Allianspartiernas hårda kritik mot den rödgröna regeringens skatter och andra förslag som drivits igenom klingar falskt när de självmant valt att lämna walk-over.

I snart fyra år har Alliansen vägrat att försöka ta över regeringsmakten. Inför höstens riksdagsval säger allianspartierna återigen att de söker stöd för en gemensam politik som en enad Allians. Vad tyder på att det skulle bli annorlunda nästa mandatperiod jämfört med denna? I synnerhet inte med en Allians vars fundament nu krackelerar inför öppen ridå.

Efter valet 2014 ingick sex riksdagspartier (M, C, L, KD, S och MP) det som kallades Decemberöverenskommelsen. Det var en kartellbildning som innebar att allianspartierna lade ner sina röster och lät en minoritet bestämma över landets budget. Detta var ett dråpslag mot demokratin och ett allvarligt moraliskt brott mot hur vår parlamentarism ska fungera.

Decemberöverenskommelsen bröts på pappret inom ett år, men i praktiken har den levt kvar. En röst på ett alliansparti i valet 2014 blev alltså en på en regering som bedriver skadlig vänsterpolitik.

Bakom kapitulationen ligger allianspartiernas besatthet av att bojkotta SD – även då SD tycker likadant som dem. Allianspartierna offrar med andra ord sin egen politik, sina väljares röster och låter, enligt dem själva skadliga, reformer rullas igenom för att kunna hålla SD borta från inflytande.

Strategin har medfört att SD har tillåtits styra politiken men utan att ha behövt stå till svars för sina åsikter. Varken gentemot allmänheten eller sina egna medlemmar. De har istället blivit missnöjesröstarnas fyr i mörkret och håvar nu in röster genom att i princip göra ingenting. Eller snarare genom att låta de övriga partierna fortsätta göra bort sig.

Den stora skillnaden i valet hösten 2018 kommer antagligen bli att SD kommer att få ännu fler röster än förra valet. I övrigt kan vi vänta oss att denna politiska cirkus fortsätter. Det här duger inte.

Landets invånare vill bara att Sverige ska fungera: vården, skolan, polisen m.m. Det viktigaste är inte vem som beslutar något, utan vad som beslutas. Fokus måste således flyttas i politiken, från ”bilden” av partier som om de vore onda eller goda andar, till konkret sakpolitik. Partier ska respekteras i sin roll som folkvalda. Det är att respektera väljarna och demokratin.

Medborgerlig Samling (MED) har den unika men samtidigt enda rimliga inställningen att vi är redo att samtala med alla demokratiskt valda partier. Detta innebär också att förhandla och samarbeta i de fall där vi har möjlighet att få genomslag för vad vi vill. En röst på oss är en röst på lösningar istället för låsningar.

Det måste bli ett slut på att låta barnsliga markeringar, bojkotter och prestige styra. Sverige behöver slå in på en vettigare och mer konstruktiv väg i politiken. Om de befintliga partierna inte klarar av att göra den omställningen är det dags att lämna plats för nya alternativ.

Josefin Utas

Demokratipolitisk talesperson Medborgerlig Samling

6 reaktioner till “Svensk politik behöver lösningar och inte låsningar

 1. Josefin!
  Synnerligen välformulerat och nödvändigt inlägg. Särskilt denna passus:

  ”Allianspartierna offrar med andra ord sin egen politik, sina väljares röster och låter, enligt dem själva skadliga, reformer rullas igenom för att kunna hålla SD borta från inflytande.”

  Ett varmt tack till alla MED-arbetare som kämpat och kämpar för att ändra på detta

  Gillad av 2 personer

 2. 1:o Alliansen är sedan lång tid död. Skulle den dock trots allt komma till makten, då med passivt stöd af s, skulle den blifva en shariaanniediktatur. Ulf Kristersson hafver ju förklarat ”Jag kommer bara att bilda och leda en regering som driver en ansvarsfull migrationspolitik.” Emedan shariaannie och centern ju troligen önska importera flera hundra tusen till, är alltså en regering med både ”nya” m och cp utesluten (, om icke Kristersson ljuger förstås.) Ingen alliansregim är således möjlig,

  2:o Japp, det är föraktligt hyckleri att i nästan fyra år vara lojala stödpartier till 2 vänsterextrema partier och sedan 5 minuter före valet spela upprörda öfver politiken, som man ju faktiskt konsekvent hafver stött. Hyckleri med stort H. De pseudoborgerliga partierna i alliansen och SD fingo 2014 tillsammans 52%; det hafver alltså hela tiden formellt förelegat en absolut majoritet mot regimen. Oktadt det hafver regimen Löfven suttit der. Sverigedemokraterna är icke skulden dertill. I detta val kommer Sverigedemokraterna få öfver 25%, allianspartierna tillsammans kanske 34%, om kd åker ur troligen under 30%. Det är också stor risk och skäligen troligt, att Sverigedemokraterna (och Medborgerlig Samling) kommer beröfvas lagda röster genom valfusk. Jo, sådant äro vänsterister beredda till, allt begånget i ”demokratins” namn förstås.

  3:o Dråpslag mot demokratien? Det kan med fog säga. Intet annat är dock att vänta i en i realiteten religiös stat med ”värdegrund” (hvars innehåll alla känna till) som bisarr likare och moralisk ledstjerna. Kan man ens kalla Sverige af idag för demokrati? Det är högst oklart.

  4:o Sverigedemokraterna hafva ingalunda styrt politiken. De, de enda i det helgeandholmska dårhuset som man kan tillmäta vett och anständighet och tilltro kontakt med verkligheten, hafva blifvit mobbade af ”värdegrunds”-pöbeln för förmenta brott, som ingalunda äro brott. Att det får missnöjesröster äro riktigt. Och det missnöjet är i högsta grad befogadt.

  Gilla

 3. Bra skriv 🙂 !
  Detta med ‘DÖ’, som f.ö. ‘ska’ vara gällande till 2022 års val, är en makaber våldtäkt på fundamentet till demokrati. Det är också andra gången på 100 år slikt implementeras i ett västeuropeiskt land. Första gången var inför riksdagsvalen i Tyskland 1933 då en österrikare med mustasch och högerarms-spasmer (etCons) pushade igenom en lag – ‘Ermächtigungsgesetz’ – vilken förbjöd tre partiers medverkan i nämnda val, googla för mer info.
  Med andra ord så har partierna bakom ‘DÖ’ gjort något som kommer gå till historien som det mest lömska/usla och anti- demokratiska någonsin och borde ergo skämmas ögonen ur sig.

  Alldeles oavsett valutgången kommer landets akuta situation näppeligen ha en chans att bringas till bättring då regeringsbildningen kommer att omöjliggöras likt en cirkels kvadratur.
  Arma Land !
  Mvh/TJ
  (Thomas Jakobsson, MED Tjörn)

  Gillad av 1 person

 4. Viktiga ord om en politisk kultur som vissnat. Förestående val måste ge ny lösning. Om inte, krävs nya krafter!

  Gilla

 5. Mycket bra skrivet Josefin! Heja MED i valet landet behöver en förändring och framförallt styras av en stark regering. Säger din supporter från E-Tuna.

  Gilla

 6. Som läget är nu, så vore det bäst om SD, M och KD får 50,1%. Det skulle vara den bästa och snabbast lösningen på regeringsbildningen. Då blir de andra bilda en stark opposition, vilket inte är helt fel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s