DEBATT. Vi i Medborgerlig Samling väjer inte för de lite svårare frågorna, faktum är att det är exakt därför som vi har blivit till. Vi anser att de styrande partierna lider av en brist på klarsyn i många frågor. Frågor där en stor majoritet av den svenska befolkningen vet vad de tycker men där riksdagspartierna inte har levererat under flera mandatperioder.

Vi talar om ganska självklara saker såsom exempelvis ett förbud mot terrorresor, en migrationspolitik som motsvarar vad den allmänna opinionen tycker, en rättspolitik som anammar ett brottsofferperspektiv, stävjandet av myndighetsaktivism, en integrationspolitik som inte bara talar om rättigheter utan även om skyldigheter, och så ja, frågan om ett förbud mot tiggeri.

Vi har alla sett dem utanför ingången till matbutiken. Ofta kvinnor, sittandes på knä med en papperskopp och kanske en bild på vad som påstås vara sina barn framför sig med en kort text där hon ber om en slant för att försörja familjen. Det är själva sinnebilden av en individ i nöd: utfattig, utstött och utan möjligheter i hemlandet. En del övermannas av känslan att man måste göra något, skänker en slant och njuter av endorfinpåslaget en stund, andra känner obehag och skyndar vidare.

Tiggeriet är en riktigt svår fråga som nu har stötts och blötts i tio år. Skälet till det är förstås att det här handlar om människor som är oerhört utsatta; att studera romernas historia i Rumänien är ett studium i svåra övergrepp och ett slaveri som varade långt in på 1800-talet.

Hur bemöter man ens ett sådant här fenomen? Just för att frågan är så känslig, har våra styrande undvikit att ta i frågan. Allt för länge har man sopat problemen under mattan genom plattityder som att ”man inte kan förbjuda fattigdom”. Faktum är dock att tiggeri inte är en väg ur misären, utan snarare tjänar till att upprätthålla eller till och med förvärra ett destruktivt levnadsmönster.

Vad man ska ha klart för sig är att vi inte längre kan säga att vi inte vet vad fenomenet för med sig. Från polisens underrättelsearbete till dokumentärer från Norge som kartlagt tiggeriet, har det visat sig inte sällan fungera som täckmantel och kanal för att tvätta pengar från prostitution, svartarbete, annat utnyttjande och kriminell verksamhet. Tiggeriet medverkar alltså i hög grad till att bevara de strukturer och destruktiva mönster som måste brytas inom gruppen och i hemländerna, för att åstadkomma en nödvändig förändring mot förbättrade levnadsvillkor.

Opinionen är sedan länge för ett förbud. Enligt Novus från april i år, förespråkar 6 av 10 ett förbud och endast 2 av 10 är emot. Snarlika siffror har tidigare rapporterats från Inizio där 57% ville förbjuda tiggeriet 2016. Makten velar här i en fråga som sedan länge är avgjord i opinionen. Ja, sent omsider har M, under galgen, svängt och förespråkar nu ett förbud. Kanske kommer vi även få se ett liknande utspel från S strax innan valet, kanske inte.

Det som avgör vad du bör rösta på är kanske inte det enskilda ställningstagandet. Det som avgör bör istället vara om du vill rösta på de partier som så konsekvent har uppvisat en brist på klarsyn och i denna och så många andra frågor.

Medborgerlig Samling är partiet som levererar tydliga svar. Om du röstar in Medborgerlig Samling i riksdagen i höst, kommer vi utifrån ett liberalt och humanistiskt perspektiv att driva på för att ett nationellt förbud av tiggeriet införs.

 

Pether Ärlemalm, expeditör och riksdagskandidat (MED)

 

 

Lolitha Rungård, socialsekreterare och riksdagskandidat (MED)

 

 

Sven Knutsen, beteendevetare och kandidat till kommunfullmäktige i Norrköping (MED)

 

 

 

MED tycker
Missbruk av EU:s fria rörlighet har lett till mycket omfattande problem med tiggeri och illegala bosättningar. I ett högskatte- och välfärdssamhälle betalar människor dyrt för att ingen ska behöva leva av andras allmosor eller vara utlämnad till privat välgörenhet. Tiggeri är därför något som inte bör accepteras och tiggeri har ingen potential att vara en konstruktiv lösning för utsatta personer. Utländska medborgare bör inte ha rätt att vistas i EU-länder med avsikt att försörja sig på tiggeri. Politisk vilja, mandat och beslutsamhet krävs för att åtgärda problemen effektivt. Medborgerlig Samling förespråkar därför att:
– Systematiskt tiggeri förbjuds alternativt försvåras. Utländska medborgare som ägnar sig åt systematiskt tiggeri skall dessutom avvisas från landet.
– Det offentligas förmåga att effektivt bekämpa illegala bosättningar markant ska ökas.
– Det offentligas förmåga att tillämpa utlänningslagens maxtid på 90 dagar ska ökas.
Ovanstående kan ske genom bättre anpassad lagstiftning samt genom ökad operativ förmåga att säkerställa att existerande lagstiftning efterlevs.

 

 

 

4 reaktioner till “Brist på klarsyn i frågan om tiggeriet (och i många andra frågor)

 1. Gång på gång får vi som följer MED-bloggen bekräftelser på hur nödvändigt vårt parti. Också, tyvärr, hur kunskapsbefriade andra partier är. Särskilt i avvägningsfrågor som denna.

  Jag bor i centrala Stockholm med tiggare som bevakar ingången till vår livsmedelsbutik. Samma tiggarklan är också närvarande vid de närbelägna källsorteringscontainrarna. Jag har tagit för vana att samla all källsortering i en stor plastsäck som jag bär ner dit och ger vakthavande (alltid en rom) ett par tjugor för att han skall sortera åt mig. Ett värdigt sätt att tjäna pengar som jag gärna uppmuntrar till ömsesidig nytta för oss båda.

  Nu har jag upptäckt att tiggerskan som bevakar livsmedelsbutiken då och då rycker in och tjänstgör som källsorterare. Förmodligen är de nära släkt. Därmed har jag ett moraliskt anständighetsproblem att hantera. Jag har tvingat mig till i öva in en vana att helt ignorera alla tiggare. Därmed tvingas jag göra våld på mina kulturella reflexer. Jag svarar inte ens på deras ”hej-hej”. Undviker ögonkontakt. Genom att jag nu upptäckt relationen mellan tiggerskan och den källsorterande unge mannen tvingas jag nästan ta i från tårna för att bevara min avvisande attityd.

  Genom att vägra ta i den viktiga grundproblematik som ni skriver om här så har våra makthavare tvingat oss medborgare att dagligen och stundligen göra våld på våra kulturellt betingade reflexer av medmänsklighet. Detta kostar energi, moralisk energi. I synnerhet är det förödande för det uppväxande släktet vars humanistiska impulser, att hjälpa människor i nöd med tiden släcks ut. Detta är en föga beaktad biverkning av att våra nuvarande makthavare smiter undan sitt ansvar.

  Gillad av 2 personer

 2. MED tramsar mao en ruskig ”Brist på klarsyn”. Ex från MED tycker:

  Ni kommer inte att komma in i riksdagen så som ni tramsar, t.o.m. om så självklara saker som att man inte har rätt att skattefritt utföra arbete åt andra. Likaså ÄR det så att alla som ”ger” förstör tiggarens liv och hälsa liksom stödjer grov kriminalitet !
  Om ingen gav, ingen ekonomiskt kriminalitet och tiggeriet försvinner direkt ! Så återigen, det är inte tiggaren som gör något fel, det är givarna som gör det lönsamt att bedriva tiggeriet som är de stora skurkarna det är godhetshycklarna !
  Och vilken tiggare har ork, mod och råd att hålla sin plats ?
  Tag en pall och sätt dig och tigg bredvid en tiggare så får du se hur mycket du får ihop innan du är bortmotad/hotad !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s