Butiksägare i Jordbro centrum utpressas av kriminella att betala ”skatt” för att slippa problem. Två 20-åringar har dömts för att ha hotat och försökt utpressa Masih och Wahid som driver en frisersalong i Jordbro.

Utpressningen av lokala näringsidkare illustrerar tydligt ett av problemen med bristande polisiär närvaro. Att ligister kan tillåtas sprida skräck i sin närmiljö är ofattbart. Var är polisen?

Politikerna visar att de struntar i sina väljare genom att de tillåter att situationen blir så allvarlig. De styrande i kommunen står handfallna och har under de senaste åren misslyckats med att ta fram konkreta förslag. Men de figurerar frekvent på invigningar och samtal om helt andra saker och försöker att göra allt för att framställa sig själva i god dager.

Det enda försöket att hantera den otrygga situationen i kommunen är att de tillsatt en trygghetskommission. Men åtgärderna lyser med sin frånvaro. Vi är många som undrar om denna kommission överhuvudtaget kan producera något som får bukt med kriminaliteten och otryggheten i kommunen. Tid och resurser bör läggas på att ta itu med de aktuella problemen istället för självförhärligande beteenden och verkningslösa åtgärder som de styrande i kommunen ägnar sig åt.

Medborgarnas säkerhet och trygghet ska ha högsta prioritet och det är de styrandes ansvar att säkra tryggheten för medborgarna. I fallet med Wahid och Masih demonstreras oförmågan till att göra just det. I ett samhälle som har en frånvarande polis ges andra utrymme att ta över makten.

Medborgerlig Samling anser att medborgarnas trygghet har högsta prioritet, vi föreslår därför en rad åtgärder för att få ordning på situationen.

Det mest effektiva sättet att hantera den här typen av utpressarverksamhet, och all annan grov brottslighet mot enskilda, är att ta bort de ansvariga från gator och torg under lång tid genom längre straff. Förre generaldirektören för Kriminalvården, Lars Nylén, säger i en intervju med Kvartal att långa straff har brottsminskande effekt. Det finns många studier som bekräftar detta. Därför är en av de åtgärder vi föreslår skärpta straff, att straffrabatterna för personer under 21 år tas bort och att straffmyndighetsåldern sänks.

Politiken måste snarast göra vägvalet att prioritera vår rättsstat och vår lagstiftning. Om inget görs kommer våldsmonopolet övertas av andra krafter. Först kommer den vanliga juniorbeskyddarbusen, sedan kommer gängen och till slut kommer den kriminella klanen.

Utöver hårdare straff förespråkar Medborgerlig Samling kommunala ordningsvakter med ökade befogenheter för att öka tryggheten i lokalsamhället. Planen är att få en kraftigt utökad poliskår, men detta kommer att ta tid. Tanken med dessa ordningsvakter är att de ska vara en hjälp för polisen genom att patrullera och visa upp sig i flera områden så att näringsidkare och medborgare kan känna sig trygga. Ordningsvakter kan också avlasta polisen från exempelvis enkel bevakning eller från en omfattande transportverksamhet av allt ifrån fyllerister till döda fåglar, så att poliser kan göra riktigt polisarbete i stället.

Nyligen satte polisen upp övervakningskameror i Jordbro. Detta är en början, dock ser vi det som en temporär åtgärd. Kameror är långt ifrån tillräckligt men polisen gör i alla fall något för att försöka få ordning på kaoset. Polisen måste återta sin respekt som auktoritet med ensamt våldsmonopol.

Medborgerlig Samling har ett väl genomarbetat och omfattande rättspolitiskt program som du kan ta del av här.

 

Edward Nordén

Säkerhetspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

 

 

Sebastian Sandh

Ordförande, Medborgerlig Samling Haninge

2 reaktioner till “Maffiametoder

  1. Långa fängelsestraff är bra och bör realiseras. Utöver detta bör obligatorisk utvisning på livstid för icke medborgare vid brott av alla slag införas. Sådan utvisning bör göras utan undantag. Personer som erhållit medborgarskap på andra sätt än genom födsel av två föräldrar med svensk medborgarskap bör fråntagas medborgarskapet och utvisas på livstid vid alla former av brott.

    Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s