Socialdemokraternas partiledare i Danmark, Mette Frederiksen, har gjort ett utspel om asylpolitiken som i korthet innebär att Danmark inför ett asylstopp bortsett från kvotflyktingar genom FN-systemet. Detta ska, enligt förslaget, kombineras med ett tak för hur många asylsökande och anhöriga som Danmark kan ta emot, vilket ska fastställas årligen.

”Vi konstaterar att socialdemokraternas partiledare i Danmark föreslår en asylpolitik som ligger mycket nära Medborgerlig Samlings program”, säger Ilan Sadé, partiledare för MED, och Staffan Gunnarson, MED:s migrationspolitiske talesperson. ”MED föreslår, liksom S i Danmark, att en årlig kvot bestäms, som under de närmaste åren måste vara så liten att det är befogat att tala om ett asylstopp. Vidare ska resurser överföras till att stötta UNHCR och hjälp i närområdena.”

”Mette Frederiksens idé om att upprätta flyktingförläggningar i tredje land för asylsökande som har lyckats ta sig till Danmark och får sin sak behandlad ter sig visserligen som svår att genomföra. MED förordar dock att asylsökande som har passerat säkra länder på vägen till Sverige ska avvisas, så i praktiken finns det likheter. I samverkan med andra länder, eller genom EU, skulle mottagning och avhjälpande av nöd kunna ske i tredje land”, menar Sadé och Gunnarson, och konstaterar avslutningsvis:

”Den strama asyl- och anhöriginvandringspolitik som MED förordar kan verka hård, men vi måste nu se till Sveriges möjligheter att hantera och integrera dem som har anlänt. Dessutom slår våra förslag undan benen för mycket av den livsfarliga människosmuggling som pågår. Dagens politik skapar däremot mycket starka drivkrafter för smuggling. Den leder dessutom till felaktig användning av begränsade resurser, eftersom de väldiga resurser som går åt för mottagningen och integrationen i Sverige delvis hade kunnat satsas på förbättringar för miljontals människor i närområdena.”

Medborgerlig Samlings migrationspolitiska program

Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling

Staffan Gunnarsson
Migrationspolitisk talesperson för Medborgerlig Samling

Titelbild: Per Palmkvist Knudsen, Dannebrog, CC BY-SA 2

9 reaktioner till “Danmarks socialdemokrater i linje med MED:s asylpolitik

      1. Varför ska man överhuvudtaget kunna skicka in en ny ansökan? Har man fått nej så har man och då ska man ut. Och då vore det väl lämpligt att det verkställdes omedelbart efter beslut. DVS individen måste närvara för att få beslutet och om det blir nej transporteras vederbörande omedelbart till hamn/ flygplats för vidare transport direkt till det land de ska återvända till. Verkar vara en mycket rimligare process.

        Gilla

  1. I mailaviseringen av denna blogg står Anna Linden som författare. Men i själva bloggen under länken till MED-s migrationspolitiska program står Ilan och Gunnar som författare. Vad är det som gäller?

    Gilla

    1. Det är Ilan och Staffan (inte Gunnar) som är författare. Mitt enda bidrag är att ha lagt upp deras text på MED-bloggen. Jag skulle ha lagt upp texten i MED-bloggens namn, men lade av misstag upp den i mitt eget. Beklagar detta, jag trodde att misstaget hade korrigerats.

      Gilla

  2. ”Den strama asyl- och anhöriginvandringspolitik som MED förordar kan verka hård …”

    Nej, nej, nej, den är inte det minsta hård alls. Ett 50-årigt moratorium där ingen släpptes in skulle kanske kunna ha kallats för hårt, men är egentligen vad det överlastade och kaotiska Sverige skulle behöva.

    Gillad av 2 personer

  3. Jag tror att det här redan är på gång på EU-nivå. Dels kan man inte tvinga länder att ta emot flyktingar, då skulle EU rämna och dels så fungerar inte asylrätten i Europa och har aldrig gjort det. Enligt asylrätten så måste asyl sökas i det första land man sätter sin fot och då skulle inte många komma till Sverige.

    Gilla

  4. Detta är något som skulle ha genomförts för ett par år sedan. Då hade mycket lidande och död kunnat undvikas och mycket skattepengar kunnat sparas! För att inte tala om hur mycket brottslighet som kunnat undvikas!
    Som det har utvecklats nu så har migrationsfrågorna drivits helt fel och in absurdum och det har skett helt med politikernas annorlunda agenda än det bästa för migranterna och framför allt för medborgarna!
    Det är inte utan att man undrar om det har funnits något annat än egoistiskt tänkande hos ett litet antal styrande politiker och att de övriga, ex vis Riksdagledamöterna har inte sagt eller gjort nånting!

    Gilla

Lämna en kommentar