Idag vaknade Sverige upp med en redig baksmälla. Man önskar att det berodde på att gårdagens party var så jäkla kul. Men faktum är att man söp sig dretfull för att festen var skittrist. Och nu ska vi nyktra till och räkna ihop notorna från gårdagen. Det gör inte baksmällan lättare att uthärda.

Jag bläddrar i kvittohögen och noterar att vi bland annat festade upp 10 miljoner på att låta Myndigheten för samhällsskydd och beredskap undersöka hur genusgrundade normer och maktrelationer påverkar aktörer i en samhällskris.

Vi spenderade 500 loppor på menscertifierade arbetsplatser.

Vi blev serverade en så kallad ljudidentitet för Malmö för en halv mille.

En beställning på subventionerade elcyklar kostade en miljard.

Jaha. Det var ju kul så länge det varade. Men när man ser notan börjar man fundera på om man inte skulle ta sig en återställare och döva smärtan.

Så här med sprängande huvudvärk dagen efter så gör jag en spaning: Det är slutfestat för ett tag framöver och därmed slutvaskat med skattemedel. Inga kamelfarmer eller HBTQ-certifieringar de närmsta 10 åren. Högkonjunkturen är över och vi har använt den till att vaska skattebetalares surt förvärvade slantar på lustiga partytrick som om morgondagen inte fanns.

I höstas roade jag mig med att kolla in universitetskurser. Det fanns oräkneliga skattefinansierade genuskurser att anmäla sig till. Kurser som säkert kan vara festliga att läsa men som kostar hundratals miljoner i drift och i CSN-lån, och som inte säkrar ett lands försörjning.

Jag är visserligen inte nationalekonom men jag dristar mig ändå till att göra en analys: Det hade varit väldigt mycket bättre för både skattebetalare och studenter om vi istället lagt de pengarna på utbildning av poliser, sjuksköterskor och ingenjörer. Vi hade kunnat utbilda entreprenörer, ni vet såna där som startar upp riktiga företag och säljer saker som gör att vi får in skattemedel som i sin tur gör att vi kan leverera välfärd till de som behöver. Genusvetare i all ära, men de anställs av den offentliga sektorn och avlönas av skattemedel, så det som de genererar i löneskatter är snarare ett gratisdrickande än ett tillskott till partykassan.

De icke genuscertifierade verksamheter som istället för rajraj ägnade sig åt sånt trist som att bygga upp livskraftiga företag skulle såklart näpsas, det var inget som bidrog till feststämningen. Ett litet land som Sverige vill ju gärna impa lite när man fått sig en rackare innanför västen, så av alla menlösa miljöåtgärder man kan vidta så införde vi en skatt på plastkassar. Att det innebar att plastföretaget Bengt Lundin AB i lilla Jössefors i Värmland fick varsla 27 löntagare i glesbygd spelade ingen roll för de festprissar som bor i Stockholm.

Vi passade också på att montera ner kärnkraften och beslöt oss för att stänga Ringhals 1 och 2, det är ju omodernt att ha billig och miljövänlig el som redan är betald, nej så här i festyran kom vi att realisera några riktigt kreativa idéer som tyvärr inte överlever en nykter granskning. Vill du ha lite Cointreau förresten?

Det har också varit festligt att se till att vanligt folk inte skaffat sig extra inkomster som kunnat ge dem en bättre ekonomi. Förra året röstade riksdagen igenom en lag som sa att den som hyr ut rum i sin hyresrätt inte får göra vinst på det. Nix, den nya lagen innebär att en värd omedelbart kan vräka den som hyr ut ett rum och tjänar pengar på det. Så nu när vi står inför en ekonomisk istid och tiotusentals snart inte kommer kunna betala sina räkningar, så har iallafall festkommittén sett till att uthyrning av rum inte kommer hjälpa dem att klara sig. Vilket partytrick! De som nu har en hyra de inte kan betala kan tyvärr inte skaffa sig en billigare lägenhet heller eftersom bostadsbolagen naturligtvis inte tecknar kontrakt med den som är arbetslös, så de riskerar att snart stå utan boende. Det tröstar ändå att vi i glädjeyran sett till att de bostadslösa kommer mötas av en genuscertifierad socialtjänst. Soc kommer visserligen inte kunna ordna ett boende åt de bostadslösa, men i sin oförmåga att kunna hjälpa är de ändå medvetna om patriarkala maktstrukturer. Vilket ljus i mörkret som såväl socialsekreterare som bostadslösa kan värma sig i. Skål!

En tioårig högkonjunktur och en sjujädra partystämning har resulterat i fler än 100 av landets kommuner står på ruinens brant. Snart ska de finansiera tiotusentals nya arbetslösa. Vad festligt då att de lagt rejält med pengar på värdegrunder och HBTQ-certifieringar. Arbetsförmedlingen som inte kommer kunna erbjuda ett enda riktigt jobb till de som har barn att försörja har ändå installerat hentoaletter som besökare av valfri könsidentitet kan känna sig trygga i. Vad fint! Får jag fresta med ett glas champagne till?

Nej, tyvärr, festen är över och idag vaknar vi upp med päls på tungan. Nu är frågan, tar vi oss samman, kliver upp ur sängen, borstar tänderna och går ut och möter den bistra verkligheten? Bestämmer oss för att den här sortens fylla inte är något vi ska göra om? Eller ska vi ta oss en återställare kanske? Ett snabbt sms-lån gör att vi kan ställa till med ännu en kul tillställning!

Valet är ditt. Det var faktiskt du som accepterade inbjudan till världen roligaste fest, utan en tanke på morgondagen. Allt skulle lösas med fri sprit, glitter och roliga inslag och du tackade glatt ja till partyt.

Nu står vi här, det som var så jäkla kul igår är idag med ett nyktert sinne helt vansinnigt, vad tänkte vi på? Plånboken är tom och det finns bara tomflaskor kvar, frågan är om panten ens räcker till en pizza och Netflix?

Jag hoppas att du som väljare passar dig nästa gång de politiska partierna bjuder in till en hejdundrande fest. Speciellt om de lockar med fri dricka. Gratis drinkar är aldrig gratis utan kommer med en kostnad.

Jag föreslår du tackar nej till nästa fest och istället ser nyktert på saken. Du kanske skulle dissa festfixarna helt och hållet och istället rösta på ett parti som inte ens vill ställa till med fest?

Vill du ha en IPA förresten? Rättvisemärkt så klart.

Anna Danieli
suppleant i styrelsen
Medborgerlig Samling Stockholm

10 reaktioner till “Brakfesten

 1. Allt som står här är sant men det är lite som att sila myggen och svälja elefanten. Ingenstans står något om kostnaden för Massmigrationen på runt 200 miljarder per år som är den tveklöst största kostnaden, lägg där till följdkostnaderna med den grova kriminaliteten (bomberna, bilbränderna, våldtäkterna och rånen), följt av kostnaderna för, och bristen på infrastrukturen (vård, skola, omsorg, vägnät, bostäder etc, etc) som 2 miljoner nya invånare har medfört sedan EU inträdet.

  Ska man klaga på baksmälla så räcker det inte med att beklaga sig på osten och chipspåsarna för att ”glömma” att nämna spriten.

  Gillad av 2 personer

 2. Jag föreslår att vi alla måste kräva satsningar på könsjämlik kroppsvätskekonst! Det är oerhört viktigt för demokratin! Regering måste uppdraga åt mucf att utveckla en strategi till handlingsplan för att komma till rätta med männens underrepresentation! Och vi får inte glömma dom unga! Jag föreslår att Dan Eliasson utses till samordnare mellan olika aktörer inom näringsliv, civilsamhälle, trossamfund och förtroendevalda! Det är oerhört viktigt att sperma-rorschach-konstnärer inte osynliggörs i offentligheten af androfobiska krafter och näthat! Det är också oerhört viktigt ur ett demokratisk synsätt att kommunerna tar fram handlingsplaner för inköp av spermakonstverk att smycka det offentliga rummet!

  Gilla

 3. Många som går de så kallade flumutbildningarna på högskolan är ungdomar med neuropsykiatrisk problematik som har svårt att få jobb. De stannar på högskolan tills CSN tar slut, sen blir de så kallade ”arbetslösa akademiker”. Det bästa vore om de tidgt fick stöd att skaffa realistiska förväntningar om vad de kan jobba med.

  Gilla

 4. Det skulle även byggas förbannat mycket vägar och vägtullar med miljöargument som fundament samt dödas stadskärnor med butikslador i städernas ytterkanter.

  Gilla

 5. Låt de förbannade ministrarna i Sveriges sämsta regeringen genom tiderna betala den här förbannade baksmällan själva, genom att göra avkall på välfärden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s