I en ledare publicerad den 31/8 i GT skriver Csaba Perlenberg att det blir kulturskymning i Västra Götalandsregionen om Medborgerlig Samling får inflytande. Faktum är att det på sikt inte ska bli bara nära noll i regionens kulturbudget, det ska bli noll. Csaba drar dock en helt felaktig slutsats när det gäller MED:s intentioner när det gäller kulturen.

Det finns två anledningar till att regionens kulturbudget i sin helhet ska vara noll kronor. Den första anledning är att regionen som politisk nivå på sikt helt ska avvecklas. Den andra anledningen är att MED har en kulturpolitisk vision som är väsensskild från den rådande. Vi är av åsikten att allmän finansiering och styrning av kultur inte är en förutsättning för kulturell blomstring, utan dess största fiende. Det är givetvis inte förvånande att de som gynnas av en sådan kultur är måna om den. USA har varit den stora motorn i Västerlandets kulturella utveckling under lång tid, i princip helt utan skattefinansierad kultur. Med Perlenbergs logik borde Sverige leda den kulturella utvecklingen och USA vara ett kulturellt u-land. Men kultur som finansieras av anslag och satsningar där vad som skall finansieras bedöms uppifrån är död kultur. Det lämpar sig faktiskt bäst för att dokumentera och vårda kultur som tillhör vår historia.

Vårt valmanifest är inte ett hopkok av andra partiers sedan länge lanserade förslag, som Perlenberg påstår. Om vi nu ska diskutera vem som stulit av vem försökte jag redan i slutet på nittiotalet, när jag var verksam i Moderaterna, att lansera idén om att lägga ner landstingen. Jag fick inget gehör för att lägga ner landstingen, däremot blev det slut mellan mig och Moderaterna.

Om Perlenberg tycker att det är löjeväckande att vi anser att det redan idag går att avveckla hälften av administrationen i regionen, lär vi framstå  som narrar för honom när han inser att hela den administrativa överbyggnaden i regionen kommer att försvinna om vi får som vi vill. Det blir den slutliga konsekvensen av att regionen som politisk nivå ska avvecklas.

Vi tar inte rygg på någon, Perlenberg. Visst går det att hitta vissa likheter mellan oss och andra partier men MED är numera Sveriges enda riktiga borgerliga parti. Vi kommer att möta hårt motstånd från de som vill bevara den nuvarande ordningen med rundhänt finansiering av partier som har gjort sitt i svensk politik.

Vi bygger vår politik på fakta och evidens och vi kommer att få genomslag för vår politik. Kanske redan i detta val, kanske inte, men Medborgerlig Samling är ett långsiktigt projekt.  MED är här för stanna i svensk politik. Vi växer sakta men säkert, utan valfläsk till höger och vänster.

 

Per Lindström

Ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg,

riksdagskandidat och ledamot av partistyrelsen

En reaktion till “Csaba, det ska bli kulturnatt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s