till orsakerna bakom skeendet. Det finns tecken på att NATO och USA infiltrerat Ukraina, kanske för att provocera Ryssland. Biovapen och kemvapenutveckling är exempel på det. Globalisterna i västvärlden vill åt tillgångarna i Ryssland och deras sanktioner och extrema mediakrig mot alla ryssar i världen är inte motiverade.

  Jag försvarar aldrig angrepp men det är intressant att inga sanktioner diskuterades när USA och andra NATO länder invaderade Irak 2003 med massförstörelsevapen som falska motiv. Utan FN medgivande.

  Gilla

  1. Enligt min mening finns det inget att diskutera i den här frågan.

   Rysslands president har valt att militärt angripa ett fredligt grannland och beordra sin militär att utföra folkmord och etnisk rensning på sitt eget och grannlandets folk.

   Det kan aldrig motiveras, nyanseras eller relativiseras. Det är helt enkelt totalt oacceptabelt. End of discussion.

   Därför bör vi med alla tillgängliga fredliga medel sätta press på Ryssland i syfte att åstadkomma förändring och bistå Ukraina med humanitärt, ekonomiskt och militärt stöd.

   Gilla

   1. Det känns inte så moget med ”end of discussion”.. det betyder ju i praktiken att det bara är din sanning som gäller. För övrigt så ska man veta att ju mera vapen vi skickar till Ukraina desto fler ukrainare kommer att dö eftersom det förlänger kriget.

    Gilla

   2. I frågan om en presidents beslut att begå folkmord och etnisk rensning så har jag inga problem med att vara kategorisk och inte släppa fram relativiseringar.

    Det är en annan sak när det kommer till historiebeskrivning. Dock handlar inte artikeln om historiebeskrivning, utan explicit om Rysslands beslut att med militär makt försöka erövra Ukrainas territorium, begå folkmord och etnisk rensning.

    Rysslands agerande är ett tydligt och otvetydigt brott mot folkrätten. Så mycket mer behöver inte sägas i den frågan.

    Känner man ett behov att debattera historiebeskrivningen föreslår jag att man skriver en egen artikel på det ämnet.

    Gilla

   3. Rysslands agerande beror delvis på zelenski med företrädare påbörjat folkmord på etniska ryssar i donbas oblast med raketer från Nato/USA dvs ett krig by proxy som kostat minst 14000 liv varav ca 600 barn. Både i donbas och på Krim så har folkomröstningar visat att dom av naturliga skäl inte längre vill tillhöra Ukraina utan i stället Ryssland. Detta är demokrati.

    Gilla

   1. Är det ”Nato-propaganda” att Ryssland har invaderat Ukraina och begår folkmord och etnisk rensning i ett fredligt grannland?

    Gilla

   2. Orsaken som jag skrev tidigare som du kallade rysk desinformation är den brutala sanningen, tyvärr. NATO pumpar på att alla ska skicka mera vapen och i den kören tycks du ingå i. Det handlar om att sälja så mycket vapen som möjligt. Men ju mera vapen som kommer dit ju flera kommer att dö och ju mera infrastruktur och hus kommer att förstöras. Men det bekommer inte narkomanen Zelenski i sitt rus Bara han får sin hybris bekräftad

    Gilla

   3. Att Ryssland invaderar Ukraina är utom tvivel. Oacceptabelt.

    Etnisk rensning och folkmord? Vet inte.

    Det jag reagerar på är hur västvärldens media på ett mycket samordnat sätt delger exakt samma historia. Precis som under ”pandemin”
    Det är oroväckande när media styr allas uppfattning i samma mönster, det finns inga alternativa röster som frågar varför Ryssland angriper.

    Gilla

  2. Jag anser att anledningen till att invadera ett annat land är ovidkommande. Det är fortfarande helt fel. Om det begås folkmord eller terrordåd så är det FNs sak att agera. Att det gjorts fel av andra nationer förut är helt ovidkommande.

   Gilla

   1. En av flera skillnader mellan USA och deras invasion av Irak och Rysslands invasion av Ukraina är väl att Irak inte var en demokrati, tvärtom så var det en grym diktatur. Ukraina må ha varit, och är säker, korrupt och ha andra brister, men även förtjänster: allmänna och fria val, ett demokratiskt styre, en mkt större tolerans mot minoriteter likt judar, muslimer och HBTQ jämfört med Ryssland och andra grannländer.
    Ingemar, läs lite om Stalin, Lenin och se likheterna med dagens obarmhärtiga krig, inte minst mot civila som kränks, våldtas och dödas.
    En annan sak är att i USA och i många demokratier kan enskilda få rätt mot staten, journalister kan fälla regeringar och presidenter, demonstrationer kan fortgå och mycket annat. Jämför Navalnyj med Watergate…

    Gilla

   2. Alla krig är en mänsklig och ekonomisk katastrof utom för dom som säljer vapen. Jag tillhör den generationen som faktiskt läst på om både Stalin, Lenin och Hitler. Men du verkar inte speciellt insatt i vad som sker i dagens Ukraina/Ryssland utan slänger dig med mera känslor än fakta baserat på vad som står i västmedia orkestrerat av NATOpropaganda. Så bara för att betraktar sig som en demokrati så får man invadera och bomba sönder ett annat land som tex i Kosovo, Libyen mm? Listan kan göras lång på NATOS ”demokratiska” härjningar. Jag tror att folk som får bomber i skallen skiter i om det demokratiska eller odemokratiska bomber. Lite mera kunskap om hur PSYOPS fungerar skulle nog inte skada dig.

    Gilla

 3. Eftersom jag har nästan daglig telefonkontakt med Ukraina så oroar det mig också att den bild som förmedlas i åtminstone svensk press sällan stämmer med verkligheten.
  Något som oroar mig är om man följer informationsflödet från västmedia i Ryssland-Ukraina krisen och jämför med vad som verkligen händer och historierna bakom så undrar man ju om Sverige skulle hamna i ett skymningsläge- hur mycket kan man då lita på medier och journalister? Och MSB rekommendationer att ha en radio- går det att lita på vad dom säger?

  Gilla

  1. Mycket intressant Ingemar. På vilket sätt har du daglig kontakt med Ukraina? Extraknäck för Ryssland?

   Gilla

   1. Har en fru från Ukraina och en bekant som arbetar i ukrainska säkerhetstjänsten

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s