Jan Björklund och Karin Karlsbo skriver den 29/4 i Aftonbladet att Sverige ska vara med i EU fullt ut för att inte hamna i periferin. Det innebär att Liberalernas Sverige deltar utan reservationer i alla EU:s projekt och samarbetsformer, nu och i framtiden. Den gemensamma valutan, bankunionen, finanspakten, koldioxidskatten, men också en fortsatt breddning som lägger allt fler politikområden under den gemensamma hatten. Det innebär också att L stödjer unionens fortsatta fördjupning, där Schumannplanens federalistiska mål steg för steg rycker allt närmare ett förverkligande.

Medborgerlig Samling vill se ett annat EU. Vi vill se den inre marknadens kvarvarande brister undanröjda. Vi kräver en prioritering och effektivisering av kärnverksamheter som yttre gränsskydd, kamp mot terrorism och gränsöverskridande brottslighet, gemensamma miljöproblem och en fungerande IT-marknad. Men dagens EU gör mycket mer än så.

85 procent av EU-budgeten går till programmen hållbar tillväxt och naturresurser (ca 40 procent), ekonomisk, social och territoriell sammanhållning (ca 35 procent) och konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning (drygt 10 procent). Det är program som till största delen handlar om att dela ut subventioner och bidrag till områden som i de flesta fall borde vara medlemsländernas ansvar.  En omfattande flora av bidrag och subventioner, finansierade med höga skatter och avgifter, rimmar dåligt med en liberal marknadsekonomi. Det är en dålig politik på den nationella nivån och det är förvånande att Liberalerna stödjer den på EU-nivån.

När L vill sträcka ut EU:s hand över allt fler politikområden vill MED skära bort stora tårtbitar ur de nuvarande programmen. När L vill öka inslaget av övernationella beslut vill MED ge tillbaka den suveränitet som medlemsländerna har förlorat. När L vill fördjupa den europeiska integrationen med en federation som mål vill MED stoppa den fortsatta marschen mot ett Europas Förenta Stater.

Europas mångfald är dess styrka. Ett EU av suveräna länder som frivilligt samarbetar på områden som ligger i det egna landets intresse är ett EU som är bra för Sverige.

 

Fredrik Sander,

förste vice partiledare och 1:a på listan för Medborgerlig Samling i EU-valet

 

 

Lennart Göranson,

marknadspolitisk talesperson för Medborgerlig samling

3 reaktioner till “Med L vid rodret skulle Sverige bli en delstat i en federation

 1. EU kan ju börja med att antingen sparka ut ”Great Britain” hur länge ska T May få hålla på och vela, eller ställa krav på att nu fpr ni ”ta mig fan bestämma er”?
  Sen kan de ta bort allt som gäller CO2 skatter, bara populistisk smörja.
  En yttre gränspolis ska direkt avgöra om en som kommer har flyktingstatus eller inte, 100% fördelning inom EU,s länder av flyktingar. De som enligt FNs stadgar är flyktingar ska få komma in i EU men tas emot enligt fastställd kvot/land – annars minskat EU bidrag/höjd EU-avgift till det landet som vägrar ta emot flyktingar för att täcka kostnaden för det land som då tvingas ta emot flyktingarna (som man inte på något sätt har en skyldighet att göra), personligen tycker jag att konflikter som ex USA eller Ryssland skapat, där får de länder som skapat konflikten också ta hand om de problem de skapat, som att ta emot flyktingar,
  undrar vad trump och Putin hade sagt om 500000 pers hade ”knackat på dörren”?????
  Världen har alltid varit grym, kommer nog tyvärr också att fortsätta vara det- men den stora skillnaden är att nu vet vi allt, om alla, tack vare internet mm mm

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s