I helgen som gick höll MED sin årsstämma. Det var en senarelagd del två efter att formalia avverkats på en första årsstämma i våras. Politikdelen av stämman sköts då upp i hopp om att corona skulle vara över till hösten. Så blev inte fallet. Istället präglades även denna del av årsstämman av coronaviruset och stämman avhölls på internet.

Ett späckat schema med nya politiska program och många motioner beslutades av de samlade ombuden. Det blev två mycket intensiva men stimulerande dagar framför datorn hemmavid.

Många rätt perifera frågor fick stort utrymme på stämman. Jag känner ett behov av att återkomma till våra kärnfrågor. Därför tänkte jag bidra med en högst personlig samling punkter som är viktiga för mitt beslut att ge MED min röst. Och för att engagera mig i arbetet för att MED ska komma in i Stockholms Stadshus i valet 2022.

Det som följer är mina ordval och inte nödvändigtvis partiets.

 1. MED består av vanliga människor med vanliga arbeten som tappat förtroendet för de etablerade partierna. Vi kämpar för en sund politik som gynnar vanligt hyggligt folk.
 2. MEDs grundfilosofi är liberalkonservativ. Det innebär att vi sätter individen framför staten. Staten finns till för medborgaren, inte tvärtom. Vi är försiktiga i våra beslut och bygger våra beslut på fakta och erfarenhet.
 3. MED är det enda partiet som på allvar utmanar högskattesamhället. Vi strävar efter en liten stat och stor individuell frihet att själv bestämma över det man själv skapat. Som exempel vill vi lägga ner 60 myndigheter.
 4. MED arbetar ständigt mot slöseri med skattebetalarnas pengar.
 5. MED motarbetar bidragsberoende och står för att samhället ska erbjuda en grundtrygghet. Målet måste vara att vi gemensamt hjälper sjuka och svaga genom svårigheter, inte att göra så stora delar av befolkningen som möjligt bidragsberoende och därmed helt i händerna på politiker. Bort med bidrag till trossamfund! Avskaffa flerbarnstillägget! Några exempel på områden där det finns stort utrymme för besparingar.
 6. MED står för en rimlig asyl- och migrationspolitik. Men vi har litet kvar att bevisa vad gäller integrationspolitik, tycker jag.
 7. MED står upp för att svensk lag ska upprätthållas i Sverige. Ordentliga satsningar på rättsvårdande myndigheter och skärpta straff. Vi måste bli mycket bättre på att skydda den skötsamma delen av befolkningen från återfallsförbrytarnas skadliga gärningar. Vi måste helt enkelt sluta dalta med brottslingar!
 8. MED är det enda partiet med tydliga åtgärder mot politiker som ”klipper band”, aldrig håller vad de lovar och vänder kappan efter vinden. Vi vill bland annat avveckla partistödet och göra politiker mer beroende av partimedlemmarna.
 9. MED kräver att tjänstemän i offentlig förvaltning ska vara opolitiska. MED är också för återinförande av tjänstemannaansvaret.
 10. MED står för likabehandling av medborgarna istället för diskriminerande särbehandling. Vi säger tydligt nej till identitetspolitik.
 11. MED står för ett riktigt och långsiktigt försvar av Sverige, alla medborgare, vår demokrati och våra grundvärderingar. Det militära försvaret ska vara avskräckande för eventuella angripare och på så sätt vara fredsbevarande.
 12. MED vill att Sverige är kvar i EU men vi vill också se ett ordentligt bantat EU. Vi säger ovillkorligt nej till EUs återhämtningspaket som skuldsätter svenskar för att rädda misskötta ekonomier i andra EU-länder.

Inte hos något annat parti har jag hittat denna kombo. En sund politik som gynnar vanligt hyggligt folk. Överlägset bäst för Sverige och svenskarna!

MED är inte bara överlägset bäst för Sverige, utan också för stockholmarna. Jag tänker återkomma med en till medlemskrönika framöver, som fokuserar på sund politik för vanligt hyggligt folk i Stockholm. Det är där jag bor.

Fredrik Wilkens

Medborgerlig Samling Stockholmsdistriktet

7 reaktioner till “Sund politik för vanligt hyggligt folk

 1. Stort tack för den utmärkta och välformulerade sammanfattningen, Fredrik! Den täcker alla de viktigaste frågorna med ett undantag – sjukvården. Den måste MED snarast ta tag i. Vi har stor chans att få en tydlig profil i den debatt om de sjukvårdspolitiska frågorna som inte ens har påbörjats i riksdag och media. Alla partier står helt handfallna inför vårdens allvarliga problem. Endast KD tar ställning mot den misslyckade landstingsmodellen. Kanske är anledningen att rikspolitikerna inte vill förorsaka att politikerkollegerna och tjänstemännen inom landstingen förlorar sina uppdrag/jobb.
  Norge och Danmark har lyckats reformera sina sjukvårdssystem. Kanske innebär den förfärliga corona-pandemin att även Sverige vågar göra det. Vi har gott om exempel i Europa att lära av!

  Gillad av 2 personer

 2. Någon MED-politiker som studerat svensk demografi? Vissa (troligtvis mest SD-anhängare) påstår att det finns risk för att den s k infödde svensken kommer befinna sig i minoritet i inte alltför snar framtid. Därmed ryker naturligtvis på sikt också våra grundläggande värderingar – om det vill sig riktigt illa eller om man får tro på dessa spaningar in i framtiden. Svaret är naturligtvis integration, värd namnet – i motsats till nuvarande regerings. Vad är din uppfattning?

  Gillad av 1 person

   1. I det integrationspolitiska programmet skriver MED så här:
    Att invandrade som vill stanna i Sverige inte prioriterar sin etniska/kulturella grupptillhörighet före sin svenska utan aktivt väljer att anpassa sig till sitt nya hemland eller tar sitt ansvar och återvänder till sitt gamla hemland.

    Litet längre ned i programmet kan man läsa detta:
    Samtidigt krävs en saklig tydlighet i att alla som inte får stanna måste återvända, snarare än att övertalas att inleda kostsamma processer med överklagande av asylbeslut in absurdum.

    Angående bidrag till frivilligt återvändande skriver MED så här:
    Frivilligt återvändandebidrag ska erbjudas personer i Sverige som ankommit som asylsökande eller anhörig till asylsökande och som har uppehållstillstånd, alternativt svenskt medborgarskap.

    Programmet hittar du här: https://www.medborgerligsamling.se/app/uploads/2020/01/Integrationspolitiskt-program-fo%CC%88r-Medborgerlig-Samling.pdf

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s