Över 7 000 anställda i Haninge kommun har fått ett värdebevis på 500 kronor som de kan handla för hos det lokala näringslivet – i praktiken endast detaljhandeln som säljer konsumtionsvaror. Syftet med värdebeviset beskrivs vara att belöna personalen samt att stödja det lokala näringslivet i Haninge som uppges ha drabbats hårt av Corona-pandemin. Alltså slå två flugor i en smäll. En smäll till en kostnad av ca 3 500 000 skattekronor. Utöver det tillkommer kostnader hos både kommun och företag för att administrera ”stimulanspaketet”, samt att det uppstår en risk för bedrägerier när kommunen agerar utställare av värdecheckar.

Det är värt att notera att värdebeviset inte endast har delats ut till personal inom vård och omsorg som dragit det största lasset. Värdebevis delas även ut till personal som inte har blivit berörda av pandemin, utöver att de har kommenderats att jobba hemifrån.

Naturligtvis tackar medarbetarna och det lokala näringslivet och tar emot när gratispengar portioneras ut, samtidigt som kommunpolitiker kan stoltsera med att de har visat handlingskraft genom att de ”hjälper” näringslivet. Allt sker med kommunledningens goda minne på skattebetalarnas och kärnverksamheternas bekostnad.

Agerandet genererar en del frågor:

– Är detta bästa sättet att spendera skattepengar, mitt i en pågående pandemi, när omsorgen för äldre och funktionsnedsatta bör ha absolut högsta prioritet? 

– Kommer detta belopp stimulera det lokala näringslivet? I så fall på vilket sätt? Vad hade konsekvenserna varit om inte pengar delades ut?

– Bör ens näringslivet få bidrag från kommunen?

– Vad händer när näringslivet blir bidragsberoende och vad kommer förväntningarna vara på ekonomiska ”stimulanspaket” vid nästa kris?

– Går det att lösa in värdebeviset mot tre glas öl till biffen?

Inspektionen för vård och omsorg (IVO), har pekat ut Haninge kommun som en av de 40 kommuner som stått för 70 procent av dödsfallen i Covid-19 på äldreboenden. Coronapandemin har visat oss vikten av att prioritera och säkra kärnverksamheterna. Ändå väljer kommunledningen, mitt under pågående pandemi, att använda 3 500 000 kronor skattepengar till något som överhuvudtaget inte är kärnverksamhet eller ens har något mätbart mål.

Dessa 3 500 000 skattekronor kunde ha kommit till bättre användning inom omsorgen för äldre och funktionsnedsatta genom att säkra tillgången på skyddsutrustning, utbilda personal, stärka bemanningen under sommaren eller öka antalet fast anställda.

Haninge kommun kunde ha hjälpt hela kommunen genom sänkt skatt, sänkta avgifter och minskad administration. Istället valde man detta röstfiske hos sina anställda som skattebetalarna får bekosta.

Att ta kommuninvånarnas skattepengar och sprida ut dem på detta vis kommer inte ha någon positiv marknadsekonomisk effekt. Det är dock ett varnande exempel på ett oansvarigt slöseri av skattepengar som drabbar kärnverksamheterna och de mest sårbara.

Näringsliv är ett sammanfattande ord för de olika värdeskapande verksamheter som finns inom ett visst område. Värdet skapas just genom att människor frivilligt byter värde med varandra, vilket båda parter har nytta av.

Näringslivet har en mångtusenårig historia där det som fenomen klarat sig genom krig, naturkatastrofer, ödeläggelser, pandemier, samhällsförändringar och politiska förbud just på grund av att det är värdeskapande – inte för att det är värdekonsumerande.

I en fri samhällsekonomi hittar näringslivet själv sina lösningar och vägar för att klara sig genom kriser och katastrofer. De företag som inte är konkurrensdugliga kommer förr eller senare att gå under för att ge plats till nya företag.

I läget som vi befinner oss i är det av största vikt att kommunledningen prioriterar och har fokus på kärnverksamheterna. Det är ingen prioritet att belöna personal med ”lite guldkant på tillvaron” och stödja ett näringsliv som själv bör ha förmåga att hitta lösningar i kriser. Det är enbart ett försök att köpa röster.

Vill kommunen stimulera den lokala ekonomin så kan kommunen sänka skatten, sälja ut sina kommunala bostadsbolag samt underlätta alla former av tillståndsprocesser.

Medborgerlig Samling förespråkar en politik som underlättar byggandet av både bostäder och företagslokaler i Haninge. Detta skulle leda till en lägre prisnivå och sänkt hyra för företag i kommunägda lokaler.

Sebastian SandhSebastian Sandh

ordförande Medborgerlig Samling Haninge

Jesper-Björklund-150x150Jesper Björklund

styrelseledamot Medborgerlig Samling Haninge

Erik Lidström

medlem Medborgerlig Samling

Referenser:

https://www.haninge.se/vardebevis

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/40-kommuner-har-statt-for-70-procent-av-coronadodsfallen-pa-aldreboenden

2 reaktioner till “Hjälp alla kommuninvånare utan röstköp!

 1. MED verkar i detta fallet inte riktigt med i verkligheten. Att stimulera det lokala näringslivet är faktiskt en bra sak och kommer, om inte annat, att bli en nödvändighet snart. Man diskuterar faktiskt frågan på många andra och lite större områden än Haninge.

  Att sälja ut sina lokala bostadsbolag är ju en typiskt vrålmoderat åtgärd som påstås avhjälpa alla problem utan att se till de problem det skapar.

  Det näringsliv ni talar om här är beroende av att sälja sina varor och tjänster och blir direkt hjälpta av att folk handlar. Så är det bara.

  Ett ovanligt enögt inlägg när det äntligen kom ett.

  Gilla

  1. Svenska kommunpolitiker visar inte sällan öppet förakt för KommunalL. Att på kommunal nivå bedriva stimulansekonomi, med s.k. helikopterpengar, är principiellt fel och patetiskt, men helt i linje med den självgoda och principlösa gottköpspolitik som inte sällan förs kommunalt.

   Denna typ av stimulansekonomiska åtgärder bör förbehållas den nationella nivån.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s