Entreprenören Dan Olofsson skriver i Dagens industri den 6 augusti om sin frustration över att Alliansen inte har utmanat regeringens ekonomiska politik under den här mandatperioden. Han undrar om SD möjligen kan vara det alternativ som ger hopp om en kursändring i företagsvänlig riktning.

Efter många års ökenvandring i politikens utmarker framstår SD idag som ett i allt väsentligt socialkonservativt parti. SD har därmed flera beröringspunkter med vänsterflygeln inom S, som genom beroendet av MP och V fått stort inflytande över den ekonomiska politiken. Protektionism, statlig interventionism och överreglering är typiska inslag i en sådan politik. Dan Olofsson menar att inget av detta gynnar det svenska näringslivet eller ekonomin i stort. MED håller helt med om det. Däremot drar vi en annan slutsats.

Alliansen är idag en förbrukad politisk kraft. Den finns bara på pappret, som en teoretisk konstruktion. Centerpartiet, men även stora delar av Liberalerna känner idag liten samhörighet med Moderaterna och Kristdemokraterna. I praktisk politik, i omröstningar och förhandlingar i riksdagen, har Centern vid varje avgörande tillfälle ställt sig på Socialdemokratins sida. Budgethanteringen, misstroendeförklaringen i samband med Transportstyrelseskandalen, den särskilda gymnasielagen för afghaner… Listan kan göras väldigt lång. Att tro att Centerpartiet plötsligt efter valet skulle förvandlas till ett ansvarstagande samarbetsvilligt borgerligt parti är inget annat än en from förhoppning. Att Ulf Kristersson skulle lyckas få till en borgerlig politik med det stödet är uteslutet. Omröstningen om skatt på privata sjukvårdsförsäkringar är ett talande exempel.

Sverige behöver åter en näringslivspolitik som lägger den nödvändiga grunden för tillväxt och sysselsättning och MED är det parti som erbjuder ett företagsvänligt program.

Vi vill bland annat

 • Sänka kostnaderna för sociala avgifter till 27 procent,
 • Avveckla 3:12-reglerna på riktigt,
 • I grunden reformera LAS för en flexiblare arbetsmarknad,
 • Göra kollektivavtalen frivilliga,
 • Lätta företagens administrativa börda, i synnerhet mikroföretagens.

Bland de partier som kandiderar till Sveriges riksdag finns bara ett verkligt alternativ till en vänsterdominerad socialdemokrati, en Allians som inte klarar av att opponera eller ett socialkonservativt parti som ekonomiskt står till vänster om socialdemokraterna. Vi är idag det enda borgerliga partiet.

Lennart Göranson

Marknadspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

5 reaktioner till “För en ny näringslivspolitik

 1. MED säger mycket som är helt rätt o har i nuläget inga bindningar till andra partier. I ett tidigare inlägg vill MED avskaffa landstingen i syfte att få en bättre sjukvård. MED talar om den politiska adeln vilket också är rätt.
  Men synar man förståelsen för de grundläggande ekonomiska mekanismerna som driver byråkrati i ett växande postindustriellt samhälle reser dig frågetecken .
  Utan flrstålelse kommer äveen MED bygga. byråkrati och ineffektivitet

  Gilla

  1. Bert-Olov, det gläder mig att vi är överens på flera punkter. Men det jag inte riktigt begriper är hur vi skulle ha visat bristande förståelse för de mekanismer som driver byråkrati. Vi föreslår bland annat dramatiska nedskärningar i den statliga förvaltningsapparaten. Vi är starkt kritiska mot den politiserade ämbetsmannen, se också debattartikel i Sydsvenskan: https://www.sydsvenskan.se/2018-07-29/den-politiserade-ambetsmannen-skadar-demokratin
   Utveckla gärna ditt argument på den här punkten.

   Gilla

   1. Jag såg artikeln i SDS och var på väg att skicka in en kommentar. MED liksom övriga partier har bristande kunskaper i drivkrafterna i det postindustriella samhället. Att förstatliga sjukvården utan att samtidigt koppla in mät o styrmedel kopplat till produktivitet / kundnytta innebär bara att man förflyttar byråkratin från landsting till stat . Du är välkommen att följa den successiva publiceringen av The New Digital Economy på LinkedIn – en uppgradering av mina tidigare universitetsböcker där fen första har civilekonomernas o SIS signum.

    Om man som MED angriper dagens situation utan genomtänkta styrmedel finns tyvärr risken att MED orsakar kaos .

    Gilla

 2. Problemet är att etablissemanget fortsätter att agera som om den tidigare endimensionella vänster-högerskalan på socioekonomisk grund fortfarande är allenarådande. Dock är skalan nuförtiden snarast tvådimensionell, där en sociokulturell dimension (t ex kulturarv, sedvänjor och traditioner, invandring, lag och ordning) har tillkommit. Det bisarra är att hela borgerligheten under reinfeldtåren med hull och hår slukade den rödgröna vänsterns normkritiska kulturradikalism samtidigt som man stod till höger i ekonomiska frågor. Om vi tar motpolerna SD och Centerpartiet blir denna nya tvådimensionella skala tydlig: SD är socioekonomiskt mitten/mittenvänster och sociokulturellt höger medan C är socioekonomiskt höger och sociokulturellt mittenvänster/vänster. Hela borgerligheten har delat Centerparties position fram till nu. Det är därför vi får se de borgerliga partiledarna stå på en uppenbart vänsterradikal plattform och vifta med prideflaggan. M och KD försöker så smått lösgöra sig ur denna position men det känns knappast trovärdigt. Många äldre socialdemokratiska väljare är socioekonomiskt vänster (för välfärdsstat och fördelningspolitik)) och sociokulturellt höger (för lag och ordning, åtstramad invandring). Därför är det lätt för dessa att gå till SD. Även de få kvarvarande gammelcenterväljare som finns samt mer pragmatiska borgerliga torde inta denna position. Partiledningen inom S intar dock positionen socioekonomisk (mitten)vänster och sociokulturell vänster (identitetspolitik), vilket stöter bort mer traditionellt orienterade sossar, högersossar och gråsossar. Detta berörs dock inte i mainstream media. Skiftet från endimensionell till tvådimensionell vänste-högerskala kommer dock rita om den politiska kartan inte bara i Sverige, utan i hela Västeuropa

  Gilla

  1. Frede, jag kan hålla med om mycket i din kommentar men skulle själv gå ännu längre när det gäller att dumpa höger-/vänsterskalan. Jag ser inte heller att GAL-/TAN-skalan är tillräckligt bra som förklaringsmodell. Så nog kommer den politiska kartan att ritas om, frågan är bara hur man tar ut kompassriktningen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s