I Sverige finns en övertro på det allmännas uppgift och möjlighet att uppmärksamma och ge stöd till utsatta. I den mån det finns resurser att fördela tas i bästa fall hänsyn till ekonomiska behov men oftast tas alltför liten hänsyn till förtjänst. För den person som riskerat sin egen säkerhet och som blivit skadad i samband med tjänstgöring för att skydda och hjälpa oss andra gäller samma regler som för alla andra vid en längre sjukskrivning. Utöver fysiska skador så drabbas även en del av psykiska ärr som kan vara desto svårare att diagnostisera i vårt fredliga land. För den enskilde eller dennes familj kan detta få stora konsekvenser både ekonomiskt och socialt.

Vi inom Medborgerlig Samling vill se ett empatiskt samhälle där medborgare ställer upp för varandra när olyckan varit framme. De som arbetar i vissa vårdyrken och de som arbetar för att ge oss säkerhet riskerar att råka ut för något inom tjänsten som innebär en längre sjukskrivning. Oavsett om det handlar om en soldat som upplevt strid i Afghanistan eller en ambulanssjukvårdare som fått en sten kastad mot sig kan man som enskild alltid göra något för att stödja och skapa en lite lättare vardag för den som drabbats av motgångar. Vi i MED vill ha ett samhälle där alla inser att staten inte utgör något substitut för vårt eget ansvar, hur vi väljer att bemöta varandra och särskilt hur vi bemöter dem som tjänar oss alla.

Medborgerlig Samling lanserar nu MED-hjälpen. Ett privat initiativ för att stötta grupper i samhället som förtjänar stöd i sitt arbete att skydda och hjälpa oss andra. Vi vill därigenom höja dessa gruppers anseende i samhället i stort och synliggöra ideella organisationers arbete i sammanhanget.

Medborgerlig Samling ger därför ett direkt stöd genom gratis annonsering på vår hemsida och i sociala medier där vi hjälper till att sprida budskapet. Vi är själva en ideell rörelse och bidrar därför inte ekonomiskt till de organisationer vi marknadsför. Vi har heller inga förväntningar på några gentjänster i någon form. Vår roll är att erbjuda de organisationer vi själva väljer annonsplats och efter att de tackat ja löper avtalet på tills vi väljer att ge stöd till nästa grupp.

Först ut är Kamrathjälpen som organiseras via Sveriges veteranförbund. Vi uppmanar alla våra följare att gå via länken till Kamrathjälpen och läsa om deras verksamhet och den hjälp de ger till enskilda som har tjänat vårt land. Eller gå in via fliken MEDhjälpen på vår hemsida. Ge vad ni kan. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. 50 kr gör nytta och många bäckar små gör en stor å. Häng MED och stöd Sveriges veteraner.

5 reaktioner till “MEDhjälpen

 1. Utmärkt initiativ som klockrent stämmer med min moraliska kompass vad gäller sjukvården: ”Man överger inte en medmänniska i nöd!”

  Jag antar att det är partistyrelsen som tagit detta initiativ. Därför vill jag gärna veta lite mer om de verksamheter som vi genom detta initiativ hjälper på traven.

  Är det verkligen så att psykiskt eller fysiskt skadade veteraner jämställs med civila personer som i råkat ut för nedsatt arbetsförmåga? Om det förhåller sig så är det inget mindre än en praktskandal.

  Jag har via en av mina amerikansk döttrar kontakt med en fd arméöverläkare som arbetat som Surgeon General med specialansvar för US Veterans. Därför vet jag att veteranerna får en positiv särbehandling i sjukvården och därtill har ett högt status i samhället. Pengar kan naturligtvis aldrig läka djupa sår. Men de plus hedersbetygelser kan göra den praktiska tillvaron lite drägligare.

  Tacksam för information här på MED-bloggen hur just våra veteraner behandlas i detta avseende.

  Gillad av 1 person

  1. Försvarsmakten har samma rehabiliteringsansvar enligt lag som vilken arbetsgivare som helst. Tyvärr så här denna del fungerat mycket dåligt och ibland krävt att mycket ork av den enskilde veteranen. Fysisk rehabilitering i all ära men veteraner med PTSD söker sällan hjälp då det bär emot att prata med personer som inte har samma erfarenhet som de själva. Fenomenet med tystlåtna veteraner som inte vill prata med utomstående är välkänt. Gula bandet gör därför värdefulla insatser som komplement till det allmänna. Jag har själv donerat efter förmåga och hoppas att alla MEDare och andra gör samma sak. Hjälp även till att sprida länken och därmed kunskapen om Gula bandets verksamhet.

   Gilla

 2. Lovvärt att vilja hjälpa. MEN jag tycker att MED ska lägga fokus och energi på en politik som gör att människor inte är beroende av andras välvilja. För mig, med påver bakgrund, känns det som 1800- talets allmosor. Dessutom kan inte MED garantera någon förenings vandel över tid. Nej, lägg PR kraft och utrymme på skatter, välfärd, rättsväsende, demokrati mm i stället.

  Gilla

 3. Att vilja hjälpa våra medmänniskor som är drabbade är en egenskap som gör oss i djupaste mening mänskliga. Vi uppoffrar frivilligt något – tid, arbete, ägodelar, pengar – för att bistå någon som inte är lika lyckligt lottad som vi själva. Och vi väljer själva när och för vem vi vill avstå något av vårt eget.

  I vår tid har det uttrycket för humanitet nedvärderats. Det kallas för allmosor. Att bistå människor i nöd anses vara en uppgift för staten, inte för den enskilde.

  Det har i sin tur lett till att stödet till behövande har professionaliserats. Det har blivit ett yrke att administrera välfärden. Och de pengar man delar ut är inte ens egna pengar, det är skattebetalarnas. Skattebetalare som inte kan avstå från att bidra, som inte kan bestämma till vem bidragen ska gå och inte heller hur mycket som är rimligt.

  Då finns inte heller några spärrar, ingen avvägning mellan hur mycket man är beredd att avstå från och hur angeläget det är för mottagaren. I en professionaliserad välfärd är fler engagerade och mer pengar alltid bättre.

  Därför är initiativet MEDhjälpen en viktig påminnelse om att medmänsklighet i grunden är en individuell angelägenhet, inte en kollektiv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s