Tisdagen den 7 juli gästades SVT:s ”Morgonstudion” av migrations- och justitieminister Morgan Johansson samt av Moderaternas talesperson i migrationsfrågor, Maria Malmer Stenergard. De var båda där för att kommentera turerna kring de pågående migrationsförhandlingarna. Innan programledarna började utfrågningen av ministern och talespersonen informerade de tittarna om att ”ni har bett om att inte få debattera den här frågan med Moderaterna, så vi gör så att vi kör enskilda intervjuer med er istället”. Programledaren talade direkt till Morgan Johansson så att Tv-publiken skulle förstå att SVT valt att följa migrationsministerns och Socialdemokraternas villkor för att ställa upp i sändningen.

Det talas ofta om vikten av att undvika ministerstyre. Riksdag och regering ska inte vara inne och peta i myndighetsutövande och detaljstyra statliga funktioner som ska tjäna folket. Det uttalade villkoret från Morgan Johansson rörande SVT-sändningen kanske inte faller under rubriken ministerstyre men det tangerar sannerligen anständighetens gräns när SVT, i sin servilitet vis à vis ministern, vänder ett blint öga till sitt uppdrag och låter ett krav från en minister slinka igenom.

I december 2019 erhöll Public Service sitt sändningstillstånd för perioden 2020–2025 med en budget om drygt 8,5 miljarder kronor per år. SVT själva presenterar sitt uppdrag på sin hemsida där det står att utbudet bl.a. ska präglas av demokratiska värden samtidigt som det ska vara opartiskt och sakligt. Jag vill påstå att Public Service allt oftare ertappas med brister i utförandet av sitt uppdrag vad gäller såväl opartiskhet som demokratiska värden.

Medierna ska granska makten och inte lägga sig platt vid dess fötter. Kravet på ett opartiskt Public Service är sedan 2019 ännu mer befogat eftersom varje svensk skattebetalare är tvingad att betala för tjänsterna vare sig de använder dem eller inte.
Detta är inte en engångsföreteelse. Tvärtom. Under hela våren har vi sett flera exempel på hur SVT tillmötesgått krav på att Stefan Löfven ska få slippa att bli intervjuad i direktsändning. SVT har ställt upp och spelat in intervjuerna i förväg, utan möjlighet till debatt mot andra partier. Regeringen har därmed fått scenen helt för sig själv och samtidigt säkrat att obekväma frågor inte når regeringschefen. SVT hävdar själva att de arbetar ”i allmänhetens tjänst”, men deras agerande går faktiskt allt oftare i motsatt riktning när de så flagrant agerar ”i maktens tjänst”.

I takt med att detta sker allt oftare är det samtidigt allt mer sällan som anmälningar till Granskningsnämnden leder till åtgärder som skärper kraven på opartiskhet och saklighet hos Public Service. Granskningsnämnden är en potemkinkuliss som må ha fyllt sin uppgift på den tiden TV-avgiften inte var obligatorisk, men nu ställer en alltmer mediemedveten allmänhet högre krav på såväl Public Service som på andra skattefinansierade medier. Med all rätt. Det allra bästa vore om Sverige befriades från ett skattefinansierat Public Service som nu blivit ett demokratipolitiskt problem.

Hur tänker Public Service i allmänhet och SVT i synnerhet kring detta demokratipolitiska problem? Vad har SVT:s programdirektör, ansvarig utgivare och VD att säga? Inser ni att där finns ett demokratiskt underskott i ert agerande som går rakt på tvärs mot ert uppdrag?

lena malmbergLena Malmberg
Demokratipolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s