Expressens Magda Gad gör i detta nu oerhört modig och viktig journalistik när hon beskriver situationen för kvinnorna i Afghanistan. Bilder på skändade kroppar och barnbrudar tillsammans med skildringar om den fasansfulla tillvaron för dessa kvinnor torde ge vem som helst en stor klump i magen.

Men som den “feministiska stormakt” Sverige är kan man väl ändå sova gott om natten i vetskap om att vi gör vad vi kan för att hjälpa de här extremt utsatta människorna?

Sverige genomförde nyligen den s.k. gymnasieamnestin där 9000 afghaner fick lov att stanna i landet på villkor att de går i gymnasiet. En av många dåliga aspekter med den här lagen var att 99,4% av de berörda var män. Expressens granskning visade dessutom att nära hälften av dem inte ens kom från Afghanistan utan från förhållandevis säkra Iran. 78% hade fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket.

Det är både möjligt och troligt att många av de här killarna/männen haft tuffa liv innan, men Sverige har inte och kommer aldrig att ha obegränsade resurser. Ett land måste göra prioriteringar och grupp måste ställas mot grupp, hur hemskt det än låter. Följande fråga bör ställas: är det mer synd om afghanska, myndiga män från Iran än om afghanska flickor? I de flesta fall är nog svaret nej.

Enligt Migrationsverket var det endast 34% kvinnor av samtliga asylsökande till Sverige under 2000-2017. Bland ensamkommande barn är det ännu färre, där är endast 17% flickor. Det är ett faktum som måste ändras, helst i går.

Det är väldigt svårt att som ensam flicka/kvinna ta sig hela vägen till Europa som flykting, det syns inte minst på det begränsade antalet som kommer. Vi måste därför tackla problemet på ett annat sätt.

I UNHCR:s flyktingläger finns gott om utsatta flickor/kvinnor som lyckats fly. Det är i dessa flyktingläger svaret kan finnas till framtidens rättvisa migration.

Med stängda europeiska eller nationella yttre gränser och ett utökat kvotflyktingsystem kan de flyktingar som är mest i behov av det, få söka asyl på plats. På så vis kan flickor och kvinnor aktivt väljas, och de kan ta flyget hit istället för gummibåt via Medelhavet.

Vårt nuvarande migrationssystem är både inhumant, orättvist och kvinnofientligt. Det sviker de mest utsatta individerna till förmån för de som har det bättre ställt. Låt oss jobba för att det inte skall förbli så.

Nils Åström
styrelseledamot Medborgerlig Samling Lund

 

 

 

MED tycker
Medborgerlig Samling förespråkar en politik för att stödja en demokratisk utveckling mot fredliga och sekulära rättsstater. Fokus måste flyttas från föreställningen att ett maximalt antal migranter till Europa eller Väst bäst skulle lösa dessa problem. Med en mer human och långsiktigt hållbar politik bör gemensamma medel användas för att nå så många människor som möjligt och förbättra livet för allt fler. Merparten av mänskligheten kommer aldrig att kunna hjälpas genom migration utan genom utveckling i ursprungsländerna.

 

2 reaktioner till “Sveket mot de afghanska flickorna

  1. Helt rätt. Men vi kan ju, som påståtts, inte stänga gränserna. Återstår då bara att sänka bidragen så migrantströmmen avtar. Därefter öka antalet från flyktinglägren!

    Gilla

    1. Och hvad skulle förment omöjliggöra att stänga Europas gräns? Äro muhammedanerna från afrika och asien osynliga? Öfvermäktiga? Nej. Att stänga Europa helt är just hvad man måste göra. Ingen, som är för Europa, vill afrikasienfiera det.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s