Öppet brev:

Bästa Alice Bah Kuhnke!

Du är statsråd i Stefan Löfvens regering med ansvar för bland annat demokratifrågor.

I Ekots lördagsintervju den 9 juni gav du till känna att regeringen kommer att anta en ”demokratistrategi”. På dagordningen står, bland annat, skattepengar till Sveriges Kommuner och Landsting för att främja någonting som ni i regeringen kallar för ”medborgardialog”. Vidare ska myndigheten Forum för levande historia, enligt uppgift från TT, få uppdraget att ”sprida kunskap om riskerna med en urholkad demokrati”. I lördagsintervjun uttalade du även åtskilliga gånger den slitna frasen ”hat och hot på nätet”, samt att lagen om hets mot folkgrupp och polisens arbete med att beivra sådana brott ska ses över i syfte att skärpa tillämpningen.

Alice Bah Kuhnke, med all respekt, vad du och din regering ägnar er åt är bara att vidga och fördjupa klyftan mellan våra gemensamma statliga institutioner å ena sidan och, å andra sidan, de medborgare som har tappat tilltron och tilliten till stat och etablissemang. Tror du på fullaste allvar att hoten mot en fungerande demokrati består i att folk är oförskämda på nätet, och att statliga pengar till SKL (kommun- och landstingspolitikernas egen intresseorganisation) och Forum för levande historia är lösningen? Och tror du att det blir bättre av att rättsväsendet ägnar mer tid och resurser åt att jaga och döma personer som uttrycker sig hetsigt och nedvärderande i sociala medier?

Nej, Alice Bah Kuhnke, det här duger inte och din regering duger än mindre. Som demokratiminister och representant för regeringen Löfven är du ute efter att stegvis begränsa yttrandefriheten med lagstiftning, statliga påtryckningar på de företag som erbjuder de sociala plattformarna, bidrag till aktivistgrupper och mer pengar till myndigheter och politiker för att de ska läxa upp folket. Är det för att folket börjar få ”fel” åsikter som ni vill sätta det på plats?

Demokratin är i sanning utsatt för hot, men min och Medborgerlig Samlings analys av läget är radikalt annorlunda i jämförelse med din och regeringens dito.

Det största problemet som vi ser i styrningen av Sverige är avsaknaden av personliga mandat och flykten från personligt ansvar. Procentspärren för personval borde tas bort helt. Varje medborgare borde känna till vilka politiker som är valda till riksdagen från dennes egen valkrets. I kommunerna borde direktval av borgmästare kunna hållas, för att minska anonymiteten i kommunerna och öppna upp för andra kandidater än de som har gjort lång och trogen partitjänst. Valen till riksdagen och till kommunerna borde skiljas åt i tid, så att den lokala demokratin kommer mer i fokus.

De politiska partierna har i årtionden beviljat sig själva allt större bidrag från skattebetalarna i form av partistöd. Detta har de gjort för att ersätta sitt medlemsbortfall och de minskade inbetalningarna från medlemmar och sympatisörer. Pengar vilka i stället kunde gå till välfärdstjänster eller skattesänkningar går rakt in i partiorganisationer som folket överger. Vi vill omedelbart ta bort dessa stöd. Låt partierna klara sig själva och söka mandatet och stödet hos medborgarna – precis så som man gjorde innan partistödet infördes i slutet av 1960-talet!

Vidare har vi ett stort problem med att myndigheter inte följer lagarna på grund av chefstjänstemäns aktivism och inkompetenta generaldirektörer. Ett ordentligt och utvecklat tjänstemannaansvar bör införas. Antalet myndigheter kan minskas rejält, med början bland myndigheter vilka har tillkommit för att driva opinion och företräda särintressen. Det måste bli ett slut på kompistillsättningar i staten!

Sedan har vi dagens missbruk av lagen om hets mot folkgrupp. Lagen måste helt göras om för att inte nätaktivister och polisen ska ägna sig åt att jaga ogenomtänkta yttranden från frustrerade gubbar och tanter på Facebook. Ja, hatiskt språkbruk på nätet är ett problem, men lösningen är inte att utvidga området för vad som är straffbart. Yttrandefriheten är värd mer respekt och mer skydd än så.

Detta var några av de åtgärder som vi i Medborgerlig Samling föreslår, som den demokratirörelse vi är. Vad föreslår du, Alice Bah Kuhnke? Det vi hittills har hört låter ungefär såhär: mer statliga bidrag, mer uppläxning av medborgarna och ökad press på yttrandefriheten. Är detta din och Miljöpartiets politik för den svenska demokratin?

Jag ser fram emot en valrörelse där demokrati- och yttrandefrihetsfrågorna kommer i centrum.

Därför, Alice Bah Kuhnke, utmanar jag dig på debatt om demokratifrågor. Jag är övertygad om att detta kan vara intressant för väljarna, eftersom vi två tycks vara de verkliga motsatserna i dessa frågor, samtidigt som frågorna är helt centrala för mig och MED, liksom – antar jag – för dig och Miljöpartiet. Varför inte nu i Almedalen – det arrangemang som av etablissemanget brukar beskrivas som en fest för demokratin? Jag antar att du ska vara där. Mitt schema är flexibelt. Vi kan debattera mitt på torget Donners plats i centrala Visby. Vilken dag som helst.

Antar du utmaningen?

 

Med vänliga hälsningar,

 

Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling

6 reaktioner till “Alice Bah Kuhnke, jag utmanar dig på debatt!

 1. Tack Ilan, för ditt raka och tydliga ställningstagande, helt fjärran från dagens flumpolitiker. Yttrandefriheten får inte tafsas på, det är en skam att den nuvarande regeringen håller på med detta.
  Hoppas att debatten blir av, tänk om SVT skulle våga i något av de platta debattforum dom sänder från Almedalen…. Det skulle ge en helt ny dimension på det politiska samtalet!

  Gillad av 1 person

 2. Tyvärr slås det in vidöppna dörrar.
  Sedan när blev MP´s intentioner att vara demokratiska ??
  I huvudstaden är det en diktator med namn Helldén som enväldigt styr och alla andra är kuvade !
  Alice är ju bara en megafon för för undergångspartiet som ska rädda Världen genom att kuva befolkningen !
  Ledsen men Du är alldeles för liten spelare för att komma till tals med den dessutom betydelselösa inkvoterade Alice.
  För övrigt synes det mig helt meningslöst att ”utmana” en redan fallen stjärna. Alice Bah Kunke har endast stöd av Löfven, ingen annan, än mindre i sitt parti.

  Gilla

 3. Sanningen är denna: ”demokrati” och ”demokratisk” är Europahatarnas, i synnerhet vänstersorteringens, heliga sjelfbildsord, deras i deras religiösa vanföreställningsverld skinande sjelfidentitetsbegrepp; det omhuldas som heligt af alla de promuhammedanska, anti-Europeiska, Sverigefiendtliga partierna (sap, vpk, mp, c, ”nya” m, fp, kds) Det, som enligt dem är ”demokratiskt”, sammanfaller till 100% med det, som de sjelfva benämner som sina ”värderingar”, som sin ”värdegrund”, som sin ”människosyn” och med sitt ”tror på”, som sin”antirasism” och sitt så vidare. Hvad de sjelfva göra, tänka, säga, vilja och ”tro”, kan icke -det är en omöjlig tanke för dem- divergera från, afvika från, vara stridigt med, vara oförenligt med eller vara annorlunda eller vara något annat än det ”demokratiska”. De sjelfva äro helt enkelt det ”demokratiska”, och det ”demokratiska” är de. Enligt detta faktum kalla de också titt som tätt sin vänstertalibanistiska religion för ”demokratiska värderingar”. Häraf följer då också, att alla andra ståndpunkter måste vara ”odemokratiska”, och att alla Svenskar och Européer, som icke dela deras religiösa dogmer (alltså kallade ”värderingar”, ”värdegrund”, ”människoskyn” och ”tror på”), äro ”odemokratiska”. Deras ”värdering” och
  ”värdegrund” och ”människosyn” och ”tror på”, alltså deras religiösa dogmer och religiösa sjelfändamål och de religiösa känslor de hafva för dem i den ”antirasistiska” religiösa gemenskapen, äro, att Sverige, och dertill hela Europa och hela Västverlden, skall muhammdaniseras och afrikasienfieras till undergångs och att alla Svenskar och Européer, som äro motståndare mot detta genomondskefulla skola ”krossas” och ”bekämpas” -här hafvum vi deras så kallade ”antirasism” (deras ”antirasism” ju = anti Europa, anti Svenskar, anti Européer) och dess rena ondska i ett nötskal-; eftersom detta således är det ”demokratiska”, måste sålunda alla af annan ståndpunkt, alltså den motsatta, den upplysa, den västförsvarande, den rationella, Pro-Europeisk, Sverigevärnande och sjelfklart enda rätta, den som vänstertalibanerna kalla den ”rasistiska”, ”främlingsfientliga”, ”islamofobiska” och så vidare vara ”odemokratiska”, som sådana af Europahatarna alltså kallade ”främlingsfientliga” ”rasister”. Häraf följer alltså, att till exempel Sverigedemokraterna per deras definition är ”odemokratiskt”… …eftersom det partiet icke delar afrikasienisternas HAT mot Sverige, HAT mot Europa och HAT mot Västverlden. Och den föreställningen skulle de såsom de religiösa fanatiker de äro vidhålla äfven om Sverigedemokraterna skulle få 70% i valet, ja äfven om 99% af Svenskarna skulle stödja partiet, skulle både partiet och valresultatet enligt afrikasienisterna vara ”odemokratiskt”… De äro, som sagdt, det ”demokratiska” och hafva derför enligt sig sjelfva ”demokratisk” rättighet att missbruka lagstiftning och polisväsendet till att förfölja alla, som de sjelfva enligt sitt vänstertalibanistiska ”demokratiska” godtycke anse som ”odemokratiska”. De försöka nu inrätta en totalitär polisstat under ”demokratisk” diktatur. Ju mer pressade de blifva, desto mer repressivt komma de förfara. Ju värre det varder i Sverige, desto större kommer förtrycket i ”demokratins” namn också blifva. Om man icke stoppar dem, väntar oss detta. Vi måste få bort dessa ODEMOKRATISKA monster från makten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s