När Israel, Libanon, Palestina, Saudi kan tala med varandra, då borde väl möjligen ansvariga politiska företrädare i det lilla landet långt däruppe på vägen mot nordpolen, där det mesta är hyfsat fredligt och tillrättalagt och ordningsamt, kunna tala med varandra?

Då menar vi tala med alla. De sakpolitiska och personliga konfliktytorna mellan våra partier och politiska företrädare i riksdagen är, till skillnad från i de flesta länder, ytterst små.

I dag kan vi till exempel läsa att ”Centern och Liberalerna har uteslutit alla samarbeten där V ingår. C-ledaren Annie Lööf ser V och SD som ytterlighetspartier som hon inte vill ha att göra med”. Denna inställning hos Lööf menar Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är ”orimlig”.

– Vi sitter just nu och gör upp om att styra i kommun efter kommun i Sverige. Vi pratar med varandra överallt. Annie Lööf och jag har turnerat land och rike runt och pratat väl tillsammans och debatterat. Det blir lite löjligt att säga att ”vi inte kan prata med er”, säger Sjöstedt.

Om det inte hade handlat om att styra vårt land så hade det hela haft ett stort underhållningsvärde. Det är tydligt att svensk politik befinner sig högst upp på Maslows behovstrappa. Detta tar sig uttryck i bl.a. att vi inte, som mindre bemedlade och mindre bortskämda stater, ser att det är skillnad på värderingspolitik och sakpolitik. Värderingspolitik är enkel att förhålla sig till och förespråka genom att stå på barrikaderna och fördöma andra och förhärliga sig själv.

Den politiken kan vi dock inte äta. Sakpolitik, som sätter mat på bordet, kräver fördjupade analyser, gedigna sakkunskaper och erfarenheter som får förhandlaren att förstå hur denne kan komma överens med motståndaren.

Realpolitiska behov bestämmer förr eller senare när det är dags att släppa taget om putsduken och ta fram verktygen. Vem blir sist med poserandet och putsduken? Vem blir först med att både regera och styra?

 

Fredrik Sander, vice ordförande Medborgerlig Samling

 

 

Marcus Brixskiöld, ledamot Medborgerlig Samling

 

 

Edward Nordén, vice ordförande Medborgerlig Samling Skåne

2 reaktioner till “Sverige ska både regeras och styras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s