Pernilla Ericson utgjuter sig i Aftonbladet den 12/11 om hur ”högermännen” försöker tysta Greta Thunberg, flickan som sitter utanför riksdagshuset. Hon smashar därmed på en boll som kastats upp av likasinnade från annat håll. Men Fredric Morenius var inte ute efter att tysta Greta. Han var ute efter att angripa de som håller barn framför sig som mänskliga sköldar i debatten. Sådana som Pernilla Ericson med andra ord.

Vem som helst begriper att om ett barn kommer till tals i riksmedia så är det för att det finns vuxna som tyckte att detta var en god idé. Poängen är att man då kan avfärda alla invändningar mot barnet som hjärtlösa. Och är det något som polariserar debatten är det känslan av att etablissemanget försöker göra det i princip omöjligt att ha invändningar. Det vill säga: man får ha invändningar, men till ett ohyggligt socialt pris. Man skall hängas ut som moraliskt avskyvärd.

MED tar klimatfrågan på allvar. Därför vänder vi oss mot att man tar potentiellt laddade och konfliktfyllda frågor från det politiska bordet med allehanda tjuvknep. Det går emot demokratins hela andemening.

Greta Thunberg görs nu till ett verktyg i den här smutsiga politiska praktiken. Vi och många med oss begriper nog vilka det var som höll upp megafonen för henne. Så vårt budskap är att Aftonbladet, SVT och diverse andra borde sluta att gömma sig bakom barn. När Public Service gör det är det givetvis särskilt allvarligt eftersom det inte är valfritt att bidra ekonomiskt till den verksamheten.

Att barn och unga vuxna ska diskutera och bilda sig uppfattningar är sunt. Men att kasta in dem i polariserade, känslomässigt engagerade och i grund och botten vetenskapliga diskussioner – där det är helt förutsägbart att hård kritik kommer att ges – är bedrägligt och omdömeslöst.

 

Claes Andersson

Talesperson högskola och forskning, Medborgerlig Samling

 

 

 

 

3 reaktioner till “Mänskliga sköldar

  1. I allra högsta grad när det är frågan om en bluff som drivits fram av etablissemanget i annat politiskt syfte. Då tycker man extra synd om barnet och hatar dess föräldrar som låter det ske.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s