DEBATT. Du känner med all säkerhet någon som äger ett eller flera vapen, kanske vet du bara inte om det. Det kan vara din farfar, en kusin, en arbetskollega eller någon i kompisgänget.
Vi är nämligen omkring 620 000 jägare och sportskyttar i Sverige. Därtill drygt 50 000 militärer samt cirka 20 000 poliser med skjutvapen som ett av alla verktyg i lådan för att kunna utföra våra uppdrag.

Sedan terrorattackerna på Bataclan i Frankrike kan vi allt oftare läsa om märkligt motiverade avslag av vapenlicenser från polisen, försök till ökade restriktioner genom krångligare regelverk och mer byråkrati från politiker och makthavare.

Beslutsfattarna motiverar detta med att de vill försvåra för kriminella och terrorister. Man anmärker på så udda saker som hur greppet på ett repetergevär är utformat eller att vapen har ett militärt utseende – alltså en subjektiv fråga, utan hänsyn till eventuellt förändrad effekt eller verkan. Än värre är att landets olika polisdistrikt tolkar regelverket mycket olika. Ett godkännande beror mer på var personen som ansökt bor än på vad ansökan gäller. Ibland tycks polisen också hitta på egna regler eller väljer att följa icke-existerande EU-bestämmelser för att motivera ett avslag.

Ytterligare ett exempel är ett lagförslag om licenskrav på magasin. Det är absurt. Hur kan en medborgare bli betrodd att inneha ett vapen, men sedan inte betros att köpa ett magasin till vapnet? Det är som att en mästerkock inte bara skulle krävas på licens för sin kökskniv utan också för sin skärbräda.

De som drabbas är inte kriminella.  Det är laglydiga medborgare som söker licens för lagliga vapen i syfte att kunna utöva jakt och fritidsaktiviteter. Dessutom äventyras 50 000 årliga eftersök av trafikskadat vilt, som i huvudsak utförs av frivilliga jägare inom ramen för Nationella Viltolycksrådet, oavsett väder och terräng, dygnet runt, året runt.

Politiker tycks inte vilja förstå att terrorister och kriminella inte bryr sig om vilka krav Sveriges Rikes Lag ställer på den som vill inneha legala vapen. Kriminalitet och terrorism sker främst med illegala vapen och ofta med vapentyper som laglydiga vapeninnehavare inte har intresse av att anskaffa, exempelvis helautomatiska vapen och handgranater.

Bara ett vapenskåp kostar ofta mer än en illegal pistol och ett tjog handgranater från krigshärdar som forna Jugoslavien. Det finns alltså inga incitament för en terrorist eller kriminell individ att ansluta till en skytteklubb, vara aktiv och sköta sig i flera månader eller år, uppvisa säker vapenhantering, skjuta med tillräcklig precision för att klara fordringar och först därefter få möjligheten att söka licens. Därefter återstår att bedömas av Polisen om behov av vapnet föreligger, köpa vapenskåp och köpa ett dyrt legalt vapen innan man skulle kunna utföra illdåd mot vårt samhälle. Scenariot faller på sin egen orimlighet. Ändå svingar beslutsfattare, för att visa handlingskraft, ett trubbigt basebollträ med ögonbindel på sig i jakt på kriminella och terrorister, utan insikt om att det enda de träffar är knäskålarna på hederliga medborgare.

Hur står vi oss då internationellt? I jämförelse har t.ex. Österrike en relativt fri licensgivning, till och med friare än det vi i Medborgerlig Samling har lagt som förslag. Ett eller två gevär (ej automatiska) kan fritt köpas om man inte finns på en spärrlista, pistol får köpas med 24 timmars väntetid. Vapnen måste förvaras hemma när man inte jagar eller utövar sportskytte. Trots det är andelen mord i Österrike mindre än hälften av motsvarande andel i Sverige: 0,5 mord per 100 000 invånare jämfört med Sveriges dystrare 1,1. Men där som här är brott med legala vapen extremt sällsynta.

Det är alltså lätt att begripa att kriminaliteten inte har med lagliga vapen att göra. Det är andra saker som har utvecklats åt fel håll och ignorerats alltför  länge. För att komma  till rätta med dem krävs helt andra och mer adekvata åtgärder än att att skälla under fel träd och gå efter de legala vapnen.

Till svenska folket i allmänhet och jägare och sportskyttar i synnerhet: Rösta inte på samma gamla partier som inte lyssnar på er. Rösta för förändring! Medborgerlig Samling kommer aldrig tillåta att politiker, staten eller myndigheter ignorerar befintliga lagar och regler, missbrukar sin makt och försöker detaljstyra era liv. Medborgare har rätt att slippa överförmynderi, och vi i Medborgerlig Samling värderar denna frihet högt. I den friheten ingår rätten att äga vapen. Vi värdesätter den kunskap, erfarenhet och gemenskap ni tillför vårt samhälle och totalförsvaret.

Med bestämda hälsningar från en entusiastisk del av landets cirka 620 000 jägare och sportskyttar

 

Mikael Jonsson
Specialistofficer & Sportskytt
Ledamot i Medborgerlig Samling Distrikt Jönköping

 

Kai Rämö
Yrkesofficer, Jägare & Sportskytt
Försvarspolitisk talesperson, Ledamot i Medborgerlig Samling Järfälla

Benjamin Topalovic
Yrkesofficer, Jägare
Vice ordförande i Medborgerlig Samling Distrikt Blekinge

 

Lotta Dalenius
Soldat i Hemvärnet, Jägare & Sportskytt
Ordförande i Medborgerlig Samling Distrikt Kronoberg

 

Leif Svensson
Sportskytt
Ledamot i Medborgerlig Samling Distrikt Skaraborg

 

Fredrik Sunnermark
Jägare & Sportskytt
Ordförande i Medborgerlig Samling Distrikt Södermanland

 

 

 

MED tycker
Medborgerlig Samling betraktar jaktens roll som viktig av flera skäl. Kulturellt och som hundratusentals svenskars fritidsintresse lika väl som ur viltvårdssynpunkt.
Sportskytte är en folksport som ska värnas från politisk klåfingrighet. Resonemang där inskränkningar av bevisligen hederliga och laglydiga vapenägare förs under närmast falsk flagg om terrorism och kriminalitet hör inte hemma i en seriös debatt. MED anser att utvecklingen av samhället ska baseras på evidens och pragmatism snarare än ideologiska utopier. 
Vår paroll har sammanfattats med ”Mer frihet åt lagliga vapenägare- ingen frihet alls åt kriminella”

 

3 reaktioner till “Politiker skjuter på fel mål

  1. Som Sjöofficer i Svenska flottans reserv, fd. Polisinspektör, vapenägare/pistolskytt sedan över 31 år, kan jag bara instämma. Varför jagar man trollen i dagsljus då de bara återfinns i mörkret?

   Gilla

   1. Tack för en utmärkt kommentar! Det skulle vara intressant att veta hur någon ansvarig har tänkt sig att detta skall fungera…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s