Det stormade kraftigt kring Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) i Skåne i höstas efter att Kvällsposten (29-10-2018) uppdagat att förbundet hade kapats av en islamistisk falang som uttryckt sig öppet homofobiskt och antisemitiskt. Ungdomsförbundets ordförande fick sluta men stormen ebbade ut lika fort som den uppstått. Vad blev lärdomen för samhället i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet av det som hänt?

Att fenomenet varken är nytt eller begränsat till Socialdemokraterna är nämnvärt eftersom såväl Miljöpartiet som Centern också varit hårt drabbade.

Hur kan det då komma sig att dessa tre partier – som alla anser sig stå för ett inkluderande och tolerant samhälle – samtidigt attraherar individer med extrema och intoleranta åsikter? Varför har man tillåtit dessa individer att stanna kvar i partierna även efter deras radikala uppfattningar kommit till allmän kännedom?

Svaret är den omfattande identitetspolitik och det grupptänk som präglat svensk offentlighet i åratal. I sin iver att få in folk med invandrarbakgrund har personer som gett uttryck för extrema åsikter ändå accepterats trots att detta gått stick i stäv mot partiernas s.k. ”värdegrund”.

Varje sådan uppdagad skandal synliggör den människosyn dessa identitetspolitiker representerar. Att acceptera extremism hos personer med invandrarbakgrund som aldrig skulle tillåtas hos någon med svensk bakgrund, visar på de dubbla måttstockar som används i bedömningen av olika individer. Någons bakgrund blir en ursäkt för att överse med inkompetens och intolerans. Att ställa lägre krav på en person på grund av dennes ursprung, kön, hudfärg, sexuella läggning eller religion är inte bara ovärdigt och kränkande. Det gynnar heller inte någon.

Martin Luther King sade i sitt berömda tal ”I have a dream” att han önskade sina barn att få leva i en nation där de blev bedömda efter sina personligheter, inte sin hudfärg. Det är en bra vision. Målet i samhället bör vara att människor, oavsett färg och form, bemöts och behandlas lika. I de fall diskriminering förekommer skall denna bekämpas, aldrig användas som metod för korrigering av oönskade utfall.

Politiska idéer måste formas medvetet med utgångspunkt från hur man vill hantera hela samhällets gemensamma angelägenheter. De får inte uppstå som oundvikliga produkter av grupperingar baserade på ofrivilliga attribut som hudfärg och läggning.

Låt oss lära av skandalen hos SSU Skåne och låt den få utgöra en definitiv brytpunkt i svensk politik. Låt identitetspolitiken förpassas till historiens soptipp!

Nils Åström,

styrelseledamot, Medborgerlig Samling Lund

3 reaktioner till “Låt identitetspolitiken förpassas till historiens soptipp

  1. När man i skriftligt avtal bundit sig vid att föra fram på valbara platser i olika politiska sammanhang, folk med Islamsk tro.

    Har man dessutom ombildat sitt religiösa parti så att det också passar den nya religionen, så måste man bara släppa in dem som gästerna för fram och kräver, inte dem som väljarna kräver.

    Detta under hotet om att rasism ligger bakom om någon inte skulle väljas eller, som faktiskt redan hänt, utesluts eller avskedas.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s