DEBATT. Idag skriver Bassam Al-Baghdady ett debattinlägg. Han är författare och integratör samt grundare av Centrum för Sekulär Bildning och tillika medlem i Medborgerlig Samling.

Hej statsministern!
Hej vice statsministern!
Hej alla statsråd och alla andra politiker i Sverige, vårt fantastiska land!

Mitt namn är Bassam Al-Baghdady. Jag är en tvåbarnspappa som verkligen bryr mig om att det ska gå bra för Sverige. Inte minst för att Sverige var det land som tog emot mig för 18 år sedan som flykting från Saddam Husseins stora fängelse. Men också för att mina barn som är födda här ska ha det minst lika bra som jag har fått det.

Det är inte lätt att vara flykting. På en lista över olika alternativ för att skydda sig själv och sin familj hamnar inte byte av land särskilt högt. Men man tvingas till det ibland. Och det gjorde jag. För att jag inte hade andra val.

Väl i Sverige träffade jag både goda och onda människor. Precis som man gör överallt i hela världen. Jag träffade folk som sa till mig: ”du kommer att misslyckas”, såsom min SFI-lärare, och folk som omfamnade mig och sa: ”det kommer att gå bra”. Mellan dessa stod jag och kämpade på. Det var inte lätt, men det var mödan värt. Jag städade toaletter i skolor, där jag drömde om att en dag börja studera. Jag städade trappor i höghus som jag önskade att jag fick bo i. Vissa dagar jobbade jag upp till 16 timmar. På nätterna studerade jag svenska språket på egen hand och försökte översätta mina egna dikter från arabiska till svenska.

Det var ett ovanligt lugn som la sig över min själ. Jag blev kär i det här landet. Jag blev förälskad i den stillhet och tystnad som omfamnar våra skogar och hus. Jag förstod det inte i början. Men det tog inte lång tid innan jag började förstå: I Sverige har vi inga megafoner som skriker ut ideologisk propaganda såsom i Nordkorea och Irak. Vi har inget böneutrop som trycker ner oss och åberopar någon gudoms storhet över oss dödliga människor. Den som inte har växt upp och levt ett helt liv under en sådan övermäktig propagandamaskin kommer aldrig att förstå vad det betyder att bli befriad från detta ok. Tänk, att du börjar använda din hjärna, dina tankar och dina ord helt på egen hand. För allra första gången.

Men… ack!! Nu höjs rösterna över hela Sverige för att återigen tvinga oss, som flydde denna ideologiska tortyr, att stå tillbaka. Vi som blivit hjärntvättade, torterade och trakasserade av dessa auktoritära ideologier och deras självvalda representanter under så lång tid av vårt liv, tvingas nu igen till underkastelse. Den fristad som vi sökte ASYL i för att undkomma en diktatur blev en fristad för ideologier som skapade diktaturen och diktatorn vi flydde ifrån.

Det som gör mig riktigt besviken på det Sverige som tog emot mig som flykting för 18 år sedan, är att man helt slutat bry sig om de riktiga offren. Sverige bryr sig plötsligt hellre om vad de självvalda religiösa extremisterna vill och säger. De påstår att de för vår talan, vi invandrare som flydde just deras auktoritära våld och förtryck. De påstår att vi vill ha böneutrop för att vi ska ”känna oss som hemma”. Sanningen är att vi riskerade våra liv och korsade kontinenter och hav just för att vi inte klarade av att vara ”hemma”.

Till dig som är politiker, tjänsteman eller ansvarig. Tycker du att jag ska behöva fly än en gång med mina barn för att förhindra att mina barn blir utsatta för samma ideologiska tortyr och hjärntvätt som jag själv blev i mitt gamla hemland Irak?

Tycker du att en förening ska ha högtalare utanför ditt fönster för att ropa ut ett budskap, i det här fallet, på ett språk som du inte ens förstår?

Tycker du verkligen att en yazidisk kvinna som bevittnade hur hennes man och bror blev halshuggna och hur hennes 9-åriga dotter blev beslöjad och våldtagen av IS-krigare under ”Allah Akbar”-utrop ska behöva höra samma utrop här i Sverige?

Sist, men inte minst, tycker du verkligen att alla som motsätter sig ett kränkande och extremt politiskt laddat böneutrop är rasister? Tänk efter!!

Fundera på vilket Sverige mina och dina barn ska växa upp i. Ett Sverige där mina barn bemöts och döms utifrån sin karaktär och sina handlingar eller ett Sverige där de behandlas utifrån sin religiösa tro och hur mycket pigment de har i sin hud?

Bassam Al-Baghdady

Författare & integratör, Medlem i Medborgerlig Samling

 

 

 

MED tycker
En persons nationella, etniska, religiösa eller kulturella bakgrund ska inte behöva prägla vederbörandes liv i ett nytt land. Var och en ska fritt kunna identifiera sig som vad man vill, förutsatt en lojalitet till det samhälle och den stat man faktiskt lever i och valt att komma till. En diskussion om både rättigheter och skyldigheter, samt konsekvenser av individens egna val, har ibland kommit i skymundan i en allmänt humanitär strävan i svensk politik. Människors frihet förutsätter också ansvar och deltagande för gemensamma mål.
Målen för en lyckad integrationspolitik kan sammanfattas enligt följande:
• att fokus i integrationspolitiken vänds från i första hand samhällets ansvar till individens eget
• att det västerländska samhällssystemet inte inskränks eller hotas på lång sikt • att hänsyn tas till rådande samhälle och medborgare så att säker och stabil utveckling inte hotas. 

56 reaktioner till “Öppet brev till Sveriges politiker

  1. tack för dina kloka ord men hösäckarna som sitter i regering ock riksdag hat tydligen inte fattat något om vad som sker i vårt land med en stadsminister somundergräver våran ekonomi till botten ock har en hoppe ja säjare som inte verkar att fatta något av vad som lyckas ställa till med.när dessa otroligt kloka ja säjare förlorar sin makt då kommer dom att villa ha ansvarsfrihet.ska dom få det?

   Gilla

   1. Jo, de vet mycket väl vad de gör.
    Tro inte att de är så dumma.
    Det är möjligen du själv som är så dum genom att underskatta våra politikers agenda. (inget illa menat).

    De arbetar mycket målmedvetet för att sakta men säkert urholka demokratin och våra rättigheter, de har importerat dessa problem bara för att de för tillfället drar åt samma håll. När syftet väl är uppnått kommer de att vända sig mot varann i kampen om makten i vad som då är en diktatur.

    Revolutionen i Iran 1979 när mullorna tog över är ett typexempel på vad som kommer att ske här.

    Eventuellt lite mer långdraget, såsom Saddam Husseins övertagande i Irak,

    I Sverige började det så sakteliga redan 1975 med en rejäl grundlagsändring genomförd av Palme och Geijer, då bl.a. beslut om mångfald togs, tillsammans med avskaffandet av ämbetsmannaansvaret och en ändring i tjänstemannaansvaret som undantar folkvalda från ansvar.

    Därefter har sakta men säkert diverse ändringar införts, och nu försöker man smyga in ytterligare en grundlagsändring som stryper yttrandefriheten.

    Gillad av 1 person

   2. Märkligt att Sven blom vet mer än världens ekonomer som är tämligen överens att Sveriges ekonomi är starkare än på väldigt länge och att vi nu börjar betala rejält på våra lån men det kanske du har missat?

    Gilla

  2. Bra skrivet jag stöder det du skrivit, jag är själv kristen och min tro är byggd på demokrati, respekt, samt att älska Gud och din nästa som dig själv , vi tror att Gud kommer att dömma onda människor, men nåden finns i försoningen i tron på Kristus världen frälsare , själv Gud och den enda som var kvalifiserad att betala världens synd, pga att han var syndfri, han dog och uppdtod och sitter på Faderns högra sida och mannar gott för dig och mig, allt vi behöver göra är att bekänna vår synd, omvända oss samt ta emot Jesus som vår frälsare, så får vi uppleva försoning med vår himmelska Fader, och får våra namn skrivna i livets bok, amen.

   Gilla

  3. Jag kommer också från samma drabbade land som Bassam och från diktatorstyret Saddam.
   Jag växte upp med Saddams diktatoriska styret som hade inga religiösa kopplingar förutom diktatori!
   Nu undrar jag är det samma diktator och land Bassam pratar om eller är det ett annat land?

   Gillad av 1 person

  4. Jag tycker att dom son bill ha böneutrop kan flytta dit dar set finns
   Så blir vi alla nöjda

   Gilla

  5. Biskop Fredrik har fått mail om detta och långa mail med länkar och information men… han sover väldigt djupt. Svarar trevligt på mailen ” Tack för informationen ”

   Gilla

  6. Dett är just dessa! Svenska värderingarn som bör Råda i Vårt Land Sverige.
   Och det är deras förbannade Plikt/Skylldighet Som FolkVald att Värna Om Svenskheten/Idegrunder som Bykt Detta fina Land.
   Det Är Svenska Lagar/Tradiioer man har att Rätta sig till om man ska Vistas I VÅRT LAND SVERIGE…

   Gilla

  7. TACK för detta kloka inlägg. Nu måste vi tillsammans rädda Sverige. Nu är det bara några månader kvar till val. Tänk efter hur du ska rösta! Det kommande valet är ett ödesval!

   Gilla

  8. Jag också motsätter mig att lyfter upp ljudet för böneutrop i moskéer i Sverige, men samtidigt tycker jag att den som säga att muslimers böneutrop är kränkande och extremt politiskt laddat och kopplar böneutrop -som är en del av Islamisk religionen som är mer än 1,6 miljarder i världen tror på och respekterar- på den här sätt med IS och halshuggning -som alla muslimer motsätter sig- först och främst, den är slug och sedan den är lögnare, och sist men inte minst den är rasist.
   Är Sveriges lag tillåter att angripas andras tro när de ber att lyfta upp ljudet i ? undrar jag!

   Mvh.

   Gilla

  9. Bassam!
   Tack för dina kloka ord.
   Självklart skall du/ni inte på nytt behöva leva i den värld som ni en gång flydde ifrån!

   Gilla

 1. Det är naturligtvis självklart att ingen ska påtvingas en religion i ett fritt demokratiskt samhälle. Tyvärr har många av politikerna missat detta.

  Gillad av 1 person

 2. Tack, bra skrivet. Hoppas nu att några av de ansvariga politikerna läser vad du har skrivit och också förstår och inser vad det innebär. Samt har förståndet att ta de nödvändiga besluten.

  Gilla

 3. Bra skrivet och så sant. Skulle något annat land göra samma sak ? Nej absolut inte.
  Dags att öppna ögonen nu ….jag vill inte ha några utrop i mitt land. Sveriges religion är Kristendomen ,inget annat.

  Gilla

  1. Mycket bra skrivet! Jag önskar att du, Bassam Al-Baghdady, skickar det till berörda personer inkl biskoparna.

   Gillad av 1 person

 4. Mycket bra skrivet och det är det här många av våra politiker inte vågar ta tag i och stå för. Många som invandrat till Sverige är långt klokare än många svenskar. Som sagt svenska folket och politiker använd ert så kallade sunda förnuft. Hur svårt ska det vara för att ni ska förstå vad detta handlar om……

  Gilla

 5. Tack för en fin artikel, spännande, jag saknar tankar vad gäller hur vi bygger relationer med varandra. Vi är fotfolket det är vi som måste bygga ett nytt samhälle och det börjar redan idag i September är det val. Vilka är dina verkliga värderingar tänk och handla. Dag

  Gilla

 6. Jag växte upp i Mellanöstern – främst i Jordanien men också i Saudiarabien.
  Jag växte upp med böneutropen från moskéerna och vet vilket förtryck av folket som ofta utövades i religionens och de lokalt styrandes namn.
  När någon bröt mot normer, seder och lagar ropades detta ut så att alla i kvarteret fick veta.
  Det finns medmänskliga människor i alla Jordens hörn. Låt detta få visa sig i handlingar och lämna religion och maktutövande åt var och ens tro, samvete och fria vilja.
  Jag kan förstå stressen och den PTSD böneutrop kommer att frambringa hos väldigt många människor i Sverige.
  Ta hellre bort kyrkklockorna om nu alla religioner ska behandlas likvärdigt.

  Gilla

  1. Du flydde ditt land , blev hjälpt mottagen, men vill inte akceptera värdslandets kultur och företräde till sin egen religion?? Jag är flykting, och upprörd !

   Gilla

  2. Sverige är ett kristet land i grunden, därav har vi kyrkor och klockringning, vi skall inte ha in några islamistiska religösa pådyvlare, böneutrop tillhör inte Sverige, vill du ha det res tillbaka dit du kom ifrån. vägen är precis lika lång dit som den du kom hit på. Skall du vara här får så vackert acceptera vårt land och dess relion.

   Gilla

   1. Såsveriges grundlag om religionsfrihet är inget vi ska bry oss om de, eller? Grundlagen omnämns överhuvutaget inte i ett enda inlägg om vårt fina land, Sverige som man alltså slår sig för bröstet med. Det är verkligen skrämmande hur litet kunskap svensken har om sitt eget land. Där borde diskussionen hamna.

    Gilla

 7. Mycket tänkvärt skrivet som vi bör ta till oss
  Vi har i Sverige en mångfald av religioner och var och en skall ha friheten att utöva sin religion men också att avstå från från utövandet. Sverige är ett kristet, dock sekulariserat, land därför har vi fortfarande kyrkklockor som ringer till gudstjänst men utan att för den skull pådyvla människor ”den rätta tron.”

  Gilla

 8. tyvärr är det folk som kommer till detta land som EJ accepterar svenska lagar och regler, våld, misshandel, stölder etc. etc. har ökat de senaste 3 åren… WHY ??????????

  Gilla

 9. Det spelar ingen roll vad ni skriver, politikerna kommer aldrig att läsa det. Och om nu någon gör det så skiter dom fullständigt i vad ni tycker och tänker. Dom vill bara ha sin lön och inget annat, svensk politik är död.

  Gilla

 10. Jag har ett svenskt ursprung så långt bakåt som jag vet i släkten. Vi flyttade till Mellanöstern eftersom min pappa och mamma arbetade där.

  I min släkt hade den ”kristna” prästerliga makten börjat avta under min mormors barndom men hennes mamma var uppväxt med att alltid täcka sitt hår utomhus, alltid följa prästerskapets regler och alltid använda ett religiöst acceptabelt språk bland mycket annat.
  Hon var också uppväxt med husförhör där prästen hade makten att gå in i ditt hem och då skulle alla i hushållet kunna svara på religiösa frågor ur katekesen (en summering av den kristna läran enligt Martin Luther, en tysk präst). Kunde du inte det blev det konsekvenser för individen och ofta även för hela familjen.
  Svenska befolkningen tvingades och styrdes i sin vardag genom vad kyrkans makt tvingade medborgarna till från ca 800-talet fram till en ny lagstiftningen 1951. Även om de sista årtiondena kunde variera väldigt från bygd till bygd.
  Den makten började få starkt motstånd under slutet av 1800-talet – kampen började alltså få fotfäste för bara ca 140 år sedan.
  ”I mitten av 1800-talet hade kyrkan och prästerna stor makt. Alla som bodde i Sverige måste tillhöra den evangelisk-lutherska statskyrkan. Alla böcker som trycktes i landet måste klara statens censur. Det som inte stod i överensstämmelse med den lutherska läran fick inte spridas.” Citat från SO-rummet https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/husforhor-kyrklig-kontroll-och-vackelserorelsernas-framvaxt
  1951 fick vi religionsfrihet i Sverige.

  En lag hade tidigare stiftats om detta, 1860, men den innebar att du ändå blev utesluten ur många sammanhang som individ – du kunde inte agera inom ett officiellt ämbete och du blev ofta illa sedd i bygden där du bodde bland annat. Den lagen sade bland annat:

  ”Religionsfriheten utvidgas till att gälla även svenskar. Landsförvisning som straff för den som lämnar den lutherska läran avskaffas. Det blir tillåtet att lämna statskyrkan – dock förutsatt att man byter medlemskap till något annat evangeliskt samfund som är godkänt av staten.
  – ”Främmande trosbekännare” kan få tillstånd att bilda församlingar, köpa mark för kyrkobyggnader och bygga kyrkor. Munkar och nunnor får dock inte finnas i landet och endast katolska barn får gå i de katolska skolorna.
  – Judar får samma rätt som andra svenskar att äga mark.
  – I den nya lagen om ”främmande trosbekännare” används benämningen ”Svenska kyrkan” första gången officiellt.” Citat ur: Allt om Bibeln. http://www.alltombibeln.se/kristendomenshistoria/svenkyrk.htm

  Vi och våra släktingar har kämpat i otaliga släktled för religionsfrihet liksom för kvinnors, barns och arbetstagares rättigheter.
  Vår kultur är alltså i en pågående strävan framåt för att låta alla människor ha en privat tro. En tro som en inte pådyvlar, pressar eller hotar med konsekvenser varken i detta livet eller i livet efter döden. En tro som är din egen och som du i din privata sfär kan uppfatta som att vara den enda rätta men som i offentligheten inte basunerar ut att den tron är den enda vägen till en Guds gunst.

  Kyrkklockorna är en kvarleva av en tid då medborgare var, av prästerlig makt och omgivningens grupptryck, tvungna att efterleva oskrivna men ytterst stränga religiösa lagar. Detta är som sagt en kvarleva av ett samhälle som den svenska kulturen idag är i en strävan bort från. Alltså inget romantiskt och vackert som, för allt i världen, de allra flesta personer i våra föregående släktled skulle vilja ha tillbaka och inte heller de flesta medborgare i Sverige i dagens kultur.
  Rädslan och det inskränkande som den religiösa makten innebar i vårt Sverige på den tiden gav upphov till en mycket medvetet och fokuserat motstånd och alltså en genom handling bortvald kultur. En bortvald kultur som oerhört många lidit svåra kval under och även under tiden som kampen pågick för att vi skulle få leva i frihet från religiöst förtryck.
  Jag har själv upplevt detta då min mormor hade mycket stränga religiösa regler i sitt hem som ett nedärvt beteende från den, av det svenska folket, bortvalda kulturen.

  Gillad av 2 personer

 11. Tack för ditt öppna brev. Jag blev som du kanske sett mycket berörd.
  När jag ser mina kommentarer ser jag hur mycket av detta jag skriver kommer ur mina egna upplevelser.
  Mina egna kval från yngre dagar när jag var rädd för att välja fel Gud för att riskera att straffas i evig pina, den sorg jag kände när människor med religiös tro antingen såg ner på mig eller tyckte att jag var ovärdig eftersom jag inte trodde som de gjorde, min sorg över släkt och vänner som valde bort mig på grund av att jag inte trodde som de, min avsky över oförätter och kärlekslösa gärningar utförrda i religionens namn.
  Förvirrad och stämplad av kristendom, islam och judendom i en salig röra sedan småbarnsben.

  Sedan ser jag också med glädje på hur min tro ser ut idag där jag känner mig älskad av en kraft som inkluderar allt och alla, där beteenden som är destruktiva för mig och andra gränssätts, där inget eller ingen är exkluderad, sedd med nedlåtande ögon eller bedömd som ”stackars-dig-som-inte-förstår-vad-Den-Rätta-Vägen-är”.

  Idag har jag en tro som låter mig visa nästakärlek i handling, så gott som jag förmår, och som låter mig erkänna och söka få kraft att göra annorlunda när jag brister.
  Jag önskar frihet, utveckling och glädje för alla människor. Tolerans och att vi ska leva tillsammans i ömsesidig respekt.

  Jag är färgad av min uppväxt där flera religioners fördömanden av andra inklusive mig själv ständigt stod och knackade på min dörr och färgad av det faller jag själv alldeles för lätt in i dömande.
  Kyrkklockor och böneutrop, drivandet människor på flykt från sina hemländer och upplevelsen av att aldrig vara säker på att få duga eller vara älskad. Inte ens när jordelivet är slut.
  Som barnbönen min mormor lärde mig löd –
  ”Lyckan kommer, lyckan går – den Gud älskar lyckan får”.
  Så var jag inte lycklig så älskade Gud inte mig. Gjorde jag fel, även om jag inte visste om det så var jag fördömd.
  Ja, dessa kommentarer jag fällt här i tråden handlar nog mer om min historia än de stackars kyrkklockornas och böneutropens vara eller inte vara.

  Gilla

 12. Tar ner haten till såna klocka människor som bryr sig om Sveriges framtid och våra barns framtid 👍
  Nej tack till böneutrop lämna folk i freed

  Gilla

 13. Viktigt att få information från de som berörs i grunden. Tyvärr är jag rädd att det saknar betydelse. Våra politiker har. sedan länge upphört med att bry sig om andra konsekvenser av deras beslut, än hur beslutet påverkar deras möjlighet att återväljas. Det horribla gullandet med islam, har enbart en grund, nämligen att få alla av denna trosinriktning att rösta på samma svenska parti. Eftersom imamer, med koranen som argument, har en större makt att påverka, än vad ens LO lyckats med, är detta oerhört lockande för de politiska partierna av idag. Det ryktas att enskilda grupperingar inom islam, ledda av en imam, kan mobilisera 100 000 röster till det parti som tilltalar honom mest. Den Irakier som vill införliva sig och sin familj i det svenska samhället är, för våra politiker, helt ointressant.

  Gilla

 14. Bra skrivet, är väl så dom flesta känner och tycker. tyvärr så får man mothugg om man kritiserar en viss ideologi, risken är att man blir kallad rasist o främlingsfientlig när så inte är fallet. hoppas politikerna vaknar och dom gemensamt hittar en bra lösning, samt hårda straff för dom som inte kan sköta sig. kan man inte anpassa sig får man väl flytta dit man är accepterad.

  Gilla

  1. Vi har många såna Svenskar i den här landet som har ingen bättre ord eller lösning .Deras bästa kulturellt ord är att kalla andra kriminela eller att säga till andra åk till ditt land. , såna egoist naiva stenhårda människor är Vanna på att atackera och att hata,klaga eller att spionera ,anmäla eller att straffa utan någon arguments fakta. dem utrikesfödda männer och deras familj bara för att dem är invandrare eller muslmer med svensk medborgarskap.

   Gilla

 15. Det här är inget annat än ett väldigt känslosamt argument mot religions- och yttrandefrihet. Islam är hemskt, därför ska jag inte behöva höra islamsk förkunnelse. Men du behöver avskaffa religions- och yttrandefriheten för att slippa höra förkunnelse du inte tycker om. Det är jättesorgligt att läsa det du blivit utsatt för, men det är inget argument för att förbjuda vissa människor att förkunna vissa budskap offentligt. Lika lite som det faktum att jag inte håller med dig är ett argument för att förbjuda den här bloggen.

  Gillad av 1 person

  1. Micael Grenholm
   Att en förening får eller inte får skrika ut ”Allah är störst och Islam bestämmer över landet” har inget alls med religions- eller yttrandefrihet att göra.
   Religionsfrihet betyder enbart att man inte får diskrimineras eller förföljas för det man tror på.
   Man kan tro på allt man vill i tystnad, man behöver inte påtvinga alla andra att höra det.
   Det är faktisk en del av religionsfriheten att man inte ska tvingas att utsättas för andras ”tro”
   Faktisk är det så att man inte ens utan vidare får stå på allmän plats och skrika ut sina budskap i en megafon.
   När det gäller yttrandefrihet, så säkrar den bara att du ska få säga det du vill, det står inget om att alla andra skall lyssna, det står däremot att du inte får hota eller skrämma andra människor, vilket man gör med ”böneutropen”.
   Saken är att du nog inte har en aning om betydelsen av dessa förkunnelser.

   Gilla

   1. Böneutropet, eller Adhan som det heter har följande text och budskap:

    Gud är stor, det finns ingen annan gudom än Gud. Jag vittnar om att Muhammed är Guds profet. Kom till bön, kom till frälsning, kom till framgång. Bönen är bättre än att sova.

    Alltså ungefär samma budskap som kristendomen förmedlar, vilket då bör vara i enlighet med religionsfriheten eller? För Svenska kyrkan syns och hörs överallt i Svt, på torgen, i brevlådan och med ringande kyrkklockor som kallar till bön och helgmässa varje söndag.

    Gilla

   2. Läs på för du visar bristande kunskap om grundlagen religionsfrihets innebörd. Det går inte debattera om man gissar istället för att för kontrollera. Det är därför böneutrop är en fråga för hälsovårdsnämnden, märk väl inte för polisen. Klockringning och böneutrop ställs emot varandra i hårklyverier om påvens skägg.

    Gilla

  2. @Micael Grenholm
   Vad försöker du säga egentligen? Vill du i religions- och yttrandefrihetens namn hjälpa till att sprida en religion, vars konsekvenser folk har flytt ifrån?

   När den processen har kommit tillräckligt långt, vad tror du då att vi har för samhälle? Ett samhälle med religions- och yttrandefrihet? Eller ett annat samhällssystem, som du långsiktigt föredrar?

   För det kan väl inte vara så att du av någon anledning inte har tänkt igenom saken ordentligt?

   Gillad av 2 personer

 16. Om religionsfrihet:

  ”1 § Envar äger rätt att fritt utöva sin religion, såvitt han icke därigenom stör samhällets lugn eller åstadkommer allmän förargelse.

  2 § Det står envar fritt att för religiös gemenskap deltaga i sammankomst och sammansluta sig med andra.

  3 § För offentlig gudstjänst gälle ej andra hinder än sådana som i allmänhet äro stadgade för sammankomst, till vilken allmänheten har tillträde.

  4 § Ej må någon vara skyldig tillhöra trossamfund. Åtagande i strid mot denna bestämmelse vare utan verkan.

  Med trossamfund förstås, förutom svenska kyrkan, sammanslutning för religiös verksamhet, vari ingår att anordna gudstjänst.”

  Böneutropet lyder översatt:

  ”Allah är störst. Allah är störst.
  Jag vittnar att det finns ingen gud (som är värd tillbedjan) utom Allah.
  Jag vittnar att Muhammed är Allahs sändebud.
  Kom till bön. Kom till bön.
  Kom till framgång. Kom till framgång
  Allah är störst. Allah är störst.
  Det finns ingen gud utom Allah.”

  Detta kan ju argumenteras att detta starka påstående förargar människor som är av en annan tro och därmed stör samhällets lugn enligt paragraf 1.

  Det sändes en mycket berörande föreläsning av Sara Mohammad, grundaren av GAPF, på UR Samtiden idag. Hon berörde de fruktansvärda övergrepp som sker i täckmantel av religion och som tvingar människor att till och med hjärntvätta sig själva för att kunna existera vidare i livet.:

  https://urskola.se/Produkter/203368-UR-Samtiden-Socionomdagarna-2017-Hedersrelaterat-liv-vald-och-mord

  Nu sa inte Sara Muhammad exakt detta men när jag såg föreläsningen gick mina tankar gick till Stockholms syndrom och tortyroffers överlevnadsmekanism till att börja identifiera sig, försvara och även ta parti med sina förövare. Personer som själva utsatts för våld i nära relationer uppfostrar sina egna nära och kära till att lyda under samma t.ex. övervåld, förtryck och fokuserat uteslutande av de som inte klarar av att leva så.

  De flesta muslimer är humana och väldigt kära medmänniskor
  – men –
  det är inte deras röster som hörs i dessa debatter!
  Hur länge har inte Sara Muhammad –
  Föreläst.
  Riskerat sitt liv.
  Vädjat!

  Se denna föreläsning och sprid den på sociala medier direkt från UR:s sida (följ länken).

  Gilla

 17. Bra skrivit Bassam jag r muslim och kommer också från Irak. Nuförtiden har jag oro om vårt älskade Sverige pga extrimistiska muslimer och vad som kommer att hända med de humanistiska lagarna som gett oss frihet och välbefinnande. Jag säger till svenskarna ta hand om Sverige annars blir det kanske försent.
  Elham

  Gillad av 1 person

  1. De som vill ha böneutrop kan flytta dit där det finns så att de kan fortsätta vara förtryckta som de verkar vilja vara 😠

   Gillad av 1 person

 18. Själv är en flykting sen 40 år tillbaka och kan konstatera att det landet jag flydde till existerar inte längre!.. Det verkar som att svenska politiker styr landet på princip – ” Ju Värre desto Bättre”… Sorgligt…

  Gilla

 19. TACK,! Bra att nån som vet av erfarenhet säger ifrån! Önskar att det fanns fler som ser sanningen och inte tror att det ordnar sig själv. Dags att ta tillbaka vårt land.!,

  Gilla

 20. Jäkla bra skrivit o fruktansvärt samtidigt att läsa att det dom vill införa här var det ni flydde från. Att sedan jämföra glassbilens läten mot en person som skriker ut om deras gud o trycker ner folk bevisar än en gång att den sittande regeringen med dess narrar måste bort vid nästa val då dom valt att gå diktaturens linje. Sedan att se hur deras hat mot svenskarna växt o blivit större jämför jag nästan med Hitlers förföljelse och utrotning av judarna.m, det är vår svenska sittande regering o dess narrar. Jag hoppas att vi alla rör om i grytan vid valet något annat säger jag inte, men jag vill ha mitt gamla Sverige tillbaka där jag ej behövde låsa min dörr, ej låsa min bil, ej va rädd att låta mina barn vara ute när det blir mörkt, ej vara rädd själv var jag ön går. Det är kris nu o för första gången i mitt liv så kan jag säga: Hjälp, Sverige förblöder och vi kommer dö sakta men säkert. En patriot, en svensk, men ej någon rasist.

  Gilla

 21. Religionsfrihet-ingen minaret.
  Kan du och Ann Herberlein gå samman i ett FB upprop och samla alla miljoner som stöder ett nej i frågan, utifrån Fans deklaration om religionsfrihet,NU?!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s