Reaktionerna på Jordan B Petersons besök i Sverige fortsätter. Den kanadensiska universitetsprofessorn har på kort tid blivit en väldigt uppskattad person tack vare hans raka råd om hur man kan förhålla sig till livet. En famös intervju av Cathy Newman gav upphov till miljoner visningar där författaren vägrar att acceptera påståenden och frågor som han anser vara medvetet felaktiga tolkningar.

Det finns definitivt ett skäl till att Jordan B Peterson slår an en sträng hos så många. Alla till höger om Mao vet varför, men ingen till vänster tycks ha en aning om det. Sverige är kanske ett av de länder som hårdast har snurrat in sig i pseudodebatter om pseudodebatter där ingen till slut kommer ihåg vad frågan var när eländet till diskussion är över. Nivån har nu sjunkit så lågt att man på fullt allvar kan svara ”Jag tror på alla människors lika värde” på att man får bostadsproblem om man tar emot 150 000 asylsökande per år, och betrakta det som ett sakargument. Eller bemöta sedan länge internationellt vedertagen forskning med ”Ja, men jag håller inte med”. Det senare inträffar när Centerpartiets partiledare Annie Lööf samtalar med Jordan B Peterson i tv-programmet Skavlan. Man tar sig för pannan.

Utöver det har vi nu en utrikesminister som ber en forskare av Petersons kaliber att ”krypa tillbaka under sin sten” utan att ens till synes ha en uppfattning om dennes bredare resonemang. De flesta av oss som har läst honom tycks uppskatta det oftast enkla och raka folkvett som gjort honom så känd. Sett i det ljuset blir det onekligen pinsamt när medier, politiker och kändisar reagerar med trams om hat och halmgubbe-argument om humrar, vilket avslöjar att ingen av dem har läst, än mindre förstått, vad han skriver. Inför Jordan B Petersons ankomst till Sverige slog vi vad om att det svenska etablissemanget skulle svartmåla och smutskasta professorn. Den närmast hysteriska nivån, engagemanget och de medvetna feltolkningarna överträffar förväntningarna med råge.

Det ligger något i att Petersons råd kan översättas till politiska tankegångar. Det är, som bekant, inte direkt vänsters tankegångar som uttrycks med eget ansvar, seriöst bemötande och att stå upp för hur ett land ska fungera. Det är vad den svenska högern brukade gilla innan man blev domesticerad av vänstern och socialdemokratin. Det är också därför många i Medborgerlig Samling fattat tycke för de många och långa diskussioner som den kanadensiska författaren triggar överallt. Någon guru eller sektledare är det nämligen inte frågan om – oavsett hur mycket hans belackare vill göra honom till en sådan. Jordan B Peterson är en debattör som i grunden kan sägas förespråka det som gjorde den västerländska kulturen funktionell: vetenskap, förnuft, rationalitet, öppenhet, personligt ansvar, frihet till yttrande och tanke är några exempel. Men det handlar också om insikten att dessa värderingar behöver försvaras. I kontinuerliga och öppna diskussioner.

Sverige har blivit långt sämre på att försvara dessa värden och värderingar. Det är då man får universitet som nekar debattörer med ”fel” åsikter, ministrar som vill sjasa bort intellektuella ur landet, konstnärer som måste leva under livvaktsbeskydd och politiker som inte såg dagens problem komma. Dessa politiker ignorerar det faktum att vi saknar en regering, saknar en duglig opposition, och att landet har djupa och strukturella problem. Istället har man en närmast imbecill stand off med en kanadensisk professor i klinisk psykologi på föreläsningsbesök i Sverige. Det här om något illustrerar vikten av nationell självhjälp.

Anna Jung, ordf Medborgerlig Samling Skåne

 

 

Pether Ärlemalm, Ordf Medborgerlig Samling Östergötland

 

 

 

Edward Nordén, vice ordf Medborgerlig Samling Skåne

3 reaktioner till “Jordan B Peterson i Sverige

  1. Mycket bra formulerat. Dessutom tycker jag att JBP:s synpunkter stämmer överens med vad som var på ropet på 80-talet. Som ex ”Den smala vägen” av Scott M Peck.

    Gilla

  2. Många kloka ord!!
    Varför är vi inte mer aggressiva i den situation vi har i dag med en komplett oduglig borgerlig opposition??
    Det finns uppenbarligen mycket bra åsikter och uppfattningar hos MED.
    Man känner igen sig i hur vi upplever det politiska landskapet, det stämmer med min verklighet, till skillnad från det nationella beteendet som har lämnat våra stora befintliga och kommande problem helt utom fokus.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s