Sverige är ett av de EU-länder som spenderar mest på sjukvård men har samtidigt mycket låg tillgänglighet. När vi väl får tillgång till vården är den av god kvalitet men väntetiderna är ohyggligt långa. Just nu är det “sjuksköterskebristen” som åberopas som orsak till den haltande leveransen. Runt om i landet stängs vårdplatser och ibland hela avdelningar beroende på personalbrist. I somras började de hårt pressade akutsjukhusen på grund av rekryteringssvårigheterna till och med experimentera med så kallade sjuksköterskelösa avdelningar. Vi har därmed utöver den redan dåliga tillgängligheten också börjat tumma på kvaliteten, med Socialstyrelsens goda minne.

Den senaste tiden har larmen duggat tätt om tusentals uppskjutna operationer, ökade antal patienter som fått vänta längre än vårdgarantins 90 dagar på åtgärder och månadslånga väntetider till vårdcentralerna. Beläggningsgraden på akutsjukhusen i huvudstadsområdet ligger stadigt kring 100%, och på ett år har 15% av sjuksköterskorna lämnat sin anställning i Stockholms läns landsting. Det motsvarar ungefär 1500 personer. Den samlade kompetens som nu försvinner från akutsjukvården är omätbar och ovärderlig.

Ingen ska behöva dö i en kö. Det är ovärdigt ett europeiskt västland att ha ett skatteuttag på 52% och samtidigt inte kunna garantera en god och jämlik vård för medborgarna.

Medborgerlig Samling vill att den offentliga sektorn ska ägna sig exklusivt åt kärnverksamhet, och göra det bländande bra. Den politiska målstyrning av sjukvården där handlingsplaner, projekt och uppföljningsexercis får stort utrymme är skadlig och måste upphöra. Den skapar svällande förvaltning i form av ett artificiellt behov av kvalitetsutvecklare, controllers, chefer och konsulter, när resurserna istället skulle kunna användas till att ge personalen på golvet förbättrade arbetsförhållanden.

Sverige behöver genomföra en omfattande sjukvårdsreform som flyttar vårdens resurser närmare medborgarna, med fokus på bassjukvård. Bort med politisk klåfingrighet, ständigt ändrade ersättningsnivåer och tillfälliga riktade nödbidrag. Låt verksamheterna få verka ifred. De är experter på det de gör. Ge dem goda och långsiktigt stabila ekonomiska förutsättningar istället för ideologisk målstyrning.

 

Carolin Nielsen

Leg. sjuksköterska och vård- och omsorgspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

5 reaktioner till “Ingen ska behöva dö i en kö

 1. Vad är kärnverksamhet ? Ett ord som MED använder, utan att definiera begreppet . Det stämmer att det både läggs oerhörda resurser på sjukvården och att det är kris men jag har ännu inte sett att MED gjort en korrekt analys varför. Dvs vet man inte orsaken till sjukdomen kan man inte ge rätt medicin. Tvärtom det kan bli förslag till fel medicin . //Bert-Olov Bergstrand , författare och tung erfarenhet av att effektivisera verksamheter, även offentlig .

  Gilla

 2. Carolin!
  Bländande bra analys. Det kommer ta lång tid att sätt bygga om denna stora och under decennier feltänkta och vanskötta koloss. Jag skulle vilja påstå att det område som ligger på ditt ansvar att företräda för MED:s räkning är det i särklass största välfärdspolitiska renoveringsobjektet. Vi står inför ett renoveringsprojekt som kommer ta flera mandatperioder i anspråk. Att på kort sikt formulera en valvinnande politik är snudd på omöjligt. Det kommer därför krävas långsiktig samverkan, djupanalys, nytänkande och uthållighet.

  Min bok har nu fått en titel: ”Läkekonstens Lönsamhet, Varför politikerstyrning inte fungerar” Den beräknas bli tillgänglig i bokhandeln under juni månad.

  Gilla

 3. Är glad att ni finns och tar tag i det. Min åsikt är att problemen – förutom de som du nämner med politisk styrning – ”två heliga kor” inom alla verksamheter i Sverige o synns bäst i vårdköer trots mycket pengar:
  1. VÄNSTER 68 IDEOLOGI ärv blind till det dåliga resultaten. Nämligen personalstrukturen är byggd i Sverige med enbart dessa extremist oantastbara ideologi som grund. Målet verkar inte att prioritera bra vård utfört på efektivt sätt utan ett politiskt förakt mot intellektuella som läkare och sjuksköterskor. Läkare skall får göra sekreterare o sjuksköterskejobb för ”att ställa dem på plats”, sjuksköterkor även undersköterskors jobb + sekreterare jobb. Båda kategorierna gör mindre av sitt huvuduppgift eller lämnar landet för att inte blir utbrända. Även antaler studenter har gått ner för båda kategorierna. Viktigare än befolkning hälsa o köandet är att kämpa för ideologin och inte återanställa sekreterare, vårdbiträde o okvalificerad personal i de antalen som behövs.
  2. BUDGETEN FÖR VÅRD:
  2.1 Borde vare beräknat utifrån verkligt behov av läkare o inte politiker eller ekonomer. Intervalet för kontroll av resultaten borde vara en individs hälsotillstånd och arbetsförmågan under hela sin livstid. Skulle uppmuntra till preventiv diagnostik och åtgärder. Vi alla har betalat en försäkring som staten inte tycker känna sig ansvarig att betala tillbaka. Kronofogden? Det är inte ett val för ingen i detta land att betala eller inte betala de utlovade tjänsterna. Om de inte blir pengar kvar för annat tjusigt o röstbringande får man förklara att man är fattigt och man kan inte få fina arenor, flera simhallar och skrytkonstruktioner och fler flyktingar att ta gand om.
  2.2 Bodgeten borde vara öronmärkt för vård för att uppmuntra läkare att hitta diagnos tidigt samt behandla tidigt. De skall ta hjälp av de undersökningar som behövs utan att bli ”uppmuntrade” att dra ner på dem för att kortsiktigt spara pengar. Vinst: Minskar antal sjukdag och färre med kroniska sjukdommar som inte behandlade i tid leder till sjukpensionering.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s