Quercus Robur. Ek. Det är inte för inte som Medborgerlig Samlings partisymbol utgörs av ett eklöv. Eken symboliserar styrka, frihet och långsiktighet. Den har traditionens vitt förgrenade rotsystem långt ned i myllan, medan kronan mer än hos något annat träd välver sig ut i det fria. Virket är hårt och ädelt. Eken blir så småningom trädens konung.

I dag, när det för övrigt är trädens högtidsdag i Israel och nya ungträd ceremoniellt sätts i backen, ber jag om att få utlysa ekarnas revolution här i Sverige.

Att tala om ekar och revolution i samma mening låter visserligen som ett försök att förena olja och vatten. Men det är inte en revolution av det omstörtande slaget – eken är inte det mest snabbväxande trädet i vår flora. Vår medborgarrörelse är liberalkonservativ. Det rör sig om en stegvis och metodisk förändring av vårt samhälle i styrkans, frihetens och långsiktighetens riktning.

Överallt dyker nu de nya ekplantorna upp i form av nya medlemmar, nya lokalföreningar och nya distrikt. Som en medlem skrev efter vårt överfulla upptaktsmöte i Stockholm i helgen som gick: Vi har nått en kritisk massa! Den här processen går inte längre att stoppa.

Ingenting är starkare än en idé vars tid är kommen.

I den senaste SCB-mätningen om partisympatier var bortfallet – dvs de som inte har varit anträffbara och de som inte har velat svara – närmare 50 %! Medborgarna synes ha tappat förtroendet för dagens politikerklass, inklusive de förtroendevalda som nu säger sig måna om landet genom någorlunda nyktra förslag på invandringens eller rättsväsendets områden. För ett par år sedan var ju samma politiker fullt upptagna med att föra landet i fördärvet. Varför ska denna klass ges förnyat förtroende?

Den demokratiska förnyelsen av Sverige växer nu underifrån. Den kommer från oss som vill att staten ska vara stark inom de begränsade områden där den ska verka, men i övrigt hålla sig borta från våra privatliv. Från oss som menar att vi behöver ett asylstopp under överskådlig tid och ett starkt värnande om västerländska värden och normer. Från oss som vill se personligt ansvarstagande inom förvaltningen och låta föreningslivet betalas av fria medborgare i stället för genom skatt. Från oss som inte tror att årtionden av professionalisering av rollen som politiker är sunt för en demokrati.

Vi vill bygga och värna om ett robust samhälle, som står pall i osäkra tider. Robust kommer för övrigt från latinets robur = styrka. Som i Quercus Robur.

Ekarnas revolution är härmed utlyst. Ingenting drastiskt händer i morgon. Men redan i september kommer vi att vara tillräckligt många och tillräckligt starka för att göra insteg i de beslutande församlingarna. Medborgarrörelsen växer – stegvis och metodiskt.

 

Ilan Sadé

Partiledare för Medborgerlig Samling

3 reaktioner till “Ekarnas revolution

  1. Det är en mycket befriande känsla att se så många kloka människor som har tröttnat på vanstyret och äntligen bestämt sig för att uträtta något. Tänk om vi bara kunde nå alla som sitter där ute och känner hur hopplösheten kryper sig på. Vi är många, kloka och motiverade nog för att nå dem också. Om vi alla bara är beredda att ställa upp med några timmar av vår tid eller så lite som en tio-krona till MED så har vi gett oss själva verktygen för att nå även dessa människor. Ger vi några hundra var är platsen till Riksdagen given i höst. Vår politik kommer att sälja sig själv om vi bara kan få ut den till väljarna. Tänk vilken signaleffekt vi skulle sända om vi lyckades finansiera vår verksamhet från egna led och kunna visa att alla som jobbar för oss gör det av övertygelse istället för feta arvoden.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s