Justitieminister Morgan Johansson och socialminister Annika Strandhäll skriver i Sydsvenskan 26 augusti om allt de inte gjort under sina fyra år vid makten. Under denna tid har den grova brottsligheten ökat markant och särskilt har brutala utomhusvåldtäkter plågat och skrämt Sveriges kvinnor. Enligt BRÅ:s trygghetsrapport vågar 30 % av Sveriges kvinnor inte gå ut ensamma på kvällen eller känner oro för att göra det.

Medborgerlig Samling delar regeringens uppfattning att rättsväsendet är underdimensionerat samt att länge efterfrågade och relevanta lagstiftningsåtgärder snarast måste vidtas. Problemet är dock att regeringen ännu efter fyra år saknar färdiga lagförslag. Man har inte heller avsatt medel för nödvändiga resursförstärkningar till polisen, bl.a. genom löneförhöjningar, i sin egen budgetproposition. Vidare saknas det helt förslag om hur den akuta kortsiktiga situationen ska kunna lösas eftersom det kommer ta minst 10 år innan vi har en miniminivå om 300 poliser per 100 000 invånare på plats.

För att överhuvudtaget få kvalificerade sökande till polisutbildningen måste lönerna ökas kraftigt över tid och polisens arbetsmiljö måste radikalt förbättras. Dessutom behöver polisutbildningen renodlas, med mer praktik och mindre genusvetenskap. Dels för att förbättra utbildningens praktiska del, dels för att snabbare få ut poliser i verksamheten, synliga för medborgarna. Under övergångstiden behöver statliga ordningsvakter utbildas, anställas och underställas polisen.

Vad avser specifikt våldtäkter så synes regeringen sakna insikt i, eller intresse för, några av de centrala bakomliggande orsakerna vilket ökar risken för kommande brott. Medborgerlig Samling har ett genomarbetat och heltäckande program för brottsprevention i sitt rättspolitiska program. Där tas bl.a. följande punkter upp.

För det första måste Sveriges gränser säkras så att alla som vistas i landet kan identifieras. Regeringen har istället gjort precis tvärtom med bland annat gymnasielagen. Att tillåta män i brottsaktiv ålder med oklar identitet att bo i landet är mycket riskabelt.

För det andra måste häktningsbestämmelserna i brottsbalken omedelbart ändras så att våldsbrottslingar, när fängelse ingår i straffskalan, omedelbart häktas, döms och får avtjäna sina straff. Under den tiden, som ska göras längre genom skärpta straff, borttagna straffrabatter och begränsad villkorlig frigivning, kan de helt enkelt inte begå vare sig sexualbrott eller andra brott. Brottslingar som saknar svenskt medborgarskap ska utvisas efter avtjänat straff.

För det tredje ska den enskildes ingripanderätt omedelbart stärkas, så att allmänheten inte ska dra sig för att ingripa fullt ut för att avstyra exempelvis sexualbrott. Att gärningsmannen ska betala skadestånd även till ingriparen är för oss i Medborgerlig Samling en självklarhet.

Avslutningsvis är det tråkigt att artikelförfattarna fortfarande inte har förstått innebörden av den samtyckeslag som de själva beslutat om. Det var även tidigare straffbart att agera utan samtycke och lagen är dessutom könsneutral – homosexuella brottsoffer ska ges stöd på lika villkor. Att lyfta fram denna juridiskt tveksamma lagkonstruktion som en insats för att stoppa det sexuella våldet mot kvinnor är både naivt och direkt vilseledande.

 

Mats Bergh

Advokat och rättspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

 

En reaktion till “(S) om allt de inte gjort under fyra år

  1. Den ondska, som hafver drabbat vårt land och vårt folk, enkannerligen nationens döttrar, är i m p o r t e r a d från afrika och asien, främst från muhammedanbältet. All den ondskan skulle vårt land vara helt fritt från, om det surrealistiskt grymma illdådet att begå denna import aldrig hade timat. Om ett problem är skapadt, och om den gärning, som skapade problemet är reversibel, är problemets lösning redan gifven. När detta är gjordt, kan vårt land blifva tryggt igen. Enhvar, som vill hafva mehmut, ali, farzad, hamid och muhammed i Sverige, vill också hafva allt, som deraf följer, och är för allt, som detta innebär. Ingen, absolut ingen, som i kommande val röstar å vpk, cp, mp, s, fi, fp, ”nya” m eller kd (eller något annat liknande parti), skall fälla några krokodiltårar öfver de våldtagna och mördade eller förespegla någon oro eller upprördhet derom och deröfver. Oanständiga skrymtare äro dessa, som göra det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s