Studera denna bild.

Den kan lära oss något viktigt om perspektiv. Nämligen att om man lutar hela verkligheten så ser det som är snett rakt ut. Varför är då detta så viktigt? Jo, detta lutande av verkligheten har pågått i Sverige under hela min livstid. En avgörande komponent i lutandet har varit det som vi med svällande bröstkorgar kallar ”fri journalistik” eller ”public service”.

Vi har alltså i ett land som kallar sig fritt, genom tvångsfinansiering skapat en statlig mediejätte — kontrollerad av de politiker och byråkrater den är satt att granska —som är mer än dubbelt så stor som närmaste konkurrent. Den slukar skattemedel om nästan 10 miljarder om året, pengar den garanteras oavsett lyssnar-, läsar- eller tittarsiffror eller om den uppfyllt sitt uppdrag, medan privata medier kämpar med kniven mot strupen. Detta innebär att den inte bara dominerar medielandskapet utan även journalisternas arbetsmarknad. Ingen som ser framför sig en yrkeskarriär inom journalistik kan helt bortse från behovet att någon gång söka jobb hos statens apparat för värdegrundssäkrad samhällsinformation. Vilken effekt detta får på journalistikens oberoende generellt behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. Flera stora mediehus är dessutom beroende av statens allmosor för sin publicistiska verksamhet.

Eftersom allt lutar uppfattar vi en rad skeva fenomen som raka och rimliga, något som medför att fullkomligt bisarra förhållanden kan råda under flera år utan att något förändras.

Nå, undrar vän av ordning, är inte alla medier mer eller mindre partiska? Jo, det är helt korrekt. Skillnaden är dock att i ett pluralistiskt medielandskap lutar saker kors och tvärs istället för åt ett och samma håll. Det må vara påfrestande för våra sinnen att verkligheten tenderar att vara så, men det gör inte att vår bild av samhället förvrids systematiskt. Istället tvingas vi förhålla oss till olika perspektiv — på allt.

Men vad händer om vi lägger ned public service? Vad skulle hända med journalistiken? Med medarbetarna? Ingen av de skickliga och genuint sanningssökande journalister som idag har sin försörjning inom public service behöver oroa sig. De kommer att vara efterfrågade på den fria pluralistiska arbetsmarknaden och kommer att kunna odla såväl sin expertis som särart. Journalistiken kommer att blomstra i alla regnbågens färger.

Men viktigast av allt: Medborgarna kommer att få hundratals olika perspektiv på samhället.

Johan Varland

medlem Medborgerlig Samling

 

 

 

MED tycker
Att nuvarande public service läggs ner och ersätts av samhällsinformationskanaler med starkt begränsat utbud.

 

En reaktion till “Public Service lutar hela verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s