Falsk dikotomi. Så heter det på finspråk när man formulerar en motsättning mellan två ytterligheter som inte fångar den mer sammansatta bilden, eller som rentav är direkt vilseledande. Ett falskt motsatspar, helt enkelt.

Inom politiken är detta med falska motsatspar oerhört vanligt förekommande, eftersom en aktör ofta har ett intresse av att skapa en motsättning med någon som få av de potentiella, egna väljarna gillar, för att på så sätt locka dem till sig. Man vill vilseleda väljarna genom att framhålla att det som man själv står för är det enda alternativet till den förhatliga fiendens väg. Alla ska tryckas in i den förenklande och fördummande mallen. Antingen är du med oss, eller – om du har den minsta invändning mot våra dogmer – så är du med fienden.

Det trista är att den utpekade fienden också kan ha ett intresse av den falska motsättningen, eftersom alla som inte riktigt håller med den andra sidan lätt drivs rakt in i den svartmålades famn. Och den svartmålade tackar och tar emot.

Så fungerar den politiska polariseringen i dag.

I EU-valrörelsen har detta givetvis kommit i gång nu, och vi kommer förmodligen att få se en valrörelse som helt präglas av ett falskt motsatspar: mer EU ställs mot ultranationalism. Mer överstatlighet ställs mot unionens sammanbrott. Det är vad som bjuds. Var god välj.

I svensk politik har i synnerhet Socialdemokraterna och Centerpartiet, med understöd från socialliberala ledarsidor, dragit i gång kampanjer med budskapet att dagens EU är liktydigt med fred, frihet och tolerans och att en röst på dem är garanten mot mörkrets krafter. Lyckas man pränta in denna motsättning i huvudet på folk, kommer därmed kritik av dagens EU att förpassas till de ondas läger. Att detta i längden är farligt om syftet är att värna ett europeiskt samarbete tycks vara av sekundär betydelse. Det viktiga verkar inte vara utfallet, utan att kunna säga att man var ”på rätt sida av historien” när sammanbrottet, som man har bidragit till genom sin oförsonlighet, väl har skett.

Låt dem inte lyckas med sitt uppsåt.

Medborgerlig Samling är kritiskt mot dagens EU. Vi vill inte ha en ständigt svällande överstatlighet, som likriktar Europa allt mer. Vi vill se en europeisk union där en handfull väl avgränsade ämnesområden hanteras på unionsnivå. Vi är kritiska till dagens EU för att vi månar om unionens framtid och ett fungerande, europeiskt samarbete.

Vad etablissemanget i allmänhet och etablerade, vänsterliberala krafter i synnerhet gör är att piska upp en motsättning som kan leda till just det som de själva larmar om: ett allt starkare nationalistiskt EU-motstånd och unionens sammanbrott. Jag börjar allt mer se de två sidorna i den falska motsättningen som varandras nyttiga idioter. De livnär sig på varandra.

Ska vi låta dessa krafter få härja fritt och ödelägga vår politiska kultur, inklusive ett fredligt och ömsesidigt gynnande europeiskt samarbete? Eller ska vi tänka utanför den falska motsättningens snäva box och se att det både finns goda grunder för skarp EU- och etablissemangskritik och att måna om ett europeiskt samarbete?

Låt oss dumpa den falska motsättningen och rösta för konstruktiv förändring.

Ilan Sadé, partiledare Medborgerlig Samling

En reaktion till “Dumpa den falska motsättningen i EU-frågan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s