Antalet anmälda brott i Sverige ökar oroväckande inom ett flertal brottskategorier. Mest bekymmersamt är givetvis ökningen av brott mot enskilda personer. Flera mätningar visar att allt fler unga kvinnor känner sig begränsade när det gäller tid och plats för utomhusvistelse. Otryggheten ökar och detta är inte utan skäl.

Hur man än väljer att tolka siffrorna är det ofrånkomligt att unga kvinnor är mest utsatta för ökningen av olika sexualbrott, medan unga män är mest drabbade av misshandel. Även om de som påstår att den statistiska ökningen kan bero på en ökad anmälningsbenägenhet skulle ha rätt, blir slutsatsen att svenskarna är mer brottsdrabbade än vad som tidigare har varit känt. Samhällsutvecklingen i stort talar dock för att flera kategorier av brott mot person rent faktiskt ökar sedan knappt tio år tillbaka.

Statens legitimitet, som ibland benämns samhällskontraktet mellan medborgaren och staten, grundar sig på att medborgaren ger upp en del av sitt självbestämmande och erkänner statens rätt att stifta lagar och uppbära skatt, mot att staten ger skydd när det behövs och även respekterar medborgarens rättigheter. Medborgare och övriga som står under statens beskydd är således i sin fulla rätt att kräva en acceptabel säkerhetsnivå i utbyte mot sin lojalitet.

I tider när staten saknar förmåga att hålla brottsligheten i schack måste fler alternativ till för att den enskilde ska kunna värna sig. Så krass är dagens verklighet.

TT rapporterade i söndags att antalet beslag i tullen när det gäller pepparsprayer redan har trefaldigats i år jämfört med år 2018. Denna dramatiska ökning säger någonting viktigt om tillståndet i vårt samhälle. Vidare skrev Dagens Juridik den 17 oktober om en omyndig flicka som hade skaffat sig en illegal spray och som dömdes i hovrätten för vapenbrott.

Medborgerlig Samling vill att regeringen ska utnyttja de möjligheter som nuvarande vapenlagstiftning faktiskt ger och genom förordning möjliggöra för privatpersoner att köpa pepparspray för eget beskydd. Några få dagars kurs i nödvärnsrätt och handhavande borde räcka för licens. På så sätt ges en laglig möjlighet för skötsamma människor att skaffa sig ett tämligen effektivt skydd mot angripare. Skyddsvapnet i fråga riskerar dessutom inte att orsaka någon allvarlig skada, utan sätter endast tillfälligt gärningsmannen ur spel, vilket också avsevärt ökar sannolikheten att han grips.

När det nu står klart att det allmänna har försummat sina åtaganden enligt samhällskontraktet och satsningar som görs i dag inte kommer att få effekt förrän långt senare, borde det vara självklart att omgående ge laglydiga medborgare utökad rätt att freda sig själva. Tillgång till licensierad pepparspray är en av flera möjliga åtgärder och detta skulle kunna införas inom loppet av några få månader.

Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s