I förra veckan började rättegången mot 14 personer som misstänks för inblandning i terrorattackerna i Paris i januari 2015. Charlie Hebdo är en fransk satirtidning som grundades 1970 av Francois Cavanna. Tidningen har gjort satir riktad mot politiker, makthavare och religiösa ledare i decennier. 

Den 17 januari 2015 attackerades redaktionen av islamistiska extremister som inte klarade av att Charlie Hebdo gjorde satir om islam. 17 personer, de flesta satirtecknare på tidningen Charlie Hebdo, mördades av de islamistiska extremisterna. Dåd utfördes även mot fransk polis och en judisk matbutik. 

Islamistiska extremister som inte klarar av yttrandefrihet utan att hänge sig åt våld och antisemitism är ett tydligt problem. Då som nu. Även om dådet mot Charlie Hebdo får anses som exceptionellt i och med antalet mördade, så är det ett återkommande problem att de som anses häda eller provocera – även kritisera – islam bemöts med våld. 

Att se hundratals vuxna män, boende i Sverige, skrika om att de ska döda provokatörer och våldta deras mammor som svar på en koranbränning är bedrövligt. Att bisarra våldtäktshot inte tycks ha resulterat i vare sig någon medial eller polisiär reaktion är också bedrövligt. Att den politiska makten – varav en del kallar Sverige för en feministisk stormakt – låtsas som att detta inte händer är än mer bedrövligt. 2012 demonstrerade över tusen Malmöbor mot en film som gjorts om profeten Muhammed. Bland annat protesterade demonstranterna mot att hädelse av islam var tillåtet i Sverige. 

Att flertalet muslimska länder inte är demokratier är känt. Att flertalet av dessa länder inte accepterar apostasi är också känt. Apostasi betyder att man lämnar islam för en annan religion eller förklarar att man inte tillhör någon religion alls. Det är illegalt i flera länder och belagt med dödsstraff i andra. Även hädelse kan ge straff och dödsstraff. 

Många som kommit till Sverige från religiösa diktaturer saknar ofta både kännedom om och förståelse för yttrande- och religionsfrihet. Flertalet saknar också erfarenhet av både provokation mot och kritik av sina religiösa tankar. Det underlättar inte heller att många imamer i Sverige förespråkar idén att få slippa få sin tro ifrågasatt eller förlöjligad. Den idén innebär ett hädelseförbud. Även om idén till synes kan betraktas som sympatisk så är det både antidemokratiskt och ohållbart att förbjuda människor att få kritisera eller förlöjliga religiösa föreställningar. 

Yttrandefriheten innebär att man låter alla människor få tycka, tänka och uttrycka sig olika. Det innebär även att få håna, skoja om, kränka, häda och kritisera trosföreställningar. Punkt. Det handlar inte om huruvida det är god smak att häda och håna trosföreställningar, utan om vad konsekvenserna kan bli när någon gör det. Svaret är att ingenting ska hända. Att tolerera olika åsikter utan att bli utsatt för våld är en utgångspunkt som vi i Medborgerlig Samling kommer att försvara. Om vi tillåter att myndighetsbeslut påverkas av gruppers hot om våld så har vi ett oförsonligt, våldsamt och ociviliserat samhälle att se fram emot. Här behöver medborgarna tänka till lite mer än att se bara till provokationen. Det handlar ytterst om våra rättigheter att ha och ge ge uttryck för olika åsikter.

Just nu kan den svenska polisen inte säkerställa att den grundlagsfästa yttrandefriheten kan upprätthållas utifrån omfattande hot om våld. Det mest anmärkningsvärda är att politikerna tror att det är de danska provokatörerna som är problemet. I Sverige äger vem som helst rätten att tycka, tänka och uttrycka sig fritt. Så ska det förbli. Det måste vi medborgare se till.

Lena Malmberg

Demokratipolitisk talesperson

 

Edward Nordén

Säkerhetspolitisk talesperson

5 reaktioner till “Jo, yttrandefriheten är faktiskt hotad

  1. En samvaro med muhammedaner är icke möjlig. Deras mål är att taga öfver Sverige. De komma a l d r i g dagtinga med sin muhammedanismen för verkligheten, än mindre för västerländska lagfundament. De äro rabiata fundamentalister. För dem är det faktum, att en epileptisk 40-årig arab, som menade sig vara ansatt af onda andar, ca 610 började samkväm med änglar, företog en ridt till himlen och fått läsa ur en bok hos en gud. Sen Nordisk Familjebok. band 18, hvar man äfven kan läsa, att muhammedan störtade omkull som en drucken man, blef röd, fradgade och uppgaf läten som en ung kamel (spalt 1276). Föreställen eder vuxna homines sapientes, som tro på jultomten. Muhammedanerna äro långt längre från verkligheten än så, och deras vanföreställningar styra hela deras lif. Ju mer västerländingarna säga sanningar om dem och deras vanföreställningar och förfara ärligt med deras alster, desto värre komma de blifva. Det är bara en tidsfråga, innan de komma börja brända ned kyrkor i Sverige (hvilket då ICKE kommer benämnas ”hets mot folkgrupp” af den vänsterkorrupta ”polisen” och af dito åklagare). Vänstern står redan fullt ut å deras sida. Allt hvad af vänstern är besatt, kommer försöka förbjuda allt motstånd mot muhammedansimen, steg för steg.

    Det står äfven i nämnda källa, att muhammed funderade på sjelfmord. Huru mycket mindre hemsk hade verlden icke varit, hade monstret gjort gärning af sitt uppsåt!

    Gilla

  2. Vilken utomordentligt bra artikel. Självklart skall man kunna dissekera religioner utan att utsättas för våld och hot . Att polisen jagar koranbrännare i stället för de som startar upploppen är skämmigt för landets befolkning. Vi skall naturligtvis inte acceptera odemoktaiska människors åsikter.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s