Nyligen framkom det att en Schengenrapport om brister i Sveriges gränskontroller har förhalats inför det stundande valet. I Expressen framgår att en chef inom Gränspolisen har ansett att rapporten är ”politiskt känslig” då det är valår. Att polischefen sedermera visade sig stå på valbar plats för Socialdemokraterna är naturligtvis belastande då partilojaliteter mot regeringen inte kan uteslutas i handläggningen. Förhoppningsvis kommer Polisens ansvarsnämnd ta sig an ärendet då agerandet uppenbart kan skada bilden av myndighetens opartiskhet.

Mer allvarliga är de brister som rapporten sägs belysa. Gränspolisen och dess personal ska vara underbemannade samt sakna utbildning och rutiner för att genomföra effektiva kontroller av inresande utlänningar i Sverige. De regelverk som finns, med indikatorer för att identifiera inresande terrorister, ska ha fallerat. De gränskontroller som infördes hösten 2015 har således varit en fasad. De har bundit upp poliser som desperat behövts på annat håll utan att önskad effekt har uppnåtts.

En fråga som oundvikligen infinner sig är varför inte regeringen har prioriterat frågan om gränsskydd. Gränspolisen tydliggjorde i ett tidigt skede av migrationskrisen att de behövde närmast dubbel bemanning för att ha en chans att uppfylla sina åtaganden. Tydliga höjningar av anslag och utökad bemanning har således behövts i åratal. Ett pilotprojekt som sjösattes inom Gränspolisen, Cash team, var särskilt avsett för att jaga kriminellas pengar inom den gränsöverskridande brottsligheten. Projektet, som för övrigt låg under samma chef som hyste politisk hänsyn inför rapportens offentliggörande, var tänkt att utvärderas för att därefter implementeras nationellt. Insatsen var mycket framgångsrik trots att personal togs i bruk för andra uppgifter, men när utvärderingstiden löpte mot sitt slut skrotades hela projektet.

Facit antyder att allting som riskerar att kasta en skugga över den förda migrationspolitiken är ett hot som måste undanröjas. Man gör detta hellre än att på allvar ta itu med de riktiga problem som den okontrollerade migrationen fört med sig. Att tro annat än att krigsförbrytare eller religiösa extremister reser in i Sverige är djupt naivt när Sverige tar emot hundratusentals människor som kommer från mångåriga konflikter.

Medborgerlig Samling vill se ett konkret stöd till Polisens olika verksamhetsområden genom ett tillskott av välutbildad bevakningspersonal. Sådan personal kan efter vidareutbildning i Polismyndighetens regi ges de specifika befogenheter som krävs beroende på var behovet finns. En grundutbildning på ett antal månader kan därefter kompletteras med utbildning i ordningshållning, gränsskydd eller bevakning av skyddsobjekt. Det kommer att ta många år innan tillväxten av nyutbildade poliser får effekt. Fram till dess måste staten kunna garantera ordning och säkerhet i vårt samhälle och längs våra gränser.

Oskar Hagberg,

migrationspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

 

 

Edward Nordén,

säkerhetspolitisk talesperson Medborgerlig Samling

3 reaktioner till “Gränskontroller

  1. När regeringen skrivit under FNs Global compact for safe, orderly and regular migration och den börjar tillämpas behövs inga gränskontroller.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s