NYHETER. Som den uppmärksamme läsaren säkert förstod var vår ”Nyhet” den första april om Miljöpartiets omvändelse ett aprilskämt där vi tillät oss driva en smula med MP.

Dessvärre, måste vi samtidigt tillägga då en tillnyktring hos MP mot en pragmatisk och evidensbaserad politik istället för den verklighetsfrämmande plakatpolitiken vi har tvingats vänja oss vid vore välkommet. Både avseende miljöfrågor och inte minst avseende hållbarheten i samhället i stort.

Medborgerlig Samlings miljöpolitiske talesperson Christoffer Lernö som omnämns med en påhittad kommentar i artikeln ger idag sin riktiga kommenterar om förslaget i 1 april-artikeln:

”Även om vi gärna skulle se Miljöpartiet närma sig en miljöpolitik präglad av pragmatism och god konsekvensanalys, så förstår vi i MED att det är en orealistisk förhoppning.

Trots att Medborgerlig Samling delar merparten av Miljöpartiets problembeskrivningar på miljöområdet, så skiljer sig vår praktiska politik. Det blir t.ex. tydligt i klimatfrågan där MP vill lösa problemet genom att “alla skall konsumera mindre”, medan vi ser det som en utopi att i grunden ändra människors beteende. Istället vill vi låta teknik och marknad samspela för att på ett hållbart och effektivt sätt lösa samhällets behov. Social ingenjörskonst är nämligen ingen lösning, inte ens om man kallar den “grön omställning”.

Medborgerlig Samlings miljöpolitiska program är snarare inspirerat av ”Green Conservatism”, vilket betyder konsekvensanalys före miljöpolitiska slagord och tilltro till teknikutveckling samt ekonomiska styrmedel för att värna miljön.”

Konkret innehåller Medborgerlig Samlings miljöprogram ett antal principer och förslag som ska ligga till grund för beslutsfattande på miljöområdet.

1. Konsekvensanalyser. De globala följderna av miljöpolitiken måste tas in. Vi kan exempelvis inte skapa regler som minskar CO2-utsläpp i Sverige om följden blir att utsläppen bara flyttar eller till och med ökar i andra länder.

2. Teknikutveckling. Den tekniska utvecklingen går framåt, vilket är positivt för miljön. Mindre resurser behöver användas, energiproduktionen effektiviseras och vår kunskap om miljöfarlig verksamhet ökar. Kärnkraft generation 4 ska inte stoppas.

3. Ekonomiska styrmedel. Det bästa sättet att skapa ett långsiktigt skydd för miljön är att miljökostnaderna ersätts fullt ut. Vid ingrepp och miljöskadlig verksamhet ska den som gör ingreppet betala den fulla kostnaden och den drabbade erhålla ersättning. Detta är inte fallet idag vid exempelvis gruvdrift.

Läs mer om MEDs miljöpolitik här: https://medbloggen.se/2018/03/19/medborgerlig-samlings-miljopolitik/

MED-bloggens redaktion

16 reaktioner till “APRIL APRIL

 1. Detta verkar dock till del vara en fortsättning på aprilskämtet.

  Vi kan exempelvis inte skapa regler som minskar CO2-utsläpp i Sverige om följden blir att utsläppen bara flyttar eller till och med ökar i andra länder.

  Mer korrekt, vi kan inte skapa regler för påståenden som saknar bevis och som bäst är en skrivbordsprodukt … Det har alltid varit, är och kommer alltid att vara ett ekonomiskt svinn att ägna sig åt icke-problem! Det enda som är vetenskapligt bevisat i sammanhanget, är att koldioxiden är en av grundförutsättningarna för liv. Inom sjukvården används koldioxiden för att rädda liv.

  Ett återkommande fel som görs, är att klimat och miljö blandas ihop. I vissa fall medvetet och i andra pga okunnighet (= förnekelse av grundskolekunskaper) Ett annat stort problem som det blundas för, är att Sveriges ‘påverkan’ av atmosfären är inte mätbar i praktiken, pga rejält bristande antal mätpunker över tid och rum, vilket är uppenbart om man tänker efter. Även att ytmässigt upptar Sverige en ytterst marginell del av jordytan … Mätfelen blir som följd mycket stora och är ignorerade. Siffror som presenteras i sammanhanget är nästan fullständigt ‘teoretiska’. Detta vill naturligtvis inte ‘experterna’ erkänna, då det vore ett direkt erkännande om att de vet för lite …

  Beskattning av koldioxidutsläpp är beskattning av syre och som följd även av liv. Det tre klart viktigaste klimatfaktorerna (solen, vatten och vulkaner) är inte beskattningsbara, vilket de flesta borde inse …

  Gillad av 2 personer

  1. Ursäkta, men är du säker på att ”Det tre klart viktigaste klimatfaktorerna (solen, vatten och vulkaner” inte är beskattningsbara ??? Hur är det med momsen på dricksvattnet t.ex. , momsen på avloppsvattnet, all skatt på vattenkrafts-el osv, osv och resten skall du se blir beskattat i paritet med att skatteintäkterna på olja minskar. Så tyvärr borde nog inte de flesta inse vad du skriver…………..

   Gilla

   1. Syftade mer på utsläpp av vattnet i det fallet, precis som med koldioxid. Inte beskattningen av yrkesmässig verksamhet, som är en omsättningsskatt (ekonomiskt smörjmedel).

    Gilla

   2. Så du menar att moms ej är skatt…..du menar du väl också att det inte är skatt på el heller…..

    Gilla

   3. Det dunkelt tänkta……
    ”Beskattning av koldioxidutsläpp är beskattning av syre och som följd även av liv.” Du fortsätter sedan turerna i det blå:
    ”Det tre klart viktigaste klimatfaktorerna (solen, vatten och vulkaner) är inte beskattningsbara, vilket de flesta borde inse …”
    Jo jo….

    Gilla

  2. Den här typen av beskattning kommer av att politikerna vill dölja ineffektiviteten av vad deras verksamhet. Om en stat bedrevs som företag är tvingade att göra, så skulle många stater ha tvingats att slå igen för länge sedan.

   Gilla

  3. Helt rätt ! DESSUTOM är det ju kul att på -70-talet var det ett j-kla liv på elitisterna som begriper så mycket ang. att CO2 produktionen var hotad !!? Därför fick inga regnskogar tas ned………Är det för mycket regnskog nu då ???

   Gilla

 2. Helt enig med SasjaL.
  Jag är saligt trött på att man sätter likhetstecken mellan CO2 och klimat/miljö. Bara häromdagen hörde jag i nyheterna hur någon av ministrarna i samband med flygskatten sa att den som förorenar skulle betala. Förorenar???
  Finns gott om riktiga miljöproblem att ta hand om utan att man behöver uppfinna nya. Vad mig anbelangar är jag mer orolig över hur alla vindkraftverk fördärvar och smutsar ner den lokala miljön än vad jag är över CO2 som bara hjälper till att göra vår värld grönare.
  (Lite ironiskt att CO2 är den gröna gasen, CO2-molekylen borde ha passat som partisymbol åt miljöpartiet.)

  Gilla

  1. Tycker det är intressant när utsläppen från flyg omnämns i media, så när man visar ett foto, så visar de alltid strimmorna av vattenkondens. Läste för ett tag sedan att ‘kemikalierna’ i dessa strimmor gjorde att de fanns kvar längre. Konstaterar själv att ‘livslängden’ för stimmorna beror mer på väderförhållanden. Finns det för stunden lite vind och att det samtidigt är kallt där de är, så ‘hänger’ de kvar på samma ställe fullt synliga längre tid, precis som med moln. Ju mer det blåser, ju fortare tunnas de ut.

   Gilla

 3. Jaha ja, men inte låter det ett dugg bättre när det, förstås PK ”MED-bloggens redaktion” upa (!) låter meddela att:
  ”….ett aprilskämt där vi tillät oss driva en smula med MP.”.
  Nej så framstår det INTE. Det framstår som om ni försöker inbilla folk att MP är vettiga nog att bli påverkade av ett gäng ny-politruker. Sorry att ni saknar självinsikt. Bådar INTE gott då det tyder på att ni i Stockholm accepterar MP´s diktatorstyre och tycker det är jättefint att ohyfsat och obildat skriva under med
  ”MED-bloggens redaktion”. Sorry igen.

  Gilla

 4. … vill tillägga att jag häromdagen också såg något om att den sista hannen av en specifik noshörningsart hade dött och att det nu bara vara hans dotter och dotterdotter kvar av arten. Det talades om hur många arter som håller på att dö ut pga klimatförändringar.
  Tala om att sila molekyler och svälja bössor.

  Gillad av 1 person

 5. Konsumera mindre lär bli svårt att sälja till alla reklamare och kulturarbetare hipsters på Södermalm som konsumerar mer än genomsnittet och lindrar samvetet med att rösta på MP.

  Det enda vettiga jag kan komma på att MP faktiskt gjort är att ge statligt stöd till pilotanläggningar för ny teknik på miljöområdet. Det är självklart eftersträvansvärt att minska utsläpp så mycket som möjligt inom all industri och även exportera tekniken utomlands. När det kommer till landsbygd (att jämställa med ett besök på Skansen för medlemmar i MP) stötta småskalig energiförsörjning och små jordbruk så blir det helt vilse i pannkakan direkt. Alla pengar som slösas bort i dagsläget på i bästa fall oklara saker kunde användas till skattelättnader inom dessa områden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s