Redan när det senaste PISA-resultatet kom 2019 stod det klart att Skolverket försökte komma undan med ett klart större bortfall än vad reglerna medgav. Dessutom redovisade inte Sverige bortfallet alls lika utförligt och öppet som andra länder. Efter en granskning utförd av Expressen har det nu visat sig att Skolverket både har läst och räknat på ett helt orimligt sätt och t.o.m. sysslat med rena fusket. Vi lärare kan återigen konstatera att Skolverket är sämst i klassen.

Skolverket har varit tendentiöst och slirat runt kring sanningen förr, och misslyckas ofta med dess eget återkommande kunskapskrav för betyget A för ”välgrundade och nyanserade slutsatser”. Den här gången är det dock värre, med fusk och omfattande räknefel, vilket i skolans värld ger betyget F.

När PISA-resultatet kom 2019 skrev jag bl.a. att:

”Både spridningen i resultat (’mellan de höga och de låga resultaten’) och det ’beslutade mörkertalet’ (med 11,1 procent av eleverna bortplockade) är klart större i Sverige än i andra länder. Var nionde elev ansågs vara för studiesvag, framförallt språkligt, för att få vara med och påvisa hur situationen egentligen ser ut i landets skolor. Det behövs en ny skolpolitik som är anpassad till att Sverige är sämst i klassen på dessa två punkter.

Skolpolitiken bör inte eftersträva minskade kunskapsklyftor genom ännu mer satsning på jämlikhet i utfall. Istället bör skolsystemet fullt ut anpassas till den enorma segregering som riksdagspartierna har skapat. För det krävs omfattande och genomgripande nivågruppering och differentiering. Med detta krav är Medborgerlig Samlings nya skolprogram unikt.”

Rektorn på Palmbladsskolan förklarar för Expressen varför hon har godkänt ett regelvidrigt bortfall på sin skola, och ger därmed ofrivilligt en beskrivning av Sveriges nya skolkultur:

Jag tänker att vi alltid måste sätta eleven i centrum. Det är elevens bästa som måste gå först. Om en elev inte bör skriva provet för att den skulle må dåligt – vi kanske sänker den helt och hållet – jag kan inte låta den eleven skriva provet då.

Skandalerna i det offentliga Sverige sker inte alltid av beräknad illvilja, utan ofta av missriktad välvilja. Vuxna i ledande ställning har börjat tänka och bete sig naivt och minderårigt, och då är det inte konstigt att elevernas fostran och skolning blir lidande.

Först nu efter Expressens granskning och inte efter eget kvalitetsarbete försöker utbildningsminister Anna Ekström, tidigare generaldirektör för Skolverket, och dess nya GD Peter Fredriksson svära sig fria från kritik genom att be OECD att granska Sveriges PISA-resultat på nytt och säga att ”vi följer regelverket”. De verkar alltför väl ha lärt sig från hur andra chefer i det offentliga Sverige har kommit undan alltför billigt efter praktskandaler på Transportstyrelsen, Brottsförebyggande rådet, och Folkhälsomyndigheten.

Tristan Tempest
Skolpolitisk talesperson Medborgerlig Samling

3 reaktioner till “Skolverkets taskspeleri

  1. Kritiken i artikeln är ganska snäll. Detta är i grunden rent och skärt högkvalitativt FUSK.

    Och det är en utkomst av den ruttna moral som regeringen har och har haft som bakgrund till merparten av de olika politiska svårigheterna man berömmer sig själva ha hanterat bra.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s