Riksgälden meddelar den 27 augusti  att man prövar ”om det finns skäl och förutsättningar för Sverige att ge ut obligationer med längre löptider, som exempelvis 100 år”. Bakgrunden är att Sverige genom sin AAA-status skulle kunna låna i stort sett gratis, eller till och med till negativ ränta, något som vissa andra länder har gjort.

När det gäller hushållens ekonomi brukar de ekonomiska rådgivarna varna för konsumtionskrediter, dvs. att finansiera sina löpande utgifter med lån. Den som gör det riskerar nämligen att hamna i den så kallade skuldfällan, något som inte är roligt. Utom för dem som har turen att bli huvudpersoner i ett populärt TV-program.

Att låna för att investera uppmuntras däremot, förutsatt att man har klart för sig hur amorteringar och framtida eventuellt högre ränta matchar hushållsinkomsten. Det kan handla om bostad, det kan handla om bil. Är man företagare kan ett lån vara särskilt tillrådligt om det är en förutsättning för framtida intäkter, exempelvis genom att man köper en maskin för att producera varor som marknaden efterfrågar.

Frågan är då vad de pengar som konungariket Sverige skulle tillföras genom ett 100-årigt lån skulle användas till.

Carl-Johan Westholm har i en artikel i Kvartal pekat på ett systemfel i det finanspolitiska ramverket. Han menar att Sverige styrs av en totalbalanseringsnorm som slår samman utgifter för drift och kapital i en totalbudget. Genom att statsbudgetarna inte skiljer mellan investeringar och konsumtion uppkommer en rad negativa effekter, bland annat eftersatt infrastruktur, bristande underhåll och uteblivna investeringar.

Att dela upp statsbudgeten mellan konsumtion och investeringar är svårt, med de redovisningsprinciper som tillämpas sedan början av 1990-talet. Det är dock uppenbart att en mycket stor del av de skatter vi medborgare betalar in går till löpande driftskostnader, transfereringar och olika slag av bidrag. Genom det höga skattetrycket är det lätt att lansera nya politiska ”satsningar” på konsumtionssidan, och att argumentera för fortsatta skattehöjningar. En ”satsning” ger omedelbara politiska poänger, investeringar som ger utdelning långt efter den innevarande mandatperioden är inte lika tacksamma.

Att, som Riksgälden aktualiserar, ge ut statsobligationer med 100-årig löptid kan vara en god idé. Det beror på vad förstärkningen av den offentliga ekonomin leder till. Det vore definitivt en dålig idé om det i praktiken ger ökat utrymme för

 • nya myndigheter för så kallad samordning
 • nya bidrag till ideella organisationer
 • nya jobbsatsningar som inte leder till osubventionerad anställning
 • friår istället för arbete och en extra familjevecka
 • slöseri och ineffektivitet i offentlig verksamhet.

Däremot vore det en utomordentligt god idé om det leder till

 • ett järnvägsnät som inte går sönder på grund av bristande underhåll
 • ett elnät med kapacitet som räcker även till Pågens utbyggnad
 • kommunala vattenledningsnät som inte skapar vattenbrist på grund av läckage
 • ett fungerande militärt försvar med tillgång till nödvändig materiel.

Skulle det å andra sidan bli så att Sverige inte tar upp några nya 100-årslån så blir det naturligtvis än viktigare att undvika de dåliga idéerna och att – sent omsider – börja satsa på de goda.

Lennart Göranson

Marknadspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

En reaktion till “Låna gärna, men använd pengarna rätt!

 1. Denna veckas nummer av Nya Tider har ett inlägg av Thoralf Alfsson rörande situationen i Malmö kommun. Han redogör där för många illavarslande saker men det som upprörde mig mest var att kommunen tar emot 5,1 miljard i utjämningsbidrag för att klara ekonomin. Drygt 50% av invånarna har utländsk bakgrund. De som jobbar och betalar skatt kan inte längre försörja dem som inte gör det.
  Min undran är; vad händer när Sverige blir som Malmö?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s