Den ”feministiska” rödgröna regeringen omvaldes till slut. En fingervisning om vad vi har att vänta oss under kommande mandatperiod i form av jämställdhetspolitik kan vi få genom att titta på den förra. Det ser inte ljust ut för dem av oss som värnar kvinnors självbestämmande.

Ett ständigt räknande av kvinnor och män har varit ett genomgående tema i allt ifrån lagförslag för att reglera andelen kvinnor i bolagsstyrelser till målsättningar om att minst var fjärde nyanställd i den privata byggsektorn ska vara kvinna. En mindre uppmärksammad del av de rödgrönas politiska inriktning är att de vill in och styra i människors privatliv och regeringen satte upp mål för vad män och kvinnor ska göra i sina hem: Det ska vara en jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Statistik bygger på att man tittar på en viss delmängd. Ska man gå ner på varje familjs nivå och se till att varje vuxen arbetar lika många timmar? Eller tittar man på grannskapet, staden eller nationen? En grupp, ett kollektiv, är inte en grå massa utan består av individer. Gör mannen i en familj mycket hemarbete, behöver nästa familjs man göra mindre. Det blir konsekvensen av att titta på övergripande statistik och sätta upp mål för denna. Dessutom kan man fråga sig vad som ska räknas som hem- och omsorgsarbete överhuvudtaget. I vilket fall som helst handlar målet om att familjers hemarbete ska mätas, bedömas, värderas och styras från statligt håll.

Hur kan detta mål påstås handla om jämställdhet? I en familj som är självvald –som det ska vara i ett Sverige där frihet råder –­ måste de vuxna i en familj anses kapabla nog att själva bestämma vem som gör vad i deras hem. Underkänns människors egna val i en frivillig relation omyndigförklaras dessa människor.

Självklart är det enklare för politiker att driva en ”kamp” för jämställdhet utifrån hur några harmlösa procentsatser på ett papper ser ut än att försöka börja nysta i de verkliga och komplexa samhällsproblem som byggts upp under lång tid. Sverige har stora problem med tilltagande segregation och hedersförtryck. Brottsligheten ökar och i takt med den även otryggheten. Enligt den nationella trygghetsundersökningen uppger 44 procent av unga kvinnor i åldern 16-24 år att de känner sig ganska eller mycket otrygga när de vistas ute sent på kvällen i sitt bostadsområde. Det här är verkliga problem som medborgarna har gett makt och resurser till politikerna att arbeta med för att lösa gemensamt.

Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet mellan könen. Idag finns samma möjligheter för kvinnor och män att utbilda sig, arbeta inom olika yrken, välja partner, skaffa barn eller inte skaffa barn, ha tillgång till barntillsyn etc. Det är bra. Vi ska inte vända tillbaka nu och börja styra människor utifrån deras kön.

Politikernas roll är att eliminera hinder så att människor kan göra sina fria val – inte att diktera hur människor ska leva. Att människor själva väljer vad de gör i sina privatliv, så länge ingen kommer till skada, är inte ett problem och inte heller någonting som politiken ska lägga sig i.

Enskilda familjer ska inte användas som verktyg i politikers irrationella strävan efter lika utfall hos befolkningen. Det är maktmissbruk och inte jämställdhetsarbete. Frågan är nu hur regeringens stödpartier Centerpartiet och Liberalerna — som påstår sig vara liberala — ställer sig till detta.

Josefin Utas

jämställdhetspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

 

5 reaktioner till “Att styra människor i hemmet är maktmissbruk, inte jämställdhet

 1. Totalitärt.
  Och den eviga lögnen om ”obetalt”. Inget hemarbete är obetalt. Lönen man får är produkten av det arbete man utför. Att laga en middag är inte obetalt bara för att ingen sticker en bunt sedlar i handen på en. Tvärtom, man slipper mellanled, eftersom man istället för arbete-pengar-middag har arbete-middag. Så tvärtom, hemarbete är utmärkt betalt.

  Gillad av 3 personer

  1. Fattar inte hur arbete som man utför åt sig själv och sin familj skall betraktas som ”obetalt”. Då skall man också kunna kräva betalt för att man utför sin hobby, eller kanske till och med att man regelbundet utför kroppsövningar för att reproducera sig! Det får vara nog med dumheter någonstans.

   Gilla

 2. de onda som verkar i bakgrunden har , med facit i hand, lyckats bra med att förstöra de kristna värdegrunderna. jag vågar påstå att en av deras mest lyckade kupper är att få in den diaboliska televisionen i så gott som varje mans hem. Ögonen är kroppens ljus, som Jesus Kristus sade. en bör passa sig väldigt noga mot vad man vilar ögonen på. barn lär sig mörda i filmer och tevespel, och de blir itutade droger , trollkonster, när de sedan söker sig till ”läkarna” för att få bukt med sina dåliga måenden, demoner som jävlas med deras själar mest troligen. och hade inte familjevärderingarna blivit förstörda så skulle de ju sökt sig till föräldrarna som har det heliga uppdraget att uppfostra barnet som ett heligt Guds barn istället för en Djävul! sen om man undrar hur det blev möjligt. så kan jag upplysa om att jag funnit en psykiatriker tidskrift från 1946 där det verkar som att en FN grundare/general snackar som att de kommer bli mänsklighetens frälsare samt att vägen dit är FÖRSTÖRING AV SAMVETET och en inverterad helig bibel!

  Klicka för att komma åt C_Psychiatry_Journal1946.pdf

  de onda vill uppenbarligen ha kontroll på allt vi gör. de söker att styra en hit och dit och nån gång kommer folk att vakna upp, och en bör nog be mycket för att det inte kommer bli i ett hatsvärm mot allt liv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s