DEBATT. En av veckans snackisar har varit miljöpartisten Hanna Lidström som pratar sig varm om flygets inverkan på klimatet, men som  själv gärna flyger till när och fjärran. Hanna är språkrör för Grön Ungdom, och om vi för en stund lämnar klimatdebatten åt sidan och bara förhåller oss till miljöpartiets egen syn i frågan, så är hennes hållning ganska anmärkningsvärd. Hennes syn på det egna ansvaret för vad hon predikar är att om inte alla gör rätt så har hon inget ansvar för att visa vägen. Istället ska staten träda in och tvinga. Ganska symptomatiskt för vänsterns syn på individ vs. stat.

Hanna Lidströms ståndpunkt att det är rimligt att föra linjen att flygandet ska begränsas, men att samtidigt själv inte vilja sluta flyga, känns igen från tidigare miljöpartistiska klavertramp, såsom Fridolins ”Arlanda-Bromma linje” och överutnyttjande av regeringsplanet för vanliga möten i Bryssel. Den känsla som smyger sig in är att dessa personer alltid anser att det är någon annan som ska kompromissa med sin livsstil men inte de själva, partieliten som faktiskt driver den här linjen. Såsom i Orwells ”Djurfarmen”, att ”alla är jämlika, utom vissa, som är mer jämlika än andra”.

Politiskt är det oerhört ihåligt att propagera för en linje där man själv, som politiker, inte leder från främsta ledet och visar vägen. Det är som att säga sig vara feminist, men samtidigt själv begå övergrepp på kvinnor. Det finns ju dagsaktuella exempel på detta. Det är som att säga sig vara orolig över brottsligheten, men samtidigt själv inte leva ett laglydigt liv, utan istället hävda att samhället behöver höja straffen för att avskräcka sådana som en själv från att begå brott. För att fortsätta att hamra in poängen, så är det som att tala om vikten av skattemoral, men samtidigt inte själv betala sina skatter. Ja, jag talar om dig Mona Sahlin!

Lidström säger att det vore meningslöst för henne att agera själv, eller ens om att alla de som bryr sig agerar. Istället måste alla tvingas! Och det är staten som ska göra det via lagstiftning om straffskatter. Det finns inget eget ansvar i enlighet med hennes vänstervärldsbild. Istället är allt systemets fel. Här kommer vi in på ett stående tema hos vänstern. Människan är ett offer för ondsinta strukturer och är därmed befriad från eget ansvar. Istället är det staten som ska träda in och lägga allting tillrätta. Slutprodukten av ett sådant här förhållningssätt är att vi, etiskt och moraliskt, förvandlas till zombies under den allsmäktiga staten.

Jag tycker personligen att en politiker ska leva som den lär. Ingen är perfekt, men det minsta man kan förvänta sig av en politiker, är att att denna visar vägen när det gäller de egna hjärtefrågorna. Med folkvalda som Lidström, Fridolin och Sahlin, så är det inte konstigt att folket idag hyser ett djupt förakt för politiker.

Mons Krabbe

Ledamot i Medborgerlig Samling Skåne

 

Texten har tidigare publicerats på Mons Krabbes blogg

MED tycker
Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti. Både liberalismen och konservatismen betonar den enskilda människans ansvar och betydelsen av hennes egna beslut och hennes egen vilja. Medborgerlig Samling ser i grunden människan som stark, med förmåga att ta ansvar och råda över sig själv. Hon är inget offer som måste omhändertas av överheten.

2 reaktioner till “En politikerklass utan ansvarskännande

  1. Medborgerlig Samling är motståndare till partistödet eftersom det leder till en centralisering av makten till partikanslierna, reduceringen av riksdagsledamöterna till ett knapptryckarkompani och en marginalisering av de etablerade partiernas ständigt minskande medlemmar.

    Medborgerlig Samling har inte för avsikt att tacka nej till partistödet om vi får plats i riksdagen hösten 2018 eftersom vi också har att leva med de regler som gäller för våra konkurrenter.

    Jag har ingen invändning mot den pragmatiska linjen. Däremot tycker jag att du, Mons, bör vara lite försiktig med stenarna så länge vi befinner oss i glashus.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s